Tarivid 200 Mg 100 Ml Flakon

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Aventis Pharma Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.

Etken Madde: Ofloksasin

Kategori: Diğer/Antibakteriyel

Fiyat 19,43 TL

Barkod No 8699809697614





Formülü:

* Her filmtablet 200 mg ofloksasin ve boyar madde titanyum dioksit içerir.
* Her filmtablet 400 mg ofloksasin boyar madde titanyum dioksit (E 171) ve sarı demir oksit (E 172) içerir.
* 100 ml enfüzyon çözeltisi 200 mg ofloksasine eşdeğerde 220mg ofloksasin hidroklorür, 0.90 g sodyum klorür, ad. pH:4-5 1 N hidroklorik asit, ad. 100ml enjeksiyonluk su içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Tarivid ofloksasine duyarlı mikroorganizmalardan ileri gelen aşağıdaki bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır:
-Heamophilus influenzae,diğer gram-negatif bakteriler veya multi-rezistan patojenler ile Staphylococcus aureus'un neden olduğu akut,kronik veya tekrarlayıcı alt solunum sistemi enfeksiyonları (bronşit).
-Pnömoniler; özellikle de Eschericia coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Pseudomonas, Legionella veya Stafilokokların neden olduğu pnömoniler. Ayakta tedavi edilen pnömonilere en sık pnömokoklar neden olduğundan, Tarivid bu hastalarda ilk seçenek değildir.
-Kulak, burun, boğaz enfeksiyonları; özellikle de Pseudomonas ve Stafilokokları içeren gram-negatif patojenlerin neden olduğu kronik ve tekrarlayıcı kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları. Genel olarak Tarivid, beta-hemolitik streptokokların neden olduğu akut tonsillit tedavisinde önerilmez. ("Kullanım şekli ve Dozaj" bölümüne de bakınız).
- Yumuşak kısımların ve derinin enfeksiyonları
- Kemik ve eklemlerin enfeksiyonları
- Bakteriyel enteritler ve küçük pelvisdeki enfeksiyonlar dahil olmak üzere karın boşluğunun enfeksiyonları
- Böbrek, idrar yolları ve genital organların enfeksiyonları,gonore
- Enfeksiyonlara karşı direnci önemli şekilde azalmış hastalarda (ör. nötropenik durumda) ofloksasine duyarlı patojenlere bağlı enfeksiyonların önlenmesi (enfeksiyon profilaksisi, barsağın selektif dekontaminasyonunu da içerir)

Kontrendikasyonları:

Ofloksasine, diğer kinolonlara veya yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlığı olanlarda Travid 400 kullanılmamalıdır. Epilepsi hastalara Travid 400 uygulanmamalıdır. Serebral travmalar, santral sinir sisteminde iltihabi lezyonlar veya felç gibi konvülziyon eşiğini düşüren ve daha önceden mevcut olan santral sinir sistemi lezyonlarında Travid 400 kontrendikedir. Çocuklara ve gelişimini henüz tamamlamamamış olan (18 yaşın altındaki) gençlere, gebe ve emziren kadınlara Travid 400 uygulanmamalıdır. Bu gibi kimselerde kullanımının güvenli olduğuna dair yeterli deneyim mevcut olmadığı gibi gelişimini henüz tamamlamamaış olan kimselerde hayvan deneylerinde görülen eklem kıkırdağı lezyonlarına kesinlikle rastlanmayaccağı henüz iddia edilmez.

Uyarılar/Önlemler:

Diğer kinolonlarla tendon enflamasyonu [tendinit], ciddi nörolojik reaksiyonlar gibi ciddi advers etki öyküsü olan hastalar ofloksasin ile de benzer reaksiyonlar gösterme bakımından yüksek risk taşıyabilir. Antibiyotik uygulaması, özellikle uzun süreliyse, dirençli mikroorganizmaların aşırı üremesine yol açabilir. Bu nedenle hastanın durumu düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Sekonder bir enfeksiyon ortaya çıkarsa, uygun önlemler alınmalıdır. Tarivid tedavisi sırasında hastalar şiddetli güneş ışığına ve UV (solaryum gibi)ışınlarına maruz kalmamaya dikkat etmelidir. Aksi takdirde deri ve tırnak reaksiyonları ortaya çıkabilir ( "Yan etkiler/Advers etkiler" bölümüne bakınız). Bazı advers etkiler ( "Yan Etkiler/Advers Etkiler" bölümüne bakınız) konsantrasyon ve reaksiyon gücünü bozabilir, dolayısıyla bunların özellikle önemli olduğu durumlarda (ör; araba ya da makine kullanımı) bir risk oluşturabilirler.

