Trizol 50 Mg 7 Kapsül

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Etken Madde: Flukonazol

Kategori: Diğer/Antifungal

Fiyat 12.18 TL

Barkod No 8699828150060





Formülü:

Beher kapsülde 50-100-150 mg Flukonazol vardır.
Kapsül: Titandioksit, Jelatin.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

1) Tinea pedis, tinea corpuris, tinea versicolor gibi dermatomikozlarda ve kütanöz kandidiyaziste,
2) Mukozal kandidiyaziste (orofarengeal kandidiyazis-özellikle AIDS'li, habis tümörlü hastalarda çok sık rastlanır, kronik oral atrofik kandidiyazis, vb...),
3) Ayrıca AIDS'li hastalarda, organ nakli yapılmış hastalarda veya diğer immünosüpresyon vakalarında nüksleri ve muhtemel fungal enfeksiyonları önlemek için kullanılabilir. Aynı şekilde habis hastalığı olan, sitotoksik kemoterapi veya radyoterapi gören, yoğun bakım ünitelerinde yatan veya kandida enfeksiyonlarına predispoze edici faktörlerin mevcut olduğu diğer hastalarda TRİZOL ile tedavi edilebilir.

Kontrendikasyonları:

Bu ilaca veya triazol grubu bileşiklere hassas kişilerde, akut veya kronik karaciğer yetmezliği
olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Tedaviye başlamadan önce ve tedavi sırasında mutlaka karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.
Flukonazol büyük oranda idrarla değişmemiş ilaç şeklinde itrah edildiği için, böbrek yetmezliği olanlarda dikkatle kullanılmalı, gerektiği durumlarda doz ayarı yapılmalıdır. Tedavi sırasında Flukonazol'a bağlı olduğu düşünülen deri döküntüleri, bülloz lezyonlar ve eritem multiform gelişirse tedaviye derhal son
verilmelidir. Mevcut verilere göre Flukonazol hastaların vasıta sürme veya makina kullanma kapasitelerini değiştirmemektedir.
Hamilelikte Kullanımı: Hamilelikte kontrendikedir. Bu yüzden doğurganlık yaşındaki kadınlar ilaca başlamadan önce mutlaka gebelik testi yaptırmalı ve test negatif olmalıdır. Tedavi sırasında ise hamilelikten korunmalıdırlar.
Emzirme Döneminde Kullanım: Emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Çocuklarda Kullanım: 16 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Flukonazol genellikle iyi tolere edilir. En çok gastrointestinal yan etkilere rastlanılmaktadır. Bunlardan başlıcaları: Bulantı, kusma, karın ağrısı, diyare... Gastrointestinal rahatsızlıklardan sonra en çok rastlanan yan etki deri döküntüleridir. Baş dönmesi, baş ağrısı, asteni de görülebilir.

İlaç etkileşimleri:

Oral antidiabetikler: Flukonazolün oral antidiabetiklerle kullanımı hipoglisemiye neden olabilir.
Flukonazolün alımı tolbutamid, gliburid ve glipizidin metabolizmasını azaltarak plazma seviyelerini artırır.
Bu ilaçlar veya diğer sülfonilüre grubu antidiabetikler flukonazolla kullanıldığında kan şekeri düzenli olarak takip edilmeli ve gerektiğinde antidiabetik ilaçların doz ayarı yapılmalıdır.
Kumarin tipi antikoagülanlar: Kumarin tipi antikoagülan ilaç kullanan hastaların aynı zamanda flukonazol almaları protombin zamanının uzamasına neden olabilir. Kumarin tipi antikoagülan ile birlikte flukonazol alan
hastaların protrombin zamanı düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Fenitoin: Flukonazol feniton seviyesini yükseltir. Fenitoinle flukonazolün birlikte kullanıldığı durumlarda fenitoin serum düzeyi takip edilmelidir.
Siklosporin: Böbrek transplantasyonu yapılan (renal yetmezliği olan veya olmayan) hastalarda, flukonazol siklosporin'in seviyesini yükseltir. İki ilaç aynı zamanda kullanıldığında siklosporin ve kreatinin kan düzeyi takip edilmelidir.
Rifampin:Rifampin flukonazolün metabolizmasını artırır. İki ilaç birlikte kullanıldığında, hastanın klinik durumuna göre flukonazolün dozunu artırmak gerekebilir.
Tiofilin: Flukonazol tiofilin seviyesini yükseltir. İki ilacın birlikte kullanıldığı durumlarda tiofilin serum düzeyi takip edilmelidir.
Terfenadin: Azol grubu antifungal ilaçların terfenadinle kullanımı, terfenadin serum seviyesinin artmasına neden olur. Terfenadin seviyesinin artması QTc aralığını uzatarak kardiyak disritmiye yol açar. Bu etki günde
400 mg'den az flukonazol alan hastalarda görülmez. Günlük 400 mg veya daha fazla Flukonazol alan hastaların aynı zamanda terfenadin kullanmaları kontrendikedir. Günlük 400 mg'ın altında flukonazol ile terfenadin kullanan hastalar yakından takip edilmelidir.
Sisaprid ve astemizol: Sisaprid ve astemizol (veya sitokrom P450 sistemi yoluyla metabolize olan benzeri ilaçlar) flukonazol ile birlikte kullanıldığı durumlarda bu ilaçların serum düzeyleri artabileceğinden, bu ilaçlardan hangi
birini flukonazolle birlikte alan hastalar yakından takip edilmelidir.
Oral kontraseptifler: Ethinyl estradiol ve serum levonorgestrel içeren oral kontraseptifleri kullanan kadınlarda
flukonazolün serum ethinyl estradiol ve levonorgestrel seviyeleri etkisinin klinik önemi bilinmemektedir.
Hidroklorotiazid: Flukonazol ile birlikte kullanıldığında renal klirensi azaltarak flukonazolün plazma konsantrasyonunu önemli derecede yükselttiği görülmüştür.
Zidovudin: Flukonazol zidovudinin plazma konsantrasyonunu yükseltir.

