Ferimax 100 Mg/5 Ml Oral Solüsyon
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Üretici Firma Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Etken Madde: Demir Iii + Hidroksit Polimaltoz
Kategori: Kan Yapıcı/Demir Eksikliği
Fiyat 9,97 TL
Barkod No 8699569650010
Formülü:
Her bir oral flakon (5 mL); etken madde olarak 100 mg Elementer Demir'e eşdeğer Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksi, tatlandırıcı olarak sukroz, koruyucu olarak sodyum metil parahidroksibenzoat ve sodyum propil parahidroksibenzoat ve koku maddesi olarak krem aroması AG 6134 içerir.Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik Özellikler:Ferimax oral solüsyon, demir eksikliğinin tedavi ve profilaksisi için geliştirilmiştir. Polinüklear Demir (III) Hidroksit çekirdekleri yüzeysel olarak non-kovalent bağlanmış polimaltoz molekülleri ile çevrilidir.
Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksi stabildir ve fizyolojik koşullarda iyonik demiri salmamaktadır. Polinüklear çekirdeklerde demir fizyolojik olarak oluşan ferritine benzer yapıda bağlanmaktadır ve aktif olarak emilmektedir.
Demir (III) Hidroksit Polimaltoz'un prooksidatif özellikleri yoktur. VLDL, LDL gibi lipoproteinlerin oksidasyona eğilimi azalır.
Yaş Grubu | Demir (mg/gün)
Bebekler | 0-6 ay 0.27 mg, 7-12 ay 11 mg
Çocuklar | 1-3 yaş 7 mg, 4-8 yaş 10 mg
Gebelik | < 18 yaş 27 mg, 19-30 yaş 27 mg, 31-50 yaş 27 mg
Emzirme | < 18 yaş 10 mg, 19-30 yaş 9 mg, 31-50 yaş 9 mg
Erkekler | 9-13 yaş 8 mg, 14-18 yaş 11 mg, 19-30 yaş 8 mg, 31-50 yaş 8 mg, 51-70 yaş 8 mg, > 70 yaş 8 mg
Kadınlar | 9-13 yaş 8 mg, 14-18 yaş 15 mg, 19-30 yaş 18 mg, 31-50 yaş 18 mg, 51-70 yaş 8 mg, > 70 yaş 8 mg
Farmakokinetik Özellikler:
Emilim çalışmaları; hemoglobin ve myoglobin sentezi baz alındığında Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksinin ve demir (II) tuzlarının fizyolojik ve terapötik dozlarında demir emiliminin benzer olduğunu göstermiştir. Demir emilimi başlıca duodenum ve üst jejunum bölgesinden olmaktadır. Hidroklorik asit, askorbik asit gibi diğer indirgeyici maddeler de absorbsiyona yardımcı olurken; fosfatlar, fitatlar, tannat, antasitler absorbsiyonu olumsuz yönde etkiler. 1 gram'a kadar C vitamini (Askorbik asit) demir emilimini sadece %10 artırır. 100 mg gibi düşük dozlar demir emilimi üzerine belirgin etki yapmamaktadırlar. Vücut gebelik, laktasyon dönemi, büyüme ve demir eksikliği anemisi gibi ihtiyacın arttığı durumlarda demir emilimini arttırma kapasitesine sahiptir, kısaca demir depoları ile demir emilimi arasında ters orantı bulunmaktadır. Demir barsaklardan emilince mukozal hücrelerden kana geçer, transferin proteini ile kemik iliğinde gelişmekte olan eritrositlere taşınır. Kemik iliği, karaciğer ve dalak olmak üzere başlıca retiküloendotelyal hücrelerde depolanır. Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksi ile demir depolarının doldurulması, serum ferritinin artması demir (II) tuzlarına göre biraz daha uzun zaman alır. Bunun nedeni absorpsiyon mekanizmasının farklı olmasıdır ve bu, Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksi ile zehirlenme görülmemesinin de nedenidir. Ferik demir emilimi plazma ferritini ile ilişki halindedir. Emilen demir miktarı kişinin demir eksikliği miktarına ve dozaja bağlıdır. Emilmeyen demir feçesle atılmaktadır.