Yan etkiler/Advers etkiler:

-Mide-barsak kanalına etkisi : Tedavi süresince mide bozuklukları, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle karşılaşılabilir. Bazı vakalarda diyare bazen, kanlı dışkının eşlik edebildiği bir enterokolitin semptomu olabilir. Antibiyotiklerle ortaya çıkabilen özel bir enterokolit şekli psödomembranöz kolittir (bir çok vakada Clostridium difficile4ye bağlı.) Tedavi sırasında veya tedaviden hemen sonraki haftalarda, ağır vesürekli ishal görülen hastalarda bu olasılık göz önünde bulundurulmalıdır. Psödomembranöz kolitten sadece şüphelenildiğinde bile Tarivid 400 derhal kesilmelidir. bu tip kolit bir doktor tarafından acil ve uygun bir tedaviyi gerektirir. Peristaltik hareketleri inhibe eden ilaçla, bu gibi durumlarda kullanılmamalıdır.
-Karaciğere ve safra yollarına etkisi : Nadir olarak, hepatik enzimlerin serum düzeyinde artış veya karaciğer fonksiyon bozukluğuyla birlikte bilirubin düzeyinde yükselme olabilir. Çok nadir olarak, safra akımının bozukluğuna (kolestatik sarılık) veya karaciğer enflamasyonuna (hepatit) bağlı olarak sarılık ya da karaciğer harabiyeti görülebilir.
-Sinir sistemine etkisi : Sinir sistemini ilgilendiren baş ağrısı,baş dönmesi, uyku bozuklaukları ajitasyon ve konfüzyon olabilir. Nadir olarak yürüyüşte düzensizlik ve titreme (kas koordinasyon bozukluklarına bağlı), ekstrapiramidal semptomlar, uyuşukluk ve karıncalanma (parestezi ve hipestezi), konvülziyonlar ortaya çıkabiilir. Nadiren çift görme, bulanık görme veya renk görmede anormallikler gibi görme bozuklukları, tad ve koku bozuklukları tad ve koku kaybına varabilen) ve denge bozuklukları gelişebilir.Tinnitus ve işitme bozuklukları (ender olarak işitme kaybına varabilen) oflaksosin ile nadirdir. Çok nadir durumlarda kabus görme hallüsinasyonlar, anksiate depresyon olabilir. Bu psikotik durumla, kendini tehlikeye sokabilecek davranışlar geliştirmeye varabilir. Bazı reaksiyonlar ilk kullanımdan hemen sonra bile görülebilir. Bu duruma rastlanırsa ilaç hemen kesilmelidir.
-Kardiyovasküler sisteme etkisi : Tarivid 400alımı, kalp atışlarında hızlanma (tşikardi) ve kan basıncında geçici azalmaya yolaçabilir. Nadiren kan basıncındaki belirgin zalmaya bağlı olarak, dolaşım şoku gelişebilir.
-Kan tablosuna etkisi : Çok nedir olarak kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin ve/veya trombositlerin sayısında azalma (anemi, agranülositoz dahil lökoponi, trombositopeni, pensitopeni) ortaya çıkabilir. sadece bazı vakalarda bu değişikliikler kemik ilğinde yeni hücre yapımının azalması (kemik ilği depresyonu) sonucunda oluşabilir. Çok nadiren, artmış yıkıma bağlı eritrosit miktarı azalabilir.
-Böbreklere etkisi : Nadir olarak, böbrek fonksiyon bozukluğu (örneğin serum kreatinin düzeyinde artış olabilir) veya izole durumlarda böbreklerin akut anflamasyonu (interstisyel nefrit) görülebilir. Bu reaksiyonlar, bazen akut böbrek yetezkliğine kadar varabilir.
