Hepavax-gene {20 mcg/1 ml 1 Flakon}
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Üretici Firma Koçsel İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.
Etken Madde:
Kategori: Aşılar/Hepatit B
Fiyat 0 TL
Formülü:
Her ml doz yaklaşık 0.5 mg Alüminyum hidroksit tarafından adsorbe olan 20 mikrogram HBsAg; her 0.5 ml doz 0.25 mg Alüminyum hidroksit tarafından adsorbe olan 10 mikrogram HBsAg içerir.Formülasyon koruyucu olarak %0.01 a/h Timerosal içermektedir. Alüminyum adsorbsiyonundan önce hazırlanan preparat formaldehid ile muamele edilir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Hepavax-Gene hepatit- B virüsünün yol açtığı enfeksiyona karşı aktif bağışıklamada endikedir.Aşı; hepatit-A virüsü, hepatit-C virüsü veya karaciğeri enfekte ettiği bilinen diğer virüslerin yol açtığı enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.
Aşı doğumdan itibaren herhangi bir yaşta uygulanabilir. Enfeksiyon riski yüksek ya da yükselecek olan aşağıdaki kişilere aşılama önerilir:
Sağlık Personeli:
Ağız cerrahları, diş hekimleri,hekimler ve cerrahlar, hemşireler, diş hemşireleri, diş hijyenistleri, hastalarla yakın ilişkide bulunan paramedikal personel, hemodializ, hematoloji ve onkoloji üniteleri çalışanları, kan ve plazma diğer klinik numunelerle çalışan laboratuar personeli, cenaze görevlileri ve mumyacılar, kan bankası ve plazma fraksiyonlaştırma ünitesi çalışanları, ayak hastalıkları uzmanları, hastanelerde çöplerle ilgilenen temizlik görevlileri, acil ve ilkyardım görevlileri, ambulans personeli.
Hastalar:
Hemodializ ve onkoloji ünitelerindeki hastalar, talassemikler, orak- hücre anemili hastalar, sirotikler ve hemofilikler gibi sık sık kan transfüzyonu yapılan veya pıhtılaşma faktör konsantreleri verilen hastalar.
Sağlık müesseseleri Personel ve Sakinleri:
Yüksek risk grupları,mahkumlar ve cezaevi personeli, akıl sağlığı müesseseleri sakinleri ve personeli.
Cinsel yaşantılarından dolayı yüksek riskte olan kişiler:
Rastgele cinsel ilişkide bulunan kişiler, cinsel yolla bulaşan hastalıklara sık sık yakalanan insanlar, homoseksüel aktif erkekler, hayat kadınları.
Bağımlılık yapan ilaçları yasadışı kullananlar, hastalığın endemik olarak yüksek olduğu bölgelere seyahat eden ve oradaki kişilerle yakın temasta bulunanlar, yukarıdaki gruplardan herhangi biriyle ya da akut veya kronik hepatit-B geçirmekte olan hastalarla ev içi temas, taşıyıcı annelerden doğan bebekler.
Diğerleri:
Polisler, itfaiyeciler, silahlı kuvvetler personeli ve işleri ya da kişisel yaşam tarzları nedeniyle hepatit-B virüsüne maruz kalabilecek diğer kişiler
Orta ve yüksek yaygınlık görülen bölgelerde nüfusun büyük çoğunluğu hepatit-B'ye yakalanma riski taşıdığından dolayı tüm yeni doğanlar ve küçük çocuklar gibi, yüksek risk gruplarındaki erişkinlere de aşılanma önerilmelidir.
Hepatit-B'ye karşı aşılanmanın uzun vadede sadece toplam hepatit-B insidansını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda kronik aktif hepatit ve siroz gibi komplikasyonları da azaltması beklenmektedir. Primer hepatosellüler kanser insidansını da azaltabilir.
Kontrendikasyonları:
Aşının herhangi bir komponentine karşı aşırı duyarlılık varsa kontrendikedir. Her aşıda olduğu gibi, yüksek ateşli enfeksiyonu olan kişilere Hepavax-Gene uygulanmamalıdır. Ancak, önemsiz bir enfeksiyonun mevcudiyeti aşılanma için bir kontrendikasyon teşkil etmez.Uyarılar/Önlemler:
Hepatit-B enkübasyon dönemi uzun olduğundan, aşılanma sırasında henüz teşhis edilmemiş bir enfeksiyon mevcut olabilir. Böyle vakalarda aşı hepatit-B'yi önleyemeyebilir.Hepavax-Gene deri-içi ya da gluteal bölgeye uygulanmamalıdır, zira bu yollardan uygulama ile optimum immun cevap elde edilemeyebilir. Aşı intravenöz olarak da uygulanmamalıdır.
