Eugynon {21 Draje}
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Üretici Firma Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Etken Madde:
Kategori: Diğer/Oral kontraseptif
Fiyat 0 TL
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Eugynon kurallara uygun kullanıldığında, yumurtaların döllenme için gerekli olgunlaşması önlenir, servikal mukus koyulaşarak spermlerin yukarıya geçişlerini güçleştirir. Ayrıca uterus iç duvarı döllenmiş yumurtanın yerleşmesine uygun hale geçemez. Böylece Eugynon gebeliğe karşı bir kaç yoldan korunma sağlar. Oral kontrasepsiyon (doğum kontrolu)Kontrendikasyonları:
Aşağıdaki durumlarda bir kombine oral kontraseptif kullanılmamalıdır: Mevcut ya da daha önce geçirilmiş damar tıkanmaları (trombozlar) ve böyle bir hastalığa eğilimi arttıran durumlar (örn. tromboz eğilimini arttıran kan pıhtılaşması bozuklukları, bazı kalp hastalıkları); anormal eritrositler (orak hücreli anemi); yüksek kan lipid değerleri (yağ metabolizması bozuklukları), damar değişiklikleri gösteren ağır diabet ya da diğer bir yüksek tromboz rizikosuna sebep olabilecek durumlar; gebelik olasılığı; geçirilmiş ya da mevcut meme veya endometrium karsinomu; sebebi bilinmeyen anormal vajinal kanama; önceki gebeliklerde ortaya çıkan (1) sürekli kaşıntı, (2) Herpes gestationis, (3) kötüleşen otoskleroz, (4) sarılık (enfeksiyon, zehirlenme veya obstruksiyona bağlı olmayan); belirli diğer sarılık nedenleri (Dubin-Johnson veya Rotor sendromu); akut veya kronik ağır karaciğer hastalıkları, geçirilmiş ya da mevcut karaciğer tümörleri.Uyarılar/Önlemler:
Kombine oral kontraseptif kullanımında aşağıdaki durumlara özenle dikkat edilmesi gerekir: Anamnez'de ağır depresyonlar, varis, diabetes mellitus, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), sara (epilepsi), kalıtımsal sağırlık (otoskleroz), multipl skleroz, herediter porfiri, kramplarla seyir eden kalsiyum eksikliği (tetani), chorea minor, karaciğer fonksiyon bozukluğu, safra taşları, kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, fibrotik rahim oluşumları, astım veya gebelik esnasında kötüleşme gösteren her hastalık (hekiminiz size anlamadığınız her terimi açıklayabilir). Sözü geçen durumların ağırlaşması yada ilk defa ortaya çıkması oral kontraseptifin kesilmesine neden olabilir.Kontrendikasyonlar başlığı altında sözü edilen durumlardan herhangi birini geçirdi iseniz ya da geçiriyorsanız hekim haberdar edilmelidir, çünkü bu tür olgularda oral kontraseptifler kullanılmamalıdır. Bu hususta herhangi bir tereddütünüz var ise hekiminize danışabilirsiniz.
Düzenli başka ilaçlar kullanıyorsanız (örn.barbiturat'lar, fenilbutazon, hidantoin, rifampisin, ampisilin gibi) hekim haberdar edilmelidir, zira bunlar Eugynon'un etkisini azaltabilirler.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Nadir olgularda bulantı, mide şikayetleri, başağrıları, göğüslerde gerginlik hissi, vücut ağırlığı ve libidonun etkilenmesi ve depresif durumlar görülebilir.Uzun süre kullanmayı müteakip özellikle hassas kadınlarda, yüzde kahverengi lekeler ortaya çıkabilir.Uzun güneş banyoları bunu daha da kolaylaştırırlar. Bu nedenle, bu çeşit deri değişikliklerine eğilim gösteren kadınların uzun süre güneşte kalmamaları gerekir.Nadir olarak, kontakt lenslere karşı da bir tahammülsüzlük gözlemlenmiştirİlaç etkileşimleri:
Oral antidiabetik veya insulin gereksinimi değişebilir.Kullanım şekli ve dozu:
Eugynon alımına başlamadan önce, genel (memeleri ve serviksten sitolojik smear alınımını da içine alan) bir jinekolojik muayenenin yapılması ve aile anamnezinin özenle kaydedilmesi gerekir. Yakın akrabalarda genç yaşta trombo-embolik süreçlere (örn. derin ven trombozu, apopleksi, enfarktüs) rastlandıysa, ayrıca kan pıhtılaşma sistemi olası bozukluklar bakımından değerlendirilmelidir. Kullanıma geçmeden önce kişinin gebe olmadığı saptanmalıdır.Önlem olarak, Eugynon ile uzun süreli tedavilerde takriben 6 ay aralarla kontrol muayeneleri yapılır.İlk uygulama döneminizEugynon'a başlamak için gelecek adet kanamanızı bekleyiniz. Draje alımına kanamanın devam edip etmediğine bakmaksızın, siklusun 5. günü (kanamanızın 5. günü) başlayınız.Draje almaya, takvimli ambalajın haftanın o gününe tekabül eden (örn., Pazartesi = Pt) drajesi, aluminyum foli'ye bastırılarak çıkarılıp ve çiğnemeden bir miktar mayi ile yutularak başlanır. Drajeler, günün herhangi bir saatinde alınabilir. Yalnız ilk defa başlanan saate uymalı, en iyisi kahvaltıdan ya da akşam yemeğinden sonra alınmalıdır.21 gün boyunca günde 1 draje