- Deri, muköz membran ve diğer reaksiyonlar : Kaşınma, deri döküntüleri (istisnai vakalarda, su toplaması, vezikül v.b.) gibi kutanöz ve mukozal reaksiyonlar gelişebilir. Çok nadir durumlarda, deride sıcaklık artışı ile birlikte kızarıklık, çok şiddetli deri reaksiyonları (eritema mulltiforme, Stvens-Johnson Sendromu, Lyell Sendromu) ve damar enflamasyonu (vaskülit) ortaya çıkabilir. Genellikle, vaskülit deri altındaki kanamalarsonucu oluşan kırmızı küçük benekler (peteşi), içi kan dolu büller (hemorajik büller) ve kabuklu küçük nodüllerle kendini belli eder istisna vakalarda nekrozu içeren deri lezyonlarına neden olabilir. vaskülit iç organları da tutabilir. Çok nadir vakada, ışığa aşırı duyarlılık gelişebilir. Bu durum, ağır güneş yanığı tablosuna benzer ve bazı vakalarda tırnaklarıda (renk ve tırnak kaybı) etkileyebilir. Ateş, eozinofil ve akciğerde alerjik enflamasyon (alerjik pnömoni) çok nadiren gelişebilir. Anafilaktik veya anfilaktoid reaksiyonlar (hızlı gelişen alerji veya alerji benzeri aşırı duyarlılık reaksiyonları)görülebilir. Bazeb ilk dozda bile bu reaksiyonlar olabilir. Bu reaksiyonlar tansiyon yükselmesi ,gözlerde yanma, kuru öksürük burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu belirtilere nadiren, deri ve muköz membranların (anjio-ödem) şişmesi de eşlik edebilir. En ağır durumda ağır solunum zorluğu (bronşial spazmlar) veya dolaşım şoku gelişebilir. Bu durumlarda ilaç alımları hemen kesilmeli ve şok v.b. için uygun tedavi uygulanmalıdır. Terleme ortaya çıkabilir. Çok nadir vakalarda, ağrı ya da güçsüzlük gibi kas şikayetleri (ör.miyastenia gravis hastalarında özellikle önemllidir) olabilir. İzole vakalarda bunlar rabdomiyolizisin semptomları olabilir. Çok nadiren aklem ve tendon şikayetleri (ağrı gibi), Tarivid 400 sırasında görülebilir. Kinolon tedavisi sırasında, çok nadir olarak izole durumlarda, tendon enflamasyonu (tendinit) rüptürü (aşil tendonu v.b.) görülebilir. Bu gibi durumlara özellikle kinolonların kortikosteroidlerle beraber kullanımı sırasında rastlanır. Eğer tendinit şüphesi varsa Tarivid 400 hemen kesilmeli ve etkilenen tendona uygun tedavi yapılmalıdır. Oflaksasin, predispoze kişilerde porfiri atağı gelişmesini tetikleyebiliir. İzole vekalarda, kan şekeri seviyesinde aşırı artış veya azalma olabilir. Antibiyotik tedavisi, özellikle uzun süreli kullanımda, dirençli mikroorganizma gelişimine yolaçabilir. Çok nadir durumlar (koku, işitme ve tat alma bozuklukları gibi izole durumlar) dışındaki advers etkiler, Travid 400 kullanımına son verildiğinde kendiliğinden geçer. Bazı advers etkiler (psödomembranoz kolit, ağır nafilaktik veya anafilaktoid reaksiyonlar v.b) hayati tehlike taşıyabileceğinden, bu durumlarda hemen doktorunuza baş vurunuz ve doktor kontrolü dışında ilaç kullanımına devam etmeyiniz.