Diyaliz hastaları ile immun sistemlerinde bir bozukluğu bulunan kişilerde klasik primer aşılama sonrasında yeterli antikor konsantrasyonuna ulaşılamayabilir.Bu bakımdan, böyle kişilerde aşı uygulamalarının tekrarlanması gerekir.
Antijenin fetüs gelişimine etkisi bilinmemekte olup, bu bakımdan hamile kadınların genel olarak aşılanmaları önerilmemektedir. Ancak yüksek risk durumunda hamile bir kadının aşılanması düşünülebilir. Tüm biyolojik ürünlerde olduğu gibi, seyrek görülebilen bir anafilaktik reaksiyon durumunda derhal kullanılabilmek amacıyla epinefrin hazır bulundurulmalıdır.
LAKTASYONDA KULLANIMI
Hepavax-Gene in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç anne sütüne geçmektedir, bu nedenle emziren annelere uygulandığı zaman tedbiri alınmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
En sık bildirilen yan etkiler, tüm adsorbe aşılarda olduğu gibi enjeksiyon yerinde ağrı, eritem ve şişmedir.Bu reaksiyonlar hafif olup, çoğunlukla aşılamadan sonraki iki gün içinde kaybolur. Aşılanan bazı kişilerde ateş, baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi alışılmışın dışındaki sistemik şikayetler gözlenmiş olmasına karşın bu şikayetler ile aşı arasında bir sebep-sonuç ilişkisi kurulamamıştır.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Hepavax-Gene non-enfeksiyöz ve inaktive bir ürün olduğundan, Hepavax-Gene'in diğer ölü aşılarla birlikte uygulanmasının, bu aşılara verilecek immun cevaplar arasında etkileşime yol açması olası değildir.Hepavax-Gene difteri ve tetanoz toksoidleri ile adsorbe boğmaca aşısından oluşan karma aşı (DPT) veya canlı oral polio aşısı ile birlikte uygulanabilir. Ancak, aşılar ayrı şırıngalarla ve farklı yerlerden uygulanmalıdır.
Kullanım şekli ve dozu:
Hepavax-Gene intravenöz ya da deri içi değil, intramüsküler yolla uygulanmalıdır.Erişkinlerde enjeksiyon deltoid adeleden yapılmalıdır. Fakat yenidoğanlar ve bebeklerde deltoid adeleleri küçük olduğundan, Hepavax-Gene'i baldırın ön-diş kısmına enjekte etmek daha uygun olabilir. İstisnai olarak şiddetli kanama eğilimi olan kişilerde (örn. hemofilikler) aşı deri altına uygulanabilir. Aşı kullanılmadan önce iyice çalkalanmalıdır. Primer aşılama intramüsküler üç doz aşıdan oluşur.
Birinci doz:Seçilen tarihte
İkinci doz: Bir ay sonra
Üçüncü doz: Birinci dozdan 6 ay sonra
Duruma göre verilecek aşı dozu aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Yeni doğanlar :Formülasyon,10 mcg/0.5 ml; Başlangıç,0.5 ml(10 mcg);1 ay sonra,0.5 ml(10 mcg);6 ay sonunda,0.5 ml(10 mcg).
Küçük çocuklar(10 yaşına kadar):Formülasyon,10 mcg/0.5 ml; Başlangıç,0.5 ml(10 mcg);1 ay sonra,0.5 ml(10 mcg);6 ay sonunda,0.5 ml(10 mcg).
Daha büyük Çocuklar ve erişkinler:Formülasyon,20 mcg/1.0 ml; Başlangıç,1.0 ml(20 mcg);1 ay sonra,1.0 ml(20 mcg);6 ay sonunda,1.0 ml(20 mcg).
Bu primer aşılama kürü birkaç yıl süre ile koruma sağlar.
Yeniden aşılama
Primer aşılama kürü sonrasında her birkaç yılda bir, etkinlik artırıcı bir rapel dozu gerekir
Hepavax-Gene, hepatit immunoglobulin ile simultane olarak birlikte uygulanabilir. Ancak enjeksiyon yerleri ayrı olmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Hepavax-gene {20 mcg/1 ml 1 Flakon} prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Hepavax-gene {20 mcg/1 ml 1 Flakon} yan etkileri, Hepavax-gene {20 mcg/1 ml 1 Flakon} fiyatı, ilaç bilgileri