Tamol Ped 5 Ml 120 Mg 150 Ml Şurup

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma İlsan-İltaş İlaç ve Hammaddeleri San. A.Ş.

Etken Madde: Paracetamol

Kategori: Diğer/Analjezik, Antipiretik

Fiyat 2.88 TL

Barkod No 8699516573584





Formülü:

Her tablette;
Parasetamol DC...........555.5 mg
(500 mg Parasetamole eşdeğer)

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Tamol Tablet hafif ve orta şiddetli ağrılar ile ağrının ateşe eşlik ettiği durumlarda kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Parasetamol'e karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.Kronik alkolizmde kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Karaciğer, böbrek fonksiyon bozukluğu ile kalp, akciğer hastalarıyla daha önce anemisi olanlarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Parasetamol ağrı tedavisinde çocuklarda 5, yetişkinlerde 10 günden fazla süreyle, çocuklarda ve yetişkinlerde tekrarlayan, 3 günden fazla süren ve 39,5°C'den yüksek ateş tedavisinde doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Gebelerin ve süt verenlerin doktora başvurmadan parasetamol ihtiva eden tablet kullanmamaları gerekir.

Hepatik nekroz (parasetamol aşırı dozunda) doza bağlı bir komplikasyondur.12-48 saat içinde karaciğer enzimleri yükselebilir ve protrombin zaman uzayabilir, ancak klinik semptomlar dozun alınmasından 1-6 gün sonrasına kadar görülmeyebilir. 10 g.'ın üzerinde alan yetişkinlerde toksisite görülmesi muhtemeldir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Parasetamol nadiren allerjik ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarına ve makülopapüler döküntülere neden olabilir. Yine çok nadir olarak mide bulantısı görülebilir. Bu yan etkiler ilaç kesildiğinde ortadan kalkar. Uzun süreli kullanımda nadir olarak hemolitik anemi, trombositopenik purpura ve agronülositoz kaydedilmiştir.

İlaç etkileşimleri:

Parasetamolün tedavi dozunda etkileşim belirlenememiştir. Yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda antikoagülan ilaçların etkisini arttırmaktadır. Uzun süreli yüksek dozlarda kullanılan parasetamol, kumarin, indantoin türevleri ile fenotiazinlerle etkileşebilir. Ürinez, 5 hidroksi indol asetik asit testinde yanlış pozitif sonuç verebilir.

Yüksek dozda parasetamolle oral antikoagülanların alımında antikoagülanların hipoprotrombinemik etkisi artar. Kronik alkol kullananlarda yüksek dozlarda veya toksik tek dozda parasetamolün alınması parasetamolün toksisite riskini arttırır. Barbitürat veya primidonun kronik kullanımında ve trisiklik antidepresanların kullanımında, hepatik mikrozomal enzim indüksiyonundan dolayı parasetamolün etkisi azalır. Antikonvülsanların ve steroid yapılı oral kontraseptiflerin kronik kullanımı, karaciğer enzimlerini indükler ve parasetamolün terapötik düzeylere ulaşmasını engelleyebilir. Metoklopramid parasetamolün ince barsaklardan absorpsiyonunu hızlandırabilir.

Kloramfenikol ile birlikte kullanıldığında serum kloramfenikol seviyesi yükselebilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde;

Yetişkinlerde (11 yaş ve daha büyüklerde) 6 saatte bir 1-2 tablet (günde 8 tabletten fazla alınmamalıdır.)

Çocuklar için Tamol Pediatrik şurup önerilir.



AŞIRI DOZ VE TEDAVİSİ :

Aşırı dozlarda parasetamol bazı hastalarda hepatik toksisiteye neden olabilir. Potansiyel hepatotoksik aşırı dozu takiben görülen ilk semptomlar: mide bulantısı, kusma, terleme ve genel vücut kırıklığı, MSS stimülasyonu takiben delirum, koma ve konvülsiyon görülebilir. Hepatotoksik doz 10 g (140 mg/kg), minimal letal doz ise 15 g'dır (200 mg/kg). Hepatotoksisite belirtileri ilaç alındıktan sonra 48-72 saat içinde görülmeyebilir. Bu nedenle akut parasetamol zehirlenmesi durumunda mide lavajla veya ipeka şurubu ile kusturularak boşaltılmalı, 16 saat içinde parasetamolün spesifik antidotu N-asetilsistein veya metionin ile tedaviye başlanmalıdır. Önerilen N-asetil sistein dozu başlangıçta 140 mg/kg, bunu takiben her 4 saatte bir (toplam 17 doz verilmek kaydı ile) 70 mg/kg'dır. Ayrıca hemodiyaliz veya hemoperfüzyon yapılabilir.

Aktif kömür, asetil sistein absorbsiyonunu engelleyeceğinden parasetamolün antidotu olarak kullanımı çelişkili olabilir.
Anahtar Kelimeler: Tamol Ped 5 Ml 120 Mg 150 Ml Şurup prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Tamol Ped 5 Ml 120 Mg 150 Ml Şurup yan etkileri, Tamol Ped 5 Ml 120 Mg 150 Ml Şurup fiyatı, ilaç bilgileri