Infanrix Hexa 0.5 Ml
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Üretici Firma Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş
Etken Madde: Difteri + Boğmaca + Tetanoz
Kategori: Prospektüs/İnceleniyor
Fiyat 0 TL
Formülü:
Kullanıma hazır hale getirilen aşının 0.5 ml’lik dozu en az 30 IU adsorbe difteri toksoidi (D), en az 40 IU adsorbe tetanoz toksoidi (T), 25 μg adsorbe boğmaca toksoidi (PT), 25 μg adsorbe filamentöz hemaglutinin (FHA), 8 μg pertaktin (69 kDa dış membran protein – adsorbe PRN), 10 μg adsorbe r-DNA hepatit B virüs yüzey antijeni (HBsAg), 40 DU inaktif polio virüs (IPV) Tip 1, 8 DU inaktif polio virüs (IPV) Tip 2, 32 DU inaktif polio virüs (IPV) Tip 3, 10 μg PRP ve 20-40 μg T konjuge Haemophilus influenzae tip b kapsüler polisakkaridi (PRP) ve tetanoz toksoidi (T) adsorbe (PRP-T) içerir.Yardımcı maddeler: Laktoz 12.6 mg, sodyum klorür 4.5 mg, 2-fenoksietanol 2.5 mg, Medium 199 (aminoasit dahil) 1.15 mg, enjeksiyonluk su (k.m.) 0.5 ml. Adjuvanlar: 0.82 mg alüminyum (alüminyum hidroksit ve alüminyum fosfat olarak). Kalıntı bileşikler: En fazla 0.04 mg potasyum klorür, en fazla 0.1 mg disodyum fosfat, en fazla 0.02 mg monopotasyum fosfat, en fazla 0.1 mg polisorbat 80, en fazla 5 mcg polisorbat 20, en fazla 0.2 mg glisin, en fazla 0.01 mg formaldehit, en fazla 0.05 ng neomisin sülfat ve en fazla 0.01 ng polimiksin B sülfat bulunmaktadır.
Farmakolojik özellikleri:
Farmakoterapötik grubu: Kombine bakteriyel ve viral aşılar, ATC kodu JO7CAFarmakodinamik özellikler Tetanoz ve difteri toksinleri saflaştırılmış Corynebacterium diphtheriae ve Clostridium tetani toksinlerinin formaldehit ile muamele edilmesiyle elde edilmiştir. Aselüler boğmaca aşısı komponentleri faz I Bordetella pertussis kültürlerinin ekstraksiyonu ve purifikasyonunu takiben pertussis toksininin geri dönüşümsüz olarak gluteraldehit ve formaldehit ile muamele edilmesi ve ipliksi hemaglütinin ile pertaktinin formaldehid ile muamele edilmesiyle elde edilmiştir. HBV’nin yüzey antijeni, genetik olarak oluşturulan ve HBV’nin majör yüzey antijeninin genetik kodunu taşıyan maya hücreleri (Saccharomyces cerevisiae) tarafından üretilmiş ve saflaştırılmıştır. Difteri toksini, tetanoz toksini, aselüler boğmaca ve hepatit B komponentleri alüminyum tuzlarına emdirilmişlerdir. Poliovirüslerin üçü de devamlı VERO hücre hattı üzerinde üretilmiş, saflaştırılmış ve formaldehit ile inaktive edilmiştir. DTPa-HBV-IPV komponentleri serum fizyolojik içinde formüle edilmişlerdir ve fenoksietanol içerirler. Hib, suş 20,752’den hazırlanan Hib polisakkaridinin siyanojen bromür ile aktivasyonu, atipik hidrazid spacer ile de türevlendirmesi yapıldıktan sonra karbodiimid kondenzasyonu yoluyla tetanoz toksinine bağlanır. Konjugat saflaştırıldıktan sonra alüminyum tuzuna emdirilir ve daha sonra stabilizer olarak laktozun varlığında liyofilize edilir. İnfanrix HexaTM, difteri, tetanoz, boğmaca ve kombine