Endikasyonları:
Özellikle demir eksikliği anemisi başta olmak üzere tüm latent ve manifest demir eksikliklerinin tedavisinde kullanılır.Kontrendikasyonları:
Demir yüklenmesi bulunanlarda veya demirin kullanımında bir bozukluğun söz konusu olduğu durumlarda (ör. hemokromatoz, hemosideroz, kurşun anemisi, sideroakrestik anemi ve talasemi) ve demir eksikliğinin neden olmadığı anemilerde (ör. hemolitik anemi) kullanılmamalıdır.Uyarılar/Önlemler:
Mide ülseri bulunan hastalara dikkatle verilmelidir. Oral demir preparatlarının kullanım sırasında dışkının rengi koyulaşabilir, bu durum normal olup, herhangi bir önlem gerektirmez. Dışkıda gizli kan aranması sırasında yanılgıya neden olmaz. Bu nedenle bu inceleme sırasında tedavinin kesilmesine gerek yoktur.Gebelikte kullanım:
Gebelik kategorisi: A
Deneysel üreme çalışmaları herhangi bir risk göstermemiştir. Gebelerdeki kontrollü çalışmaları gebeliğin ilk trimestrinde anne ve fötusta risk oluşturmamıştır. İlk trimesterde riske dair bulguya rastlanmamıştır.
Hamilelikte demir desteği ile birlikte folik asit takviyesi de göz önünde bulundurulmalıdır
Emziren Kadınlarda Kullanım:
Gebelik ve süt verme döneminde hekimin önerdiği şekilde ve kontrolünde kullanılmalıdır.
Araç ve makine kullanımına etkisi:İlacın araç ve makine kullanımına etkisine dair bir bilgiye rastlanmamıştır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Demir preparatlarının oral kullanımı ile birlikte dışkı genellikle siyah bir renk alır. Bunun sebebi absorbe olamayan demirdir ve bu durum zararsızdır. Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksindeki demir (III) esasen non-iyonik olduğundan, Ferimax Oral Solüsyon ile iyonize demir tuz preparatlarında gözlenen gastrointestinal iritasyon, epigastrik dolgunluk, bulantı, diyare, kabızlık gibi istenmeyen etkiler nadirdir.BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksindeki demir (III) kompleks yapmış olduğundan, yiyeceklerdeki bileşenlerle (fitin, oksalat, tannin) ve birlikte uygulanan ilaçlarla (tetrasiklin, antiasidler) iyonik etkileşme görülmez. Buna karşın demir iyonları (Ferröz tuzları) yukarıda sayılan maddelerle çözünmeyen kelatlar oluşturarak demir emilimini azaltırlar.Dışkıda gizli kan aranması sırasında yanılgıya neden olmaz. Bu nedenle bu inceleme sırasında tedavinin kesilmesine gerek yoktur.
Demir emilimini bozan süt, çay ve kepekli gıdaların demir preparatları ile birlikte alınmaması, C vitamininden zengin portakal suyu gibi emilimi artırıcı besinlerle verilmesi önerilmektedir.
Kullanım şekli ve dozu:
Ferimax Oral Solüsyon yemekler sırasında veya hemen yemekten sonra alınmalıdır.Çocuklar (>12 yaş),erişkin ve yaşlılar:
Gizli (latent) demir eksikliği: Günde ½ - 1 flakon (50-100 mg)
Ciddi demir eksikliği: Günde 2-3 defa 1 flakon (200-300 mg)
Tedavi süresi demir metabolizmasının durumuna (azalmış alım, artan ihtiyaç, patolojik kayıp) ve eritrosit sayısının normalleşmesine bağlıdır. Belirgin (manifest) demir eksikliğinde normal kan değerlerine ulaşmak ortalama 3-5 aylık tedavi ile olur. Gizli (latent) demir eksikliğinde tedavi süresi 1-2 aydır.
Hemoglobin konsantrasyonunun normale dönmesinden sonra depoların dolması için 2-3 aylık süre boyunca her gün 1 flakon içilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Ferimax 100 Mg/5 Ml Oral Solüsyon prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Ferimax 100 Mg/5 Ml Oral Solüsyon yan etkileri, Ferimax 100 Mg/5 Ml Oral Solüsyon fiyatı, ilaç bilgileri