Kullanım şekli ve dozu:

Dermatomikozda: Günde tek bir 50 mg.lık doz verilir; tedavi 14-28 gün sürer. Tinea Pedis'te 42 günlük tedavi gerekmektedir. Özellikle Immünosupresif vakalarda sıkça rastlanılan orofarengeal kandidiyaziste: Mutat doz günde bir defa 50 mg'dır; tedavi 7-14 gün sürer. Özellikle immünodepresif hastalarda tedavi peryodu uzatılabilir.
Protez kullanımına bağlı atrofik oral kandidiyazis için mutat doz, 14 gün süre ile günde bir defa 50 mg'dır. Bu tedavide
Flukanazol yanısıra, proteze ve oral kaviteye antiseptik uygulanması tavsiye edilmektedir. AIDS'li hastalarda kriptokoksik menenjit nüksünü önlemek için, hasta primer tedavi kürünü tamamlayıp, kültür sonuçları negatif bulunduktan sonra, Flukonazol günde en az 100 mg olmak şartıyla süresiz uygulanabilir.
Diğer kandida enfeksiyonlarında ise (özofajitis, yayılıcı olmayan bronkopülmoner enfeksiyonlar,alete bağlı primer kandidiyazisler vb) mutat etkili doz 50 mg'dır. Tedavi 14-30 gün sürer. Şiddetli vakalarda doz 100 mg'a çıkarılabilir.
Sitotoksik kemoterapi veya radyoterapi uygulanan habis hastalıklarda, fungal infeksiyon profilaksisi için doz günde bir defa 50 mg'dır.
Yaşlı Hastalarda:
Renal yetmezlik bulunmayan vakalarda normal doz tavsiye edilmektedir. "Kreatinin klerensi 40 ml/dk" olan hastalarda ise aşağıdaki doz şeması uygulanmalıdır:

Kreatinin Klerensi (ml/dk)40 ise, Doz Aralığı / Günlük Doz 24 saat (Normal Doz Rejimi)
Kreatinin Klerensi (ml/dk)21-40 ise, Doz Aralığı / Günlük Doz 48 saat (veya normal günlük dozun yarısı)
Kreatinin Klerensi (ml/dk)10-20 ise, Doz Aralığı / Günlük Doz 72 saat (veya normal günlük dozun üçte biri)
Diyalize tabi hastalar ise, her diyaliz seansından sonra bir doz.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda: Flukonazol, büyük oranda idrarla, değişmemiş ilaç şeklinde itrah edilir. Vajinal kandidiyaziste olduğu gibi tek bir dozla gerçekleştirilen tedavide, doz ayarlaması gerekmemektedir. Ancak böbrek bozukluğu olan hastalardaki çok dozlu tedavilerde doz, ayarlaması, tablodan kreatinin klerens değerlerine göre yapılmalıdır.

DOZ AŞIMI:
Aşırı doz durumlarında semptomatik tedavi (destekleyici önlemler ve gerekirse mide lavajı ile birlikte) uygulanır.
Flukonazol, büyük oranda idrarla atılır. Zorlu volüm diürezi eliminasyon hizını artırır. 3 saatlik bir hemodiyaliz seansı,plazma seviyesini yaklaşık %50 azaltmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Trizol 50 Mg 7 Kapsül prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Trizol 50 Mg 7 Kapsül yan etkileri, Trizol 50 Mg 7 Kapsül fiyatı, ilaç bilgileri