aşılar, rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen hepatit B aşıları, inaktif poliomiyelit aşıları ve konjuge Hib aşıları için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) biyolojik madde üretimi ile ilgili gereklerini karşılamaktadır. Gözlem çalışmaları devam etmektedir ve bunlardan korumanın süresi ile ilgili ek veri sağlayacaktır. Her iki bileşen için klinik çalışmalardan elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir:
- DTPa bileşeni: İmmünolojik veriler: 3-doz primer aşılama şemasından bir ay sonra, İnfanrix HexaTM ile aşılanan bebeklerin % 98.5 - 100’ünde ≥ 0.1 IU/ml’lik tetanoz ve difteri antikor titrelerine ulaşılmıştır. İki yaşında iken, İnfanrix HexaTM’nın 4. dozunun uygulanmasının ardından bebeklerin % 100’ünde hem tetanoz hem de difteri için ≥ 0.1 IU/ml’lik antikor titrelerine ulaşılmıştır. 3-doz primer aşılama şemasından bir ay sonra üç ayrı boğmaca antijenine (pertussis toksini, filamentoz hemaglütinin ve pertaktin) karşı elde edilen yanıtların oranı, sırasıyla, % 97.2 - 99.3, % 95.2 - 100 ve % 95.9 - 99.3 arasında değişmektedir. İki yaşında İnfanrix HexaTM’nın 4. dozunun uygulanmasının ardından, aşılanan bebeklerin, sıralanan boğmaca antijenlerine karşı sırasıyla en az % 97.2, %94.1 ve % 100’ünde rapel yanıt görülmüştür. Boğmacaya karşı koruma ile ilgili serolojik korelasyon olmadığından, boğmaca komponentinin etkinliği şimdilik ileride anlatılan etkinlik çalışmalarına dayanmaktadır. Koruyucu etkinlik verileri: WHO-tanımlı tipik boğmacaya (aniden beliren şiddetli fakat geçici nöbetlerle kendini gösteren 21 günden fazla süren öksürük) karşı DTPa bileşeninin klinik koruması aşağıdaki çalışmalarda gösterilmektedir:
• Almanya’da (3, 4, 5 aylık aşılama şeması ile) prospektif, kör, ev halkıyla temas çalışması yapılmıştır. Tipik boğmacası olan kişilerle temas halindeki ikincil ev halkından elde edilen verilere göre, aşının koruyucu etkinliği %88,7’dir.
• İtalya’da (2, 4, 6 aylık aşılama şeması ile) Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün desteklediği etkinlik çalışması yapılmıştır. Aşının etkinliği % 84 olarak bulunmuştur. Aynı grup üzerindeki bir takip çalışmasında primer aşılama tamamlandıktan sonra rapel doz uygulaması yapılmaksızın primer aşılama tamamlandığında 60 aya kadar etkinliğin varlığı doğrulanmıştır.
• Hepatit B bileşeni: İnfanrix HexaTM ile 3-doz primer aşılama şemasından sonra bebeklerin % 98.5 - 100’ünde ≥ 10 mlU/ml’lik koruyucu antikor titresi sağlanmıştır. Rapel dozdan sonraki bir ayda bebeklerin % 97-100’ünde ≥ 10 mlU/ml’lik koruyucu titre oluşmuştur.
• İnaktif poliovirüs (IPV) bileşeni: 3-doz primer aşılamadan bir ay sonra, üç serotip (tip 1, 2 ve 3) için seroproteksiyon değerleri, sırasıyla, % 99.2 - 100, % 94.5 - 99.0 ve % 98.8 - 100 olarak tespit edilmiştir. Rapel dozun uygulanmasından sonra sırasıyla bebeklerin en az % 98.5, % 98.5 ve % 100’ü bu üç serotipe karşı serolojik olarak korunmuştur.
