Calcium-d Sandoz 20 Efervesan Tablet

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.

Etken Madde: Kalsiyum Karbonat + Vitamin D3

Kategori: Vitamin, Mineral ve Kan Yapıcılar/Vitamin (D vitamini + Kalsiyum)

Fiyat 5,78 TL

Barkod No 8699504020205





Formülü:

Her bir efervesan tablet 1500 mg kalsiyum karbonat (600 mg iyonize kalsiyuma eşdeğer), 10 µg kolekalsiferol (400 IU D3 vitamini) ve diğer yardımcı maddeler yanında sodyum siklamat, sakarin sodyum ve limon aroması içermektedir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Kombine D3 vitamini ve kalsiyum eksikliklerinin düzeltilmesi.



Kombine kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin teşhis edildiği veya bu bakımdan yüksek bir riskin söz konusu olduğu osteoporozlu hastalarda, spesifik tedaviye yardımcı D3 vitamini ve kalsiyum takviyesi olarak.

Kontrendikasyonları:

Efervesan tabletin içerisindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlık, hiperkalsemi, hiperkalsiüri, böbrek taşları, nefrokalsinoz, primer hiperparatiroidizm, aşırı dozda D vitamini alınması, miyelom, kemik metastazları durumlarında kullanılmamalıdır. Ayrıca hiperkalsiüri ve/veya hiperkalsemiyle birlikte uzun süreli immobilizasyon durumunda da kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Uzun süreli kullanım sırasında serumdaki ve idrardaki kalsiyum düzeyleri ve; serum kreatinin düzeylerinin ölçülmesi yoluyla böbrek fonksiyonu izlenmelidir. 24 saatlik idrarla çıkan kalsiyum miktarı 7.5 mmol'ü (300 mg'ı) aşarsa, dozun azaltılması veya tedavinin geçici olarak askıya alınması gerekir. Böbrek fonksiyonunun izlenmesi, aynı zamanda dijitalis glikozitleri ve tiyazid sınıfı diüretik de kullanılan hastalarda özellikle önemlidir. Birlikte bifosfonatlar, sodyum florür veya tetrasiklin kullanılacaksa, özellikle dikkat gerekir. Birlikte diğer D vitamini preparatları kullanılacaksa, her dozdaki D vitamini miktarı (400 I.U.) da göz önünde bulundurulmalıdır. Calcium-D-Sandoz D vitamini içerdiğinden, ilave D vitamini veya kalsiyum preparatları yalnızca sıkı tıbbi gözetim altında alınmalıdır. Bu gibi vakalarda serumdaki ve idrardaki kalsiyum düzeyleri, haftada bir defa kontrol edilmelidir. Calcium-D-Sandoz, sarkoidoz vakalarında, D vitamininin aktif metaboliti yönündeki metabolizmasının artmış olması nedeniyle, tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır. Bu hastaların serum ve idrarlarındaki kalsiyum düzeylerinin izlenmesi gerekir.Calcium-D-Sandoz, böbrek fonksiyonu bozuk olan hastalarda ihtiyatla kullanılmalı; kalsiyum ve fosfat homeostazı gereken şekilde kontrol altında bulundurulmalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda, kolekalsiferol şeklindeki D vitamini normal şekilde metabolize edilmediğinden, bu vitaminin diğer şekilleri kullanılmalıdır.



Hamilelik ve Emzirme: Calcium-D-Sandoz, hamileler ve emziren annelerde C kategorisinde tanımlanmıştır. Calcium-D-Sandoz, gebelik döneminde ve emziren annelerde kullanılabilir. Kombine D vitamini ve kalsiyum eksiklikleri, gebelik ve laktasyon sırasında düzeltilebilir. Hamilelerdeki uzun süreli hiperkalsemiye, çocukta bazen fiziksel ve zihinsel gelişmede gecikme, supravalvüler aort stenozu ve retinopati eşlik edebildiğinden; günlük doz uygulamasında kalsiyum için 1500 mg, D3 vitamini için 600 IU düzeyi geçilmemeli, gebelik döneminde kolekalsiferol dozunun aşılmasından kaçınılmalıdır. Kalsiyum, anne sütüne pek az geçer ve çocukta hiçbir olumsuz etkiye neden olmaz. D vitamini ve metabolitleri de anne sütüne geçer. Bu özellik, çocuğa ayrıca ilave D vitamini verilirken göz önünde bulundurulmalıdır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Kabızlık, şişkinlik, bulantı, mide ağrısı, ishal, hiperkalsiüri, hiperkalsemi.

