Glumikron 80 Mg 100 Tablet

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Berksam İlaç Ticaret A.Ş.

Etken Madde: Gliklazid

Kategori: Sindirim Sistemi ve Metabolizma (Gastrointestinal)/Antidiyabetik

Fiyat 14,78 TL

Barkod No 8699566015249





Formülü:

Beher tablet, 80 mg gliklazid içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

- İnsüline bağımlı olmayan (Tip II) diabetes mellitus'ta (olgunluk ve yaşlılık diyabeti) diyet tedavisi ile birlikte.

- İnsüline bağımlı olan (Tip I) diabetes mellitus'ta insülin tedavisi ile birlikte ancak devamlı tıbbi müşahade ve biyolojik kontrol altında kullanılabilir.

Kontrendikasyonları:

Glumikron®, bu ilaca allerji veya hassasiyeti olduğu bilinenlerde; ciddi karaciğer ve/veya böbrek yetersizliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Glumikron®, Tip I diabetes mellitus veya ketoz, asidoz, diyabet koması olan hastalarda tek başına kullanılmamalıdır.

Gebelerde kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Glumikron®, oral antidiyabetiklerle tedavi için hasta seçimi kriterlerine aşina hekimler tarafından önerilmeli; teşhis ve tedavi esnasında gerekli kontroller yapılmalıdır.

Hastalara hastalığın tabiatı; tedavide diyetin, egzersizin, hijyenik yaşamın önemi ve ilacın bunlar yerine değil, yardımcı olarak verildiği anlatılmalıdır. Tedavinin ilk ayında hastanın durumuna göre aralıklarla kan şekeri, idrarda şeker ve aseton kontrolleri (insülini bırakanlarda günde 3 defa idrar şekeri ve aseton tayini) yapılarak ilacın etkisi değerlendirilmelidir.

Hastalar aşırı egzersiz, yemeğin gecikmesi veya aşırı diyet gibi sebeplerle hipoglisemi oluşabileceği konusunda uyarılmalı ve semptomlar (açlık hissi, yorgunluk, terleme, bulantı, çarpıntı, baş ağrısı, titreme, sinirlilik, şuur bulanıklığı v.s.) konusunda aydınlatılarak yanlarında şeker bulundurmaları önerilmelidir. Düşkün, fena beslenen ve/veya yaşlı hastalarda, karaciğer ve/veya böbrek yetersizliği olanlarda hipoglisemi riski artacağından daha dikkatli olunmalı ve doz azaltılmalıdır.

Hastalara ayrıca ilacın bazen yetersiz kalabileceği veya zamanla etkisiz hale gelebileceği, bu sebeple gerekli kontrolleri zamanında yapması veya yaptırması hatırlatılmalıdır.

Cilt hassasiyeti reaksiyonu gösteren ve devam edenlerde ilaç kesilmeli ve hekime haber verilmelidir.

Çocuklarda etki ve emniyeti ispatlanmamıştır.

Süte geçebildiği için emziren annelere verilmemelidir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

En önemli yan etkisi, hipoglisemidir (bkz. uyarılar). Bulantı, kusma, ishal, iştahsızlık, ağızda metal hissi, yanma gibi hafif mide-bağırsak şikayetleri genellikle doza bağlı olarak görülebilir. Cilt döküntüleri, kaşıntı, fotosensitivite bildirilmiştir. Baş dönmesi, baş ağrısı olabilir. Ciddi aşırı hassasiyet reaksiyonu, kolestatik sarılık, lökopeni, trombositopeni, aplastik anemi, hemolitik anemi ve eksfoliatif dermatit görülebilir.

Bu ciddi yan etkilerde ilaç kesilmeli ve tekrar alınmamalıdır.

İlaç etkileşimleri:

Proteine fazla bağlanan oral antikoagülanlar, hidantoinler, salisilat ve diğer NSAIA'lar, sulfamidler birlikte verilen Glumikron®'un etkisini arttırabilir. Propranolol gibi kardioselektif olmayan beta blokerler de Glumikron®'un hipoglisemik etkisini arttırabilir.

Kortikosteroidler, oral kontraseptifler, tiazid diüretikleri, fenotiazin deriveleri, tiroid hormonu ve laksatif kullanımı Glumikron® etkisini azaltabilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Doz hastanın durumuna göre tedavi eden hekim tarafından tayin edilir ve hastanın tedaviye verdiği cevaba göre ayarlanır.

Yetişkinlerde genellikle başlangıç dozu ½ - 1 tablet (40-80 mg)

Başlangıç dozu: ½ - 1 tablet (40-80 mg)

Doz arttırma: ½ - 1 tablet

Bir defalık doz, 2 tableti (160 mg) geçmemeli (gerekirse 2 defaya bölünerek); günlük total doz, 4 tableti (320 mg) geçmemeli.

Tek başına Glumikron® ile kontrol altına alınamayan hastalarda tedaviye sulfonilüre grubu dışında başka bir antidiabetik ajan eklenebilir.

DOZ AŞIMI ve TEDAVİSİ
Başlıca semptom, hipoglisemidir. Şuur bozukluğu ile görülen ağır vakalarda derhal intravenöz olarak (% 10 veya % 30) hipertonik glukoz tatbiki ve sonra hastanın kan şekeri kararlı duruma gelinceye kadar gözlem altında bulundurulması gereklidir.
Anahtar Kelimeler: Glumikron 80 Mg 100 Tablet prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Glumikron 80 Mg 100 Tablet yan etkileri, Glumikron 80 Mg 100 Tablet fiyatı, ilaç bilgileri