• Hib bileşeni:
3-doz primer aşılama şemasının tamamlanmasından bir ay sonra, gönüllülerin % 93.5 - 100’ünün antikor titrelerinin ≥ 0.15 μg/ml’ye ulaşması ile birlikte antikorların Geometrik Ortalama Konsantrasyonu (GOK) 1.52 – 3.53 μg/ml arasında değişmektedir. İki yaşında rapel dozun verilmesinden bir ay sonra gönüllülerin % 99.5-100’ünün antikor titrelerinin ≥ 0.15 μg/ml’ye ulaşması ile birlikte GOK 19.1-94.0 μg/ml arasında değişmektedir. Bu GOK değerleri Hib komponentinin ayrı uygulandığı duruma göre daha düşüktür, ancak ruhsatlı DTPa/Hib ve DTPa-IPV/Hib aşıları ile sağlanan değerlerden farklı değildir. Gösterilen selüler immun yanıt (veya immün hafıza) indüksiyonu ile humoral immun yanıt (serum antikor seviyeleri ile ölçülen) tamamlanmaktadır, bunun İnfanrix HexaTM ile yapılan primer immunizasyon programının tamamlanmasından 4 ay sonra mümkün olduğunca çabuk hazır bulunduğu gösterilmiştir. İngiltere’de yapılan saha çalışmalarından elde edilen veriler serum antikor seviyelerinin düşük olmasına rağmen Hib aşısının etkinliğinin, primer aşılamadan sonra, rapel doz uygulaması olmadan en az 6 yıl kadar yüksek kaldığını göstermiştir. Bu nedenle immün hafıza bu çalışmalarda görülen invazif Hib hastalığına karşı uzun süreli koruma ile sonuçlanan önemli bir mekanizma olarak olarak tanımlanmaktadır. GlaxoSmithKline Biologicals Hib bileşeninin etkinliği (DTPa veya DTPa-IPV ile kombine edildiğinde) Almanya’da yürütülen geniş çaplı pazarlama sonrası gözlem çalışması ile araştırılmıştır ve araştırılmaya devam edilmektedir. 2 yıldan fazla süren takip periyodu DTPa/Hib veya DTPa-IPV/Hib’in 3 primer dozunun etkinliğinin % 98.8 olduğunu göstermiştir.
Farmakokinetik özellikler Aşıların farmakokinetik özelliklerinin değerlendirilmesine gerek yoktur.
Endikasyonları:
İnfanrix HexaTM, 6 haftalıktan itibaren bebeklerin difteri, tetanoz, boğmaca, hepatit B, çocuk felci ve Haemophilus influenza tip b’nin neden olduğu hastalıklara karşı primer ve rapel aşılamasında endikedir. İnfanrix HexaTM 36 aylıktan büyük çocuklarda kullanım için endike değildir.Kontrendikasyonları:
Etkin maddelerden veya bileşenlerden herhangi birine veya neomisin ve polimiksine aşırı duyarlılığı olanlarda. Daha önce yapılan difteri, tetanoz, boğmaca, hepatit B, çocuk felci ya da Hib aşılamalarından sonra aşırı duyarlılık göstermiş olanlarda. İnfanrix HexaTM, bir önceki aşılamada boğmaca bileşeni içeren aşının uygulanmasını takiben 7 gün içerisinde etyolojisi bilinmeyen ensefalopati geçiren çocuklarda kontrendikedir. Böyle durumlarda boğmaca aşılaması kesilmeli ve aşılama programına difteri-tetanoz, hepatit B, polio ve Hib aşıları ile devam edilmelidir. Diğer aşılarda olduğu gibi akut ateşli hastalığı olan bireylerin İnfanrix HexaTM ile aşılanması ertelenmelidir. Minör bir enfeksiyonun varlığı kontrendike değildir.Uyarılar/Önlemler:
Aşılama bireyin tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesi (özellikle daha önceki aşılama olgularına ve istenmeyen etkilerin sıklığına bakılması) ve klinik muayenesinden sonra yapılmalıdır. Aşağıdaki olguların herhangi biri boğmaca bileşenini içeren aşının uygulanmasına bağlı geçici olarak ortaya çıkarsa boğmaca bileşenini içeren aşının daha sonraki dozlarının verilmesi kararı dikkatle gözden geçirilmelidir.Boğmaca insidansının yüksek olması gibi potansiyel faydaların olası risklerinden daha üstün olduğu durumlar olabilir. Bütün enjektabl aşılarda olduğu gibi aşının uygulamasından sonra ortaya çıkabilecek nadir anafilaktik reaksiyonlar için gerekli tıbbi tedavi ve gözetim olanakları hazır bulundurulmalıdır. İntramüsküler uygulamanın ardından kanama oluşabileceğinden İnfanrix HexaTM trombositopeni ya da kanama bozukluğu olan kişilere dikkatle uygulanmalıdır.