İlaç etkileşimleri:

Dijitalis glikozidleri ile tedavi sırasında D vitaminiyle birlikte oral kalsiyum alınması, bu glikozidlerin toksisitesini artırabilir (kalpte aritmi riski). Hasta yakın kontrol altında tutulmalı ve gerekirse EKG çekilmeli, serum kalsiyum düzeyleri izlenmelidir. Bifosfonatlar veya sodyum florür ile birlikte kullanıldığı takdirde bunlar, emilimleri kalsiyum etkisiyle azalacağından, kalsiyum preparatından en az 2 saat sonra alınmalıdır. Kalsiyum tuzları, demir emilimini azaltabilir. Sonuç olarak da demir preparatları, kalsiyum preparatından en az 2 saat sonra alınmalıdır. Tiyazid sınıfı diüretikler, idrara çıkan kalsiyum miktarını azaltır. Bu nedenle, söz konusu diüretiklerin kullanılması sırasında serum kalsiyum düzeylerinin izlenmesi gerekir. Birlikte rifampisin, fenitoin veya barbitürat kullanılması, D3 vitamini etabolizmasını hızlandırabilir ve etkilerini azaltabilir. Kolestiramin ile Calcium-D-Sandoz birlikte kullanılıyorsa, arada en az 2 saat bırakılmalıdır; aksi takdirde D3 vitamininin emilimi azalır. Birlikte verilen glukokortikoidler, D3 vitamininin etkilerini azaltabilir. Kalsiyum, oral tetrasiklin emilimini aksatabileceğinden bunun, tetrasiklinden en az 3 saat sonra alınması önerilir. Bazı besinlerle; örneğin oksalik asit, fosfat veya fitinik asit içeren ya da lif içeriği yüksek olanlarla etkileşim görülebilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği taktirde aşağıdaki dozlarda kullanılır.



Yetişkinler: Günde 1-2 efervesan tablet (600-1200 mg kalsiyuma ve 400-800 I.U. D3 vitaminine eşdeğer).



Hamileler ve emziren anneler: Alınan günlük kalsiyum miktarı 1500 mg'ı, D3 vitamini miktarı 600 I.U.'ı aşmamalıdır. Bu nedenle günlük dozun, en çok 1 tablet olması gerekir.



1 efervesan tablet, 0.01 Bread Ünitesi içerdiğinden, diyabet hastalarının kullanması açısından uygundur.



KULLANIM ŞEKLİ:

Efervesan tabletler, bir bardak (yaklaşık 200 ml) suda eritilerek hemen içilmelidir.



AŞIRI DOZ TEDAVİSİ:

Doz aşımı; bulantı, kusma, susuzluk hissi, polidipsi, poliüri, dehidrasyon, kabızlık gibi semptomlarla birlikte hiperkalsiüriye ve hiperkalsemiye neden olur.



Kronik doz aşımı ve buna bağlı olarak gelişen hiperkalsemi, damarlarda ve organlarda kalsifikasyona neden olabilir. Paratiroid fonksiyonu normal olan insanlarda D vitamini entoksikasyonuna yol açan eşik değer, 1-2 ay boyunca günde 40.000-100.000 I.U. arasında değişir. Kalsiyumda ise entoksikasyon eşiği, günde 2000 mg'dır. Tedavi: Entoksikasyon karşısında, tedavi hemen durdurulmalı ve sıvı eksikliği giderilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Calcium-d Sandoz 20 Efervesan Tablet prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Calcium-d Sandoz 20 Efervesan Tablet yan etkileri, Calcium-d Sandoz 20 Efervesan Tablet fiyatı, ilaç bilgileri