Ok işaretini izleyerek, ambalaj bitene kadar her gün 1 draje alınız. Ambalajın boş yerleri, size günlük drajenizi alıp almadığınızın kontrolunu sağlar.7 günlük ara21 drajenin alınması bittikten sonra, 7 günlük bir ara veriniz. Bu ara içerisinde ve son draje alımından takriben 2-4 gün sonra, bir adet kanaması olur.Sonraki uygulama dönemleriniz7 günlük aradan sonra yeni bir ambalajla draje alımına devam edilir. Bu arada kanamanın normalde olduğu üzere durması veya devam etmesi önemli değildir.Böylece, kolaylıkla akılda tutulan bir ritm oluşur: 3 hafta draje alımı, 1 hafta ara - ve her yeni ambalaj, haftanın hep aynı günü başlar.Önemli bilgilerKorunma güvenliği, uygulamaya başlanılan günden itibaren başlar ve 7 günlük aralarda da devam eder.Düzensiz draje alımı, kusma veya diare ile seyir eden barsak hastalıkları, ileri derecede nadir individuel metabolik bozukluklar veya aynı zamanda bazı ilaçların uzun süre alınması ("Uyarılar" bölümüne bkz.) Eugynon'un kontraseptif güvenliğini azaltabilir (İlk semptom ara kanamaları olabilir).Eugynon kullanımından önce kadında düzensiz ya da 26 günden daha kısa aralıklarla adet kanaması görüldüğü takdirde draje alınımına kanamanın ilk günü başlanır.Eğer daha önce başka bir oral kontraseptif kullandı iseniz, ya da bir doğum veya düşükten hemen sonra Eugynon'a başlamak istiyorsanız, lütfen önce hekiminize danışınız.Eğer süt veriyorsanız, Eugynon kullanılması konusunda hekiminiz karar vermelidir.Ara kanamalarda tutumŞayet Eugynon'un alındığı 3 hafta içinde "sıra dışı" bir kanama olursa bile, draje alımına devam edilmelidir. Hafif bir kanama ekseriya kendiliğinden kesilir. Daha şiddetli, normal adete benzeyen bir kanama olursa, doktorunuza başvurmalısınız.Adet kanamasının olmadığı hallerde tutum
İstisnai durumlarda düzenli draje alımına rağmen verilen bir haftalık ara içerisinde bir kanama olmazsa, uygulamaya devam etmeyip, doktorunuza başvurmalısınız.Günlük drajeyi almayı unuttuysanızŞayet mütad zamanda draje almayı unuttuysanız, bu draje, en geç müteakip 12 saat içinde alınmalıdır. Normal alınan zamandan 12 saatten fazla bir süre geçmişse, bu ayın içinde gebelikten koruyucu etki zayıflamış olabilir. Bu durumda unutulan drajeler atlanarak, başlanmış olan ambalaja devam edilmeli ve bu ambalaj bitene kadar, hormonal olmayan, gebelikten koruyucu diğer yöntemlerin (Knaus-Ogino'nun takvim yöntemi ve ısı yöntemi dışında) ek olarak uygulanması gerekir. Unutulan drajeler, alınmamalıdır.Ambalajın bitimini müteakip verilen 7 günlük arada, normal olarak bir kanama oluşur.Eğer bir kanama olmazsa, yeni bir ambalaja başlamadan doktora başvurulmalıdır.Kusmalar ve barsak hastalıklarında güvenlikHafif müshiller etkide bir azalmaya sebep olmazlar. Buna karşılık kusmalar ya da ishal ile seyreden barsak hastalıklarında, alınan günlük drajenin etkenliği konusunda tam bir güvenlilik olmayabilir. Bu tür vakalarda, kontraseptif güvence kesin değildir. Bu durumlarda, Eugynon alımını kesmeksizin, sözü edilen kullanım ayında ek olarak, hormonal olmayan, gebelikten koruyucu diğer yöntemlerin (Knaus Ogino'nun takvim yöntemi ve ısı yöntemi dışında) uygulanması da öğütlenir.İlaç alımının bırakılması halindeEugynon alımı bırakıldıktan sonra cinsiyet bezleri, genel olarak çabucak vazifelerine başlarlar. Normal döllenme yeteneği yeniden oluşur. Mamafih ilk kanama, ekseriya bir hafta kadar gecikebilir. Eğer ilk 2-3 ay içerisinde normale dönüş olmazsa, lütfen doktorunuza başvurunuz.Eugynon'un derhal kesilmesi için nedenlerMigren türünde başağrılarının ilk defa ortaya çıkması, ya da alışılmamış şiddette sık başağrıları, ani duyu bozuklukları (örn. görme ya da işitme bozuklukları), tromboflebitlerin ya da trombo-embolik belirtilerin ilk işaretleri (örn. bacaklarda mutadın dışında ağrılar ya da bacakların şişmesi, nefes alırken batıcı ağrılar ve nedeni bilinmeyen öksürük), göğüste ağrı ve darlık hissi, planlanan ameliyatlardan 6 hafta önce ve örneğin kazalardan sonra yatak istirahatinin gerekli olduğu sürede. Bütün bu durumlarda artan bir tromboz rizikosu mevcuttur.İlacın kesilmesi için diğer nedenler sarılık, hepatit, sürekli kaşıntı, epilepsi nöbetlerinin artması, önemli tansiyon yükselmeleri ve gebelikdir.Aşırı dozajİlacın aşırı dozda alınmasından sonra herhangi ciddi bir etki rapor edilmemiştir. Örn. bulantı gibi gastrointestinal rahatsızlıklar meydana gelirse bilinen semptomatik yöntemlerle yapılan bir tedavi yeterlidir.
Anahtar Kelimeler: Eugynon {21 Draje} prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Eugynon {21 Draje} yan etkileri, Eugynon {21 Draje} fiyatı, ilaç bilgileri