Zinco 30 Mg Fortl Şurup

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Berko İlaç ve Kimya Sanayi Ltd. Şti.

Etken Madde: Cinko

Kategori: Dermatoloji/Şurup

Fiyat 17,09 TL

Barkod No 8699591570294





Formülü:

30 mg / 10 ml Çinko sülfat.
Koruyucu olarak nipajin, esans olarak portakal esansı, boyar madde olarak sunset yellow içermektedir.

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik
Çinko karbonhidrat, protein ve lipid metabolizmasında önemli rolleri bulunan muhtelif dehidrogenaz, aldolaz, peptidaz, fosfotaz, isomeraz, fosfolipaz gibi enzimlerin yapısında bulunan metaldir. Ayrıca pyridine nükleotidlerine bağlı enzimlerde de fazla miktarda bulunduğu gibi birçok enzimlerde de kofaktör olarak rol oynar. Organizmadaki çinko eksikliği sonucunda protein ve karbonhidrat metabolizması bozulur, öğrenme kapasitesi engellenir, büyümede yavaşlama olur. p*-ta!asemili çocuklarda serum çinko seviyesinin düşük olduğu tespit edilmiş ve uygulanan çinko tedavisiyle bu çocukların sağlıklı çocuklarla eşit gelişme gösterdikleri gözlenmiştir. Çinko DNA ve RNA, protein sentezi, insülin aktivasyonu, yaraların iyileşmesi, hücre bölünmesi, tad alma, sperm yapımı, bağışıklık gibi çok yönlü fonksiyonlara sahiptir.

Farmakokinetik
Çinko'nun metabolizmasını incelediğimizde, orai olarak verildikten sonraki absorbsiyonu tam değildir. Gastrointestinal sistemden kısmen emilir. Kepek ekmeği (fitik asit,fiber (lif), fosfat, Cu'", Fe'+, Cd'+, Sn'+, toprak ve kil içeren), süt, peynir gibi yiyecekler ve kahve absorbsiyonu azalt ır. Bu durum Akrodermatitis Enteropatika'sı olan şahıslarda görülür.
Kan konsantrasyonu; normal plazma konsantrasyonu 0.7 ile 1.5ug/ml arasındadır. Orai olarak 50 mg çinko (220 mg çinko sülfat'a eşdeğerdir.) alan hastanın plazma konsantrasyonu 2-3 saatte yaklaşık 2,5 ug/ml'ye ulaşmaktadır. Plazma yarı ömrü 3 saatir. Kandaki iyonize çinkonun yaklaşık %2-8'i düşük molekül ağırlıklı serum proteinlerine bağlanır.
Çinkonun atılım yolu feçes ile olur. İdrarla atılan miktar azdır. Normal bir erişkinin bir günde gıda ile aldığı 13,2 mg çinkonun, 5,6 mg'ı dışkı ile 0,1-0,9 mg idrarla atılır. Böbreklerin normal olarak serum çinkosunun regulasyonunda tesiri yoktur ve atılım kapasitesi son derece sınırlıdır. Çinkonun ağızdan alınma miktarı artsa bile, idrarla atılımı değişmez, ancak intravenöz çinko verildiğinde, idrarla atılımında görülebilen bir artma olur. Çinkonun safra ile atılımı ise, idrarla atılıma göre çok azdır. Çinko ter ile de kaybedilebilir. Sıcak iklimlerde 2-3 mg kadar çinkonun, ter ile kaybedildiği bildirilmiştir.

Endikasyonları:

Zinco Şurup, Akrodermatitis Enteropatika, diyare, protein enerji malnütrisyonu (PEM), Wilson hastalığı, pika, iyileşmeyen ülserler ve çinko eksikliğinin giderilmesinde kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Bilinen bir kontrendikasyonu olmamakla birlikte çinko sülfata hassasiyeti olanlar kullanmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Çinko tuzları penisilin türevleri ile birlikte alınmamalıdır. Teratojenik etkisine dair bir kayıt olamamakla birlikte, hamile ve emziren annelerin doktor kontrolünde kullanması önerilir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Çinko sülfatın yüksek dozlarda alımı mide-barsak şikayetleri oluşturabilir. 0,6-2 g dozunda kusma görülebilir. Tansiyon düşüklüğü, nabız atışında düzensizlik, sol karıncığın çalışmasında düzensizlik, potasyum eksikliğinde elektrokardiyografik olarak ortaya çıkabilir.

İlaç etkileşimleri:

Çinko sülfat, tetrasiklinler ile şelat teşkil edeceğinden birlikte kullanılmamalıdır. Demir preparatları çinko sülfatın biyoayarlanımını azaltmaktadır. Penisilamin ile birlikte alındığında penisilaminin etkisini azaltabilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde;
0-5 yaş 5 mg 1/3 ölçek 10mg 2/3 ölçek gün
6-14 yaş 10 mg 2/3 ölçek 15 mg 1 ölçek gün
Yetişkinlerde 15 mg 1 ölçek 30 mg 2 ölçek gün
Hamilelerde 20 mg 1 1/3 ölçek gün
Emzirenlerde 30 mg 2 ölçek gün
Diyare 30 mg 2 ölçek gün
Akrodermatitis Enteropatika 45 mg 3 ölçek gün
Protein Enerji Malnütrisyonu (PEM) 30 mg 2 ölçek gün
VVİlson'lu çocuklar 1-5 yaş 6 1 5 y;]ş 45 mg 75 mg 3 ölçek gün 5 ölçek gün

GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIM
Hamile ve emziren annelerde doktor kontrolü altında kullanılabilir. Yapılan çalışmalar sonunda hamilelerde, Zn2+ gereksiniminin arttığı anlaşılmıştır.

DOZ AŞIMI
İnsanlarda kronik çinko zehirlenmesi tespit edilmemiştir. Uzun süre ve yüksek dozda kullanımda bakır eksikliğine ve anemiye sebep olabilir. Bu durumda bakır eksikliğini gidermek için günde 4 mg bakır sülfat alınması ve anemi için de yavaş kan transfüzyonu gerekebilir. Çinko zehirlenmelerinde mide yıkanarak elektrolit dengesi sağlanır.
Anahtar Kelimeler: Zinco 30 Mg Fortl Şurup prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Zinco 30 Mg Fortl Şurup yan etkileri, Zinco 30 Mg Fortl Şurup fiyatı, ilaç bilgileri