Elosalic %0.1 Pomad

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Schering Plough Tıbbi Ürünler Ticaret A.Ş.

Etken Madde: Mometazon Furoat + Salisilik asit

Kategori: Dermatoloji/Topikal kortikosteroid

Fiyat 17.23 TL

Barkod No 8699790380427





Formülü:

Her gram pomat 1 mg mometazon furoat (%0.1) ve 50 mg salisilik asit (%S) içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik özellikler
Elosalic Pomatın farmakodinamik aktivitesi, doğrudan, aktif bileşenleri olan mometazon furoat ve salisilik asit ile pomat bazına bağlıdır.

Diğer topikal kortikosteroidler gibi, mometazon furoat anti-infiamatuar, antiprü ritik ve vazokonstriktif özelliklere sahiptir. Topikal steroidlerin anti-inflamatuar aktivitesinin mekanizması genel olarak açıklık kazanmamıştır.

Salisilik asitin, stratum corneumu deskuame ederken canlı epidermisin yapısındaki kalitatif veya kantitatif değişimleri etkilemediği gösterilmiştir. Bu etki mekanizması, interselüler sement maddesinin çözülmesine atfedilmiştir.

Farmakokinetik özellikler
Absorpsiyon ve sistemik etkilerin derecesi; tedavi edilen alan ve epidermisin durumuna, tedavinin süresine, uygulama alanına, kapalı pansuman kullanımına bağlıdır.

3H-mometazon furoat %0.1 ve salisilik asit %5 kombinasyonu içeren pomatın 12 saat süreyle, kapalı pansuman yapılmaksızın topikal olarak bir kez uygulanmasından sonra, uygulanan dozun yaklaşık %1.S’i sistemik olarak emilmiştir. Ortalama doruk plazma salisilik asit düzeyi 0.0066 mmol/l’dir. Salisilik aside bağlı sistemik toksik reaksiyonlar, genellikle çok daha yüksek plazma düzeylerinde (2.17 ile 2.90 mmol/l) görülürler.

Üç hafta süresince günde iki kez 7.5 g’a kadar Elosalic pomatın , kapalı pansuman yapılmaksızın uygulanmasından sonra, kandaki salisilat düzeyleri, en düşük saptama sınırı olan 0.36 mmol/lTnin altındadır.

Absorbe edilen mometazon furoat, hızlı ve yoğun bir metabolizmaya uğrayarak, çoklu metabolitler oluşturur. Bunların farmakolojik aktiviteye sahip oldukları düşünülmemektedir. Hiçbir majör metabolit oluşmamaktadır.

Psoriazisli hastalara 3H-mometazon furoat %o.ı ve salisilik asit %5 kombinasyonu içeren pomatın tek bir topikal uygulamasını (12 saat) izleyen 5 günlük bir toplama döneminde, idrar ve feçeste sırasıyla yaklaşık %O.36 ve %1.11 oranlarında işaretlenmiş molekül belirlenmiştir. Bu uygulamada salisilik asidin efektif yarı ömrü, 2.8 saat’dir.

Endikasyonları:

Elosalic Pomat kronik, orta dereceli ve ağır psoriasis vulgarisin inflamatuar ve hiperkeratotik manifestasyonlarının giderilmesinde endikedir.

Kontrendikasyonları:

Elosalic Pomat mometazon furoat, salisilik asit ya da preparattaki herhangi bir bileşene karşı aşırı duyarlılık öyküsü olan hastalarda kontrendikedir.

Diğer topikal glukokortikoidlerde olduğu gibi, Elosalic Pomat da bakteriyel, viral (herpes simplex, varisella, herpes zoster) ya da fungal cilt enfeksiyonları olan hastalarda, eğer birlikte nedensel tedavi uygulanmıyorsa kontrendikedir. Elosalic Pomat perioral dermatit veya rozaseada kullanılmamalıdır.

Elosalic Pomat aşı sonrası reaksiyonlarda, tüberkülozda ve sifilizde de kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

YALNIZ DERMATOLOJİK KULLANIM İÇİNDİR. GÖZE UYGULANMAZ.