İlaç etkileşimleri:

lMide asidini azaltıcı ilaçlar (mineral antasidler), sukralfat veya demir preparatları aynı zamansda alındıkları taktirde Travid 400'ün etkisinde bir azalma olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu nedenle Tarivid 400, bu tür preparatları almadan 2 saat önce alınmalıdır. Sözü geçen ilaçlardan kullanılıyorsa doktora danışılmalıdır. Konvülziyon aşiğini düşüren ilaçlar (ör. teofilin) veya bazı nonsteroid antienflamatuar ilaçlar (örn.fenbufen) ile birlikte verildiğinde yeni kinolonların serebral konvülziyon eşiğini düşürdüklerine dair bulgular vardır. Oflaksasin ile birlikte uygulanan glibenklamidin serum konsantrasyonları hafifçe yükselir, ofloksasin ile birlikte glibenklamid kullanan hastalar daha yakından takip edilmelidir. Özellikle yüksek doz kinolon tedavisinde, renal tübüler sekresyona uğrayan diğer ilaçlar (probenesid, simetidin, furosemid, metotraksat gibi) de beraber kullanılıyorsa, kinolonların atılımında bozukluk ve serum düzeyinde yükselme olabileceği unutulmamalıdır. Kinolon tedavisi gören kişilerde, kumarin deriverilerinin etkisinde artış olabilir. Bu nedenle aynı anda kumarin ile Tarivid 400 kullanan kişiler, dikkatlice takip edilmelidir. Tarivid tedavisi sırasında, idrarda opiyat veya porifirin tayini yalancı pozitif sonuç verebilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Dozaj enfeksiyonun tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Genel olarak aşağıdaki gibidir ve bireysel ihtiyaca göre doktor tarafından belirlenir. 400 mg'a kadar (2 tablet) olan günlük ofloksasin dozları, tercihan sabahları olmak üzere tek doz halinde verilebilir. Daha yüksek dozlar iki ayrı doza bölünmelidir. Dozların yaklaşık olarak eşit aralıklarda verilmesi önemlidir.
-Alt idrar yollarının komplike olmayan enfeksiyonları 1 tablet (200 mg)
-Üst idrar yollları ve genital organların enfeksiyonları 2 tablet (400 mg)
-Solunum yolları enfeksiyonları,kulak,burun, boğaz enfeksiyonları 2 tablet (400 mg)
-Deri ve yumuşak kısımların enfeksiyonları 2 tablet (400 mg)
-Kemik ve eklem enfeksiyonları 2 tablet (400 mg)
-Karın boşluğunun enfeksiyonları 2 tablet (400 mg)
- Enfeksiyonlara direnci önemli şekilde azalmış hastalarda enfeksiyonların önlenmesi 2-3 tablet (400-600 mg)
Enfeksiyonun şiddetine ve komplikasyon yapan faktörlerin varlığına veya orta derecede duyarlı patojenlerin varlığına bağlı olarak günlük ofloksasin dozunu 2x2 tablet (2x400 mg)'e kadar yükseltmek gerekebilir. Böbrek fonksiyonu bozuk olan hastalarda dozaj: Böbrek fonksiyonu bozulmuş olan hastalarda aşağıdaki dozlar önerilir: Tarivid'in başlangıç dozu, böbrekleri sağlam olan kimselerdeki gibidir. İdame dozu olarak aşağıdaki dozlar önerilir: Kreatinin klirensi 50 - 20 ml / dak, idame doz 24 saatte bir 1/2-1 tablet (100-200 mg); <20 ml >Bazı durumlarda bu dozların yükseltilmesi gerekebilir. Karaciğer fonksiyonu bozuk olan hastalarda dozaj: Ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ofloksasinin eliminasyonu azalmış olabilir (ör;assitli karaciğer sirozu). Bu nedenle günlük maksimum doz 400 mg'ı (2 tablet) aşmamalıdır. Kullanım şekli ve süresi: Tarivid tablet yeterli miktarda sıvı ile çiğnenmeden yutulmalıdır.Aç karnına veya yemeklerle birlikte alınabilir. Tedavinin süresi mikropların ve hastalık tablosunun verdiği cevaba göre ayarlanır. Antibakteriyel etkili bütün diğer ilaçlarda olduğu gibi Tarivid uygulanmasına da vücut ısısı normalleştikten ve hastalığın belirtileri kaybolduktan sonra en az 3 gün daha devam edilmelidir. Akut enfeksiyonlarda vak'aların çoğunda 7-10 günlük tedavi yeterlidir. Salmonellozda tedavi süresi 7-8 gün, şigellozda 3-5 gün,E.colinin neden olduğu barsak enfeksiyonlarında ortalama 3 gündür. Beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarında (örneğin pürülan tonsillit veya erizipel) hastayı romatizmal ateş,glomerulonefrit gibi geç komplikasyonlardan korumak için en az 10 günlük bir tedavi uygulanmalıdır. Ancak, beta- hemolitik streptokoklar ofloksasine değişken derecede duyarlı olduklarından, bu tür enfeksiyonların tedavisi ayrı ayrı duyarlık incelemesi gerektirir. Komplike olmayan alt idrar yolu enfeksiyonlarına 3 günlük tedavi yeterlidir. Tedavi süresi 2 ayı aşmamalıdır. Dozaşımı ve tedavisi: Dozaşımı durumunda mide yıkanmalı ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Spesifik antidotu yoktur.
Anahtar Kelimeler: Tarivid 200 Mg 100 Ml Flakon prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Tarivid 200 Mg 100 Ml Flakon yan etkileri, Tarivid 200 Mg 100 Ml Flakon fiyatı, ilaç bilgileri