Dexa-sine 1 Mg 5 Ml Damla

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Liba Laboratuarları A.Ş.

Etken Madde: Deksametazon

Kategori: Duyu Organları/Kortikosteroid

Fiyat 7.75 TL

Barkod No 8699510611107





Formülü:

























Beher ml’de:
Deksametazon sodyum fosfat      1.00 mg
Povidon K25    15.00 mg
Sodyum fosfat       9.50 mg
Sodyum klorür     6.00 mg
Edetat disodyum     1.00 mg
Benzalkonyum klorür     0.10 mg
Enjeksiyonluk su967.40 mg

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik özellikler: Deksametazon’un konjunktivaya topikal uygulaması ile mekanik, kimyasal veya immünolojik ajanların oluşturduğu enflamasyon cevabı baskılanır. Etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, deksametazon ödemi baskılar, kapiler dilatasyonu, fibrin birikimini ve akut inflamatuvar cevabın oluşturduğu bölgeye lökosit ve fagositlerin taşınmasını engeller. Deksametazon ayrıca kapiler ve fibroblast proliferasyonunu, kollajen yığılımını ve yara oluşumunu da baskılar. Farmakokinetik özellikler: Kortikosteroid içeren göz damlaları konjunktival keseye damlatılmalarından sonra aköz içine emilir ve buradan da sistemik dolaşıma karışırlar. Kortikosteroidler vücutta esas olarak karaciğerde metabolize edilir ve idrarla atılır. Ancak böbreklerde de metabolizasyon söz konusudur.

Endikasyonları:

Gözün glukokortikoid tedavisine duyarlı bütün hastalıklarında, göz ve göz kapaklarının allerjik sebebler de dahil olmak üzere bütün enfeksiyöz olmayan enflamasyonlarında ve irritasyonlarında (örneğin kornea, sklera, koroid, iris ve silyer cisim, episklera, göz kapakları köşeleri iltihapları, konjonktivit) endikedir. Göz yaşı bezleri ve göz yaşı kesesinin iltihaplarında da kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Etkin maddeye karşıaşırıduyarlılığı olanlarda, korneal yaralanma ve ülserlerinde, kapalı ve açık açılı glokomda kontrendikedir. Korneanın viral, bakteriyel ve mikotik enfeksiyonları kortikosteroidler ile maskelenip şiddetlenebileceği için bu gibi durumlarda kullanılmamalıdır. Gözün akut enfeksiyonlarında, Herpes simplex, Herpes zoster, Varicella ve canlı aşılarla aşılanmalarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Bakteriyel enfeksiyon sırasında Dexa-Sine kullanımına karar verilmişse, uygun antibiyotik tedavisinin başlatılması ve dikatle sürdürülmesi gerekir. Yüksek dozlarda veya pediyatrik uzun süre kullanımlarda sistemik absobsiyon belirgin hale geçebilir. Özellile pediyatrik hastalarda adrenal supresyon riski nedeniyle tedavi mümkün olan en kısa süre ile (tercihen 5 günden az) sınırlandırılmalıdır. Erişkinlerde uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer uzun süreli bir tedavi gerekli görülmüşse düzenli aralarla ve tedavi bitiminde göz içi basıncının ve merceğin kontrollerinin yapılması gerekir. Terapötik dozlarda da yan etkiler oluşabilir.


Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı: Gebelik kategorisi C. Dexa-Sine’in içerdiği deksametazonun insanlarda teratojenite yönünden güvenirliği belirlenmemiştir. İlacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hamilelerde ve emzirme döneminde gerekmedikçe kullanılmamalı, kullanılması gerekliyse de yarar/zarar oranı göz önünde tutulmalıdır.


 Araç ve Makina Kullanmaya Etkisi: Araç ve makina kullanımını engelleyebilecek bir etkisi yoktur.


Diğer Uyarılar:

Dexa-Sine kulanımı sırasında kontakt lens takılmamalıdır. Raf ömrü geçmiş ilaçları kullanmayınız.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Topikal olarak kullanılan oftalmik kortikosteroidler bazı duyarlı vakalarda göz içi basıncının artışına neden olabilmektedir. Göz içi basıncının yükselme derecesi kullanılan steroide, kullanım sıklığı ve kullanma süresi ile doğrudan ilişkilidir. Uzun dönemli kullanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek göz içi basıncındaki artma ilacın kesilmesinden sonra birkaç hafta içinde normale döner. Primer açık açılı glokom vakaları (veya yakın akrabaları), diabetes mellitus, 5 diyoptriden yüksek miyopi vakaları topikal oftalmik kortikoid tedavisi sırasında intraoküler basıncın artışı yönünde belirgin risk taşımaktadırlar. Bu nedenle bu vakalarda büyük dikkatle kullanılmalıdırlar. Bir yıldan uzun süreli topikal oftalmik kortikoid kullanımında da açık açılı glokom, optik sinir zararı, görme netliğinde azalma veya görme alanı defektleri ortaya çıkabilmektedir.
 BEKLENMEYEN BİR ETKİGÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Dexa-Sine’in koruyucu olarak içerdiği benzalkonyum klorür nedeniyle yumuşak kontakt lenslerle etkileşim söz konusudur. Bu nedenle de Dexa-Sine tedavisi sırasında yumuşak kontakt lens kullanılmamalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

Hekim başka şekilde tavsiye etmemişse, hasta göze günde 4-6 defa 1’er damla tatbik edilir. Daha ciddi vakalarda tedavinin başlangıcında saat başı birer damla kullanılmaktadır. Tedavi süresi hekim tarafından belirlenir. Ciddi vakalarda tedavi süresi 14 günden daha az olmamalıdır. Tedavi bitiminde göz içi basıncı kontrol edilmelidir. Uzun süreli (bir ayı geçen) tedavilerde de tedavi sırasında düzenli aralarla göz içi basıncı kontrolü yapılmalıdır. Damlatma gözün iç kirişine yapılmalı, damlatıldıktan sonra göz 1-2 dakika kapalı tutulmalıdır.
Saklama Koşulları: Dexa-Sine’i ışık ve yüksek ısıdan koruyunuz. Dondurmayınız. 25ºC ın altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Kullanım süresince damlalık ucuna dokunulmamalıdır. Damlalık göze değdirilmemelidir. Preparatın uygulanmasından önce ellerinizi yıkayınız. Preparat açılıncaya kadar sterildir, açıldıktan sonra 4 hafta içerisinde kulanılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Dexa-sine 1 Mg 5 Ml Damla prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Dexa-sine 1 Mg 5 Ml Damla yan etkileri, Dexa-sine 1 Mg 5 Ml Damla fiyatı, ilaç bilgileri