Tüm topikal glukokortikoid preparatlarda olduğu gibi, geniş cilt yüzeyleri tedavi edildiğinde ya da uzun süreli kullanımda dikkatli olunmalıdır.

Elosalic Pomatın kapalı teknikle uygulanması önerilmemektedir. Elosalic Pomat yüz veya kasık ya da intertriginöz bölgelerde kullanılamaz. Elosalic Pomat oftalmik kullanım için değildir.

Aşırı cilt kuruluğu dahil iritasyon geliştiğinde Elosalic Pomat kullanımı kesilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.

Glukokortikoidler cilt enfeksiyonlarını maskeliyebilir, aktive edebilir veya cilt enfeksiyonlarını alevlendirebilirler. Konkomitan cilt enfeksiyonları geliştiğinde uygun bir antifungal ya da antibakteriyel ajan kullanılmalıdır. Eğer olumlu yanıt alınmazsa Elosalic Pomatın kullanımı, enfeksiyon yeterince kontrol altına alınıncaya kadar kesilmelidir.

Salisilik asit, güneşten koruyucu ajan gibi aktivite gösterebilir. Topikal Elosalic tedavisinin UV terapisi ile kombine edildiği hastalar, fotoprotektif aktiviteyi azaltmak ve böylelikle çevredeki tedavi görmeyen bölgelerde yanık riskini minimuma indirmek amacıyla, UV terapisine başlamadan önce, kalan pomatı uzaklaştırmalı ve tedavi edilecek bölgeyi temizlemelidirler. UV tedavisinden sonra pomat tekrar sürülebilir.

Pediyatrik kullanım
Elosalic Pomatın emniyet ve etkinliği 12 yaşın altındaki çocuklarda belirlenmemiştir.

Hamilelerde ve emziren annelerde kullanım
Hamilelik kategorisi C’dir.

Mometazon furoatın hamilelikte kullanımına ilişkin klinik veri bulunmamaktadır. Hamilelikte, çok geniş vücut yüzey alanları tedavi edilirken öncelikle düşük potentli steroidler kullanılmalıdır.

Mometazon furoatın, topikal olarak uygulandığı zaman insan sütüne saptanabilir düzeylerde geçip geçmediği hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Emziren annelere uygulanırken dikkatli olunmalıdır

Yan etkiler/Advers etkiler:

En sık görülen istenmeyen etki, hastaların %4'ünde uygulama alanındaki hafif ile orta derecede yanmadır. Kaşıntı hastaların %2'sinde ortaya çıkmıştır.

Topikal kortikosteroidlerin kullanımında bildirilen advers reaksiyonlar aşağıdakileri kapsamaktadır:

Az sıklıkta (1/100-1/1000):
Cilt: Atrofi, strialar, sekonder enfeksiyon, papülöz rozasea benzeri dermatit (fasyal deri), ekimozlar, folikülit.

Ender (<1/1000):
Endokrin: Adrenokortikal baskılanma.
Cilt: Hipertrikoz, mometazona karşı duyarlılık, hipopigmentasyon

İlaç etkileşimleri:

Bilinen bir ilaç etkileşimi yoktur.

Kullanım şekli ve dozu:

Elosalic Pomat, etkilenen cilt bölgelerine, ince bir tabaka halinde, günde bir veya iki defa uygulanmalıdır. Maksimum günlük doz 15 gramdır. Üç haftalık uygulama sırasında veya sonrasında iyileşme görülmeye başladığında, günde iki kez olan uygulama günde bir keze indirilmeli ve daha sonra kademeli olarak sonlandırılmalıdır.

Doz Aşımı
Aşırı ve uzun süreli topikal kortikosteroid kullanımı, HPA eksen işlevini baskılayabilir ve sekonder adrenal yetmezliğe neden olabilir. HPA ekseni baskılanması saptanırsa ilacın kesilmesi veya uygulama sıklığının azaltılması denenmelidir, bu durumlar dikkatli bir gözlem gerektirir.
Anahtar Kelimeler: Elosalic %0.1 Pomad prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Elosalic %0.1 Pomad yan etkileri, Elosalic %0.1 Pomad fiyatı, ilaç bilgileri