Intron - A Pen {18 MIU 1 adet çok dozlu enjeksiyon kalemi ambalaj}

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Schering Plough Tıbbi Ürünler Ticaret A.Ş.

Etken Madde:

Kategori: Onkoloji/Interferon

Fiyat 0 TL





Formülü:

18 MIU:
Mililitrede 15 MIU rekombinant interferon alfa-2b, 1.8 mg dibazik sodyum fosfat, 1.3 mg monobazik sodyum fosfat, 0.1 mg disodyum edetat, 7.5 mg sodyum klorür, 1.5 mg m-krezol ve 0.1 mg polisorbat 80, y.m. enjeksiyonluk su içerir.

30 MIU:
Mililitrede 25 MIU rekombinant interferon alfa-2b, 1.8 mg dibazik sodyum fosfat, 1.3 mg monobazik sodyum fosfat, 0.1 mg disodyum edeteat, 7.5 mg sodyum klorür, 1.5 mg m-krezol ve 0.1 mg polisorbat 80 içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

l. Kronik hepatit B: Kompanse karaciğa hastalığı nlan erişkin, hesıalarım tedevisinde kullanılır. Bu hastalarınn en az 6 ay serum HBsAg pozitif olmaları ve serum ALT düzeyinin yükselmesiyle birlikte. HBV replikasyonu (serum HBeAG pozitif) olması Iazımdır. INTRON Enjeknabl ile tedaviye başlamadan önce; kronik hepatit varlığını kesinleştirmek ve karaciğer. Tahribatının boyutunu görmak için karaciğer biyopsisinin yapılması tavsiye edilir.
2. KronikHepatit C/NANB: Karaciğer dekompansasyonu olmadan karaciğer enzimleri yüksek, kronik hepatit C/NANB'li erişkin hastalarda hastalığın aktivitesini azaltmak için kullanılır: Bu hastalarda yapılan çalışmalarda; INTRON A enjektabl'ın serum ALT düzeyini normale döndiürdüğü, serum HCV RNA klirensini sağladığı ve karaciğer histolojisini düzelttiği gösterilmiştir. 12-18 ay süreyle INTRON A Enjekıtabl ile tedavi gören hastalardan sağlanan klinik deneyim, 6 aydan sonra tedaviyi bırakanlara nazaran uzun süreli tedavi gören hastaların daha fazlasında, daha kalıcı cevap sağlanabildiğini ortaya koymuştur. Kronik hepatit teşhisini koymak için karaciğer biyopsisi yapılmalıdır. 3. Kronik Delta Hepatit: Kronik delta hepatiti bulunan hastaların tedavisinde kullanılır.
4. Larenks Pepillomatozu: Larenks pepillomatozlu çocuk ve erişkinlerin tedavisinde kullanılır. 5. "Hairy cell" Lösemisi: "Heiry cell" lösemisi bulunan hastaların tedevisinde kullanılır. 6. Kronik Miyelojen Lösemi: Kronik miyelojen Iösemili (CML) hastaların tedavisinde kullanılır. 7. CML'ye ilişkin Trombositoz: Tmmbositoz, sıklıkla CML ile ilgilidir. INTRON A CML'ye ilişkin trombositozlu hastalarda olumlu cevap verilmiştir, 8.Multipl Miyeloma: İndüksiyon tedavisinin bir bölümü olarak kullanılır. İndüksiyon tedavisinyle objektif jyileşme görüllen hastaların ideme tedavisinde ve nüks görülen hastalarda kullanılır. 9. Non-Hodgkin Lenfome: Yüksek dereceli (evre 3 ve 4) folliküler. lenfomada, kemoterepiye ilave olarak kullanılır (örn. CHOP benzeri rejim). Ayrıca INTRON A hastaların tedavisinde de endikedir.10. Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromu'na (AIDS) İlişkin Keposi Sarkomu: Fırsatçı enfeksiyon hikayesi bulunmayan AIDS' li hastalarda görülen Kaposi sukomunun tedavisinde kullanılır. 11. "Renel cell" Karsinomu: İlerlemiş böbrek kanseri olan, hastalarda kullanılır.12. Over Kenseri: Kemoterapiyi veya redyoterapiyi takiben hala minimum hastalık kalıntısı olan hastaların tedavisinde kullanılır.
13 Metastatik Karsinoid Tümör (Penkreatik Endokrin, Tümörler):Metastaik karsinoid tümör.14. Habis Melanoma: Ameliyatı takiben hastalıktan kurtulmuş olan ancak nüks ihtimali bulunan erişkin hastalarda ek tedavi olarak kullanılır. Ameliyatla iyileşemeyecek olan metastatik habis melanomalı erişkin hastalarda, kemoterapinin bir parçası olarak uygulanır. İntravesikal uygulama 15. Yüzeysel İdrar Kesesi Kanseri. Hücre kanseri ve karsinoma in situ dahil olmak üzre yüzeysel idrar kesesi kanserinde erişkin hastalarda intravesikal olarak uygalanır. 16. Condylomata Acuminata: Condylomata acuminata erişkin hastalara intralezyonal olarak uygulanır. Diğer tedavilere cevap verilmeyen hastalarda veya lezyonları INTRON A ile tedaviye daha çabuk tedavi olabilecek olan hastalara INTRON A tavsiye edilir. 17. Bazal Hücre Karsinomu: Yüzeysel ve nodülolilseretif bazal hücre karsinomlu hastalarda intralezyonal olarak uygulanır. Kütanöz T-Hücre Lenfoması (Mycosis Fungoidd): Biyopsi ile kanıtlanmış leke veya plak evresinde mycosis fungoides'li hastalara intralezyonal olarak uygulanır.19. Aklinik Keratoz: Güneşe maruz kalma sonucu aktinik keratoz teşhisi koyulmuş hastalarara intralezyonal olarak uygulanır.