İnfanrix HexaTM, hiçbir koşulda damar içine uygulanmamalıdır.
Aşının hepatit B bileşeni, hepatit A, hepatit C, hepatit E ve karaciğeri enfekte ettiği bilinen diğer patojenlerin neden olduğu enfeksiyonları önlemez. Aşının Hib bileşeni, Haemophilus influenzae tip b’nin diğer kapsüler tiplerinin neden olduğu hastalıklara ya da başka organizmaların neden olduğu menenjite karşı koruma sağlamaz. Ateşli konvülsiyon öyküsü olanlara özel dikkat gösterilmelidir. Aile öyküsünde konvülsiyonların ve Ani Bebek Ölümü Sendromu’nun (SIDS) olması kontrendikasyon oluşturmaz. HIV enfeksiyonu kontrendikasyon olarak değerlendirilmemektedir. İmmün sistemi baskılanmış hastalarda aşı uygulanmasından sonra beklenen immünolojik yanıt alınamayabilir. Hib aşılarının uygulanmasından sonra idrarla kapsüler polisakkarid antijenin atıldığı belirlenmiştir, bu nedenle, aşı uygulamasından sonraki 1-2 hafta içinde Hib hastalığı kuşkusu söz konusu olduğunda antijen tayininin tanısal bir değeri olmayabilir. Klinik çalışmalardan elde edilen verilere göre İnfanrix HexaTM, pneumokokal sakkarid ile konjuge edilmiş, adsorbe aşı ile birlikte uygulandığında tek başına uygulandığı durumlara kıyasla ateşli reaksiyon görülme oranı daha yüksektir, bu nedenle hekimin dikkatli davranması gereklidir. Bu reaksiyonların çoğu orta şiddetlidir (39 oC veya daha azı) ve geçicidir (bkz. Yan Etkiler/ Advers Etkiler). Antipiretik tedavi bölgesel tedavi talimatlarına uygun olarak başlatılmalıdır.
Gebelikte ve emzirme döneminde kullanımı: Gebelik kategorisi: C İnfanrix HexaTM’nın erişkinlerde kullanımı olmadığı için gebelik ve süt verme döneminde kullanımı ile ilgili yeterli veri ve hayvan üreme çalışmaları mevcut değildir.
Araç ve makine kullanımı üzerine etkisi Geçerli değildir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
• Klinik çalışmalar: 4.500’den fazla sağlıklı bebeğin 6 haftalıktan itibaren 13.500 doz İnfanrix HexaTM ile primer olarak aşılandığı klinik çalışmalarda 12-24 aylık 2.300’den fazla bebek İnfanrix HexaTM’nın rapel dozunu almıştır. Primer aşılamayı takiben uygulanan dozlarda advers olay insidansında veya şiddetinde artış görülmemiştir. DTPa veya DTP-içeren kombinasyonlarda gözlendiği gibi primer aşılamaya kıyasla İnfanrix HexaTM ile rapel aşılama yapıldığında reaktojenitede artış bildirilmiştir; bunula birlikte şiddetli olarak derecelendirilen belirtilerin insidansı düşük çıkmıştır.
• Birlikte uygulama ile ilgili klinik çalışmalar: İnfanrix HexaTM pneumokokal sakkarid ile konjuge edilmiş, adsorbe aşı ile birlikte uygulandığında, bebeklerin % 23.3-48.3’ünde 38 oC ve daha yüksek ateş bildirilmiştir, aynı zamanda sadece hekzavalan aşı alan grupta ise bu oran % 15.6-23.4’tür. Prevenar ve İnfanrix HexaTM alan ve her doz için 39.5 oC’den yüksek ateş gözlenen bebeklerin oranı % 0.6 -2.8’dir (bkz. Uyarılar/Önlemler).
• Advers olayların tablo şeklindeki özeti:
Klinik çalışmalar veya pazarlama sonrası gözlem sırasında bildirilen istenmeyen etkiler (primer immünizasyonu veya rapel dozu takiben) sistem organ sınıfına göre aşağıda sıralanmıştır. Klinik çalışmalar ve Pazarlama Sonrası Gözlem sırasında bildirilen belirtiler için her sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan önem derecesine göre sıralanmıştır. Sıklıklar aşağıdaki gibidir:
Çok sık: ≥ % 10
Sık: ≥ % 1 ve < % 10
Sık olmayan: ≥ % 0.1 ve < % 1
Seyrek: ≥ % 0.01 ve < % 0.1
Çok seyrek: < % 0.01
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar Sık: viral enfeksiyon, moniliyazis, orta kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonları, farenjit. Sık olmayan: enfeksiyon.
Psikiyatrik bozukluklar Çok sık: iritabilite. Sık: anormal ağlama, durmaksızın hareket gösterme ile belirgin huzursuzluk.
Sinir sistemi bozuklukları Çok sık: uyuşukluk. Sık olmayan: uyuklama hali.
Göz bozuklukları Sık: konjunktivit.
Solunum, torasik ve mediastinal bozukluklar Sık: bronşit, öksürük, rinit. Sık olmayan: bronkospazm, larenjit, solunum sırasında ıslık benzeri ses oluşması.
Gastrointestinal bozukluklar Çok sık: iştah kaybı. Sık: diyare, enterit, gastroenterit. Sık olmayan: karın ağrısı, kusma, konstipasyon.
Deri ve derialtı doku bozuklukları Sık: döküntü, dermatit. Sık olmayan: ekzema.
Genel bozukluklar ve uygulama yeri durumu: Çok sık: ağrı, kızarıklık, enjeksiyon yerinde lokal şişme (≤ 50 mm), 38 oC ve üstü ateş. Sık: enjeksiyon yerinde reaksiyon, enjeksiyon yerinde lokal şişme (> 50 mm)*, 39 oC’den yüksek ateş. Sık olmayan: enjeksiyonun yapıldığı kol veya bacakta yaygın şişme, bazen yakındaki ekleme de yayılır* bitkinlik.
• Pazarlama sonrası gözlem çalışmaları İmmün sistem bozuklukları Alerjik reaksiyonlar (döküntü ve pruritus dahil), anafilaktik reaksiyonlar (ürtiker dahil) Sinir sistemi bozuklukları Konvülziyonlar, (ateş ile birlikte olan veya olmayan), kollaps veya şok benzeri durum (hipotonik-hiporesponsif atak) Genel bozukluklar ve uygulama yeri durumu: Enjeksiyon yerinde kitle, enjeksiyon yerinde sertleşme, enjeksiyonun yapıldığı kol veya bacağın tamamının şişmesi. * Aselüler boğmaca aşısı ile primer aşılaması yapılan çocuklarda tam hücre aşıları ile primer aşılaması yapılanlara kıyasla rapel aşılamadan sonra şişme ile ilgili reaksiyonlar daha çok görülmektedir. Bu reaksiyonlar ortalama 4 günde geçer.
• Hepatit B aşısı ile deneyim GlaxoSmithKline Biologicals hepatit B aşısı Engerix B 10 μg’ın yaklaşık 100 milyon dozu 2 yaşından küçük çocuklar için dağıtılmıştır. Çok nadir vakalarda paraliz, nöropati, Guillain-Barré sendromu, ensefalopati, ensefalit ve menenjit bildirilmiştir. Aşı ile aralarında nedensel ilişki kurulmamıştır. Hepatit B aşıları ile birlikte çok nadir olarak trombositopeni bildirilmiştir.
İlaç etkileşimleri:
İnfanrix HexaTM ve kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının aynı zamanda uygulamasının etkinlik ve güvenilirliği ile ilgili veri bulunmamaktadır. İnfanrix HexaTM’nın pneumokokal sakkarid ile konjuge edilmiş aşı, adsorbe ile birlikte 3 doz primer aşılama şeklinde uygulanması ile ilgili veriler her antijen için şekilenen antikor yanıtında klinik olarak bir engel olmadığını gösterimiştir. Diğer aşılarda olduğu gibi, immünosupresif tedavi gören hastalarda ya da immün yetmezliği olan hastalarda yeterli yanıt alınamayabilir.Geçimsizlikleri
İnfanrix HexaTM, aynı şırınga içerisinde başka aşılarla karıştırılmamalıdır.
Kullanım şekli ve dozu:
PozolojiPrimer aşılama: Primer aşılama şeması 0.5 ml’lik 3 doz (2, 3 ve 4 aylarda; 3, 4 ve 5 aylarda; 2, 4 ve 6 aylarda) veya 2 dozdan (3, 5. aylarda) oluşur. Dozlar arasında en az 1 ay ara bırakılmalıdır. EPI (The Expanded Program on Immunisation) programına (6, 10, 14 haftalık yaşta) göre İnfanrix HexaTM uygulaması planlanıyorsa doğumda tek doz hepatit B aşısı yapılmalıdır. Hepatit B’ye karşı bölgesel olarak saptanan immünoprofilaktik ölçümler devam ettirilmelidir. Hepatit B aşısının bir dozunun doğumda uygulandığı yerlerde, İnfanrix HexaTM 6 haftalık yaştan itibaren ikinci doz olarak kullanılabilir. Eğer hepatit B aşısının ikinci dozunun bu yaşa gelmeden önce uygulanması gerekli ise monovalan hepatit B aşısı kullanılmalıdır.
Rapel aşılama: İnfanrix HexaTM ile yapılan 2 dozdan (örneğin 3, 5. aylar) sonra son dozdan en az 6 ay sonra tercihan 11 ve 13 aylık yaşta rapel doz uygulanmalıdır. İnfanrix HexaTM ile yapılan 3 dozdan (örneğin 2, 3, 4. aylar; 3, 4, 5. aylar; 2, 4, 6. aylar) sonra son dozdan en az 6 ay sonra tercihan 18. aydan önce rapel doz uygulanmalıdır. Rapel dozlar resmi talimatlara uygun olarak verilmelidir, ancak en azından Hib konjugat bileşeni içermelidir. İnfanrix HexaTM’nın bileşimi resmi talimatlara uygun ise rapel olarak kullanılabilir.
Uygulama yöntemi: İnfanrix HexaTM derin intramüsküler enjeksiyon içindir, takip eden enjeksiyonlar tercihan farklı bölgelere yapılmalıdır. Aşırı Dozaj Hiçbir aşırı doz vakası bildirilmemiştir.
Saklama koşulları Buzdolabında (2 -8°C) saklanmalıdır. Dondurmayınız. Kendi ambalajı içinde ışıktan koruyarak saklayınız. Kullanıma hazırlandıktan sonra hemen kullanılması tavsiye edilmektedir. BUZDOLABINDA VE ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAĞI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.