Kontrendikasyonları:

Rekombinan interferon alfa-2b ya da İNTRON A'nın her hangi bir birleşimine aşırı duyarlığı olanlarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Intron A Pen enjektabl çözelti koruyucu olarak m-krezol içerir; bazı hastalarda bu maddeye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir.


Intron A tedavisi sırasında nadiren ilaca karşı akut, ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. ürtiker, anjiyoödem, bronkokonstriksiyon, anafilaksi) gözlenmiştir. Böyle bir reaksiyon gelişirse ilaç kesilmeli ve uygun tıbbi tedaviye hemen başlanmalıdır. Geçici deri döküntüleri tedavinin kesilmesini gerektirmez.

Kısıtlayıcı medikal hastalığı olan bireylerde Intron A dikkatle kullanılmalıdır (özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi bir akciğer hastalığı ya da ketoasidoza eğilimli diabetes mellitus'u olanlarda). Pıhtılaşma bozukluğu (örn. tromboflebit, akciğer embolisi) veya ciddi miyelosupresyonu olan hastalarda da dikkatli davranılmalıdır.


Intron A'nın diğer kemoterapötik ajanlarla kombinasyon halinde uygulanması, birlikte uygulanan ilaca bağlı olarak yaşamı tehdit edici ya da fatal olabilen toksisite riski artışına (şiddet ve süre olarak) yol açabilmektedir. En sık bildirilen yaşamı tehdit edici ya da fatal istenmeyen olaylar mukozit, diyare, nötropeni, renal bozukluk ve elektrolit bozukluğudur. Artan toksisite riski nedeniyle Intron A ve birlikte kullanılan kemoterapötik ajanlar için dikkatli doz ayarlamaları gerekmektedir.


Ateş, interferon tedavisi sırasında sıklıkla bildirilen grip-benzeri sendrom ile ilişkili olabilmekle birlikte, persistan ateşin diğer nedenleri de ortadan kaldırılmalıdır.


Intron A, dekompanse karaciğer hastalığı olan kronik hepatitli hastalara uygulanmamalıdır. Ayrıca, otoimmün hepatit veya otoimmün hastalık öyküsü olan hastalar ve immünosupresyonu olan transplantlı hastalara da uygulanmamalıdır. Intron A tedavisi bu hastalarda karaciğer hastalığının kötüleşmesine yol açabilir.


Ölümle sonuçlanan hepatotoksisite nadiren gözlenmiştir. Bu nedenle Intron A tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon bozukluğu gelişen hastalar yakından izlenmeli ve semptomlar ilerlerse tedavi kesilmelidir.


Intron A, dekompanse karaciğer hastalığı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Azalan hepatik sentez fonksiyonu bulgusu (örn. Albuminde azalma ya da protrombin süresinde uzama) olan, bununla birlikte tedavi kriterlerine uyan kronik hepatit B'li hastalarda Intron A tedavisi sırasında aminotransferazlarda bir alevlenme olursa klinik dekompansasyon riski artabilir. Bu hastaların Intron A ile tedavisi düşünülürken potansiyel riskler ile tedavinin potansiyel yararları değerlendirilmelidir.


HIV virüsü ile ko-enfekte kronik hepatitli hastalar ya da hemodiyalize giren hastalarda interferon alfa-2b'nin etkinliği gösterilmemiştir.


Ön veriler, interferon alfa tedavisinin karaciğer ve böbrek transplantlarında
greft reddi oranında artış ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.


Intron A tedavisi alan hastalarda yeterli hidrasyon sağlanmalıdır, çünkü bazı hastalarda sıvı kaybına bağlı hipotansiyon görülmüştür. Sıvı replasmanı gerekebilmektedir.


Öyküsünde konjestif kalp yetersizliği, miyokard infarktüsü ve/veya eski ya da yeni aritmileri olan ve Intron A tedavisine gereksinim duyan hastalar yakından izlenmelidir. Daha önceden kardiyak anomalileri olan ve/veya ileri kanser evrelerinde bulunan bu hastalarda, tedavi öncesinde ve tedavi sırasında elektrokardiyogramlar çekilmelidir. Kardiyak aritmiler (başlıca supraventriküler) genellikle konvansiyonel tedaviye yanıt verirler, ancak Intron A tedavisinin kesilmesi gerekebilir.


Bazen ciddi hipertrigliseridemi ve hipertrigliseridemi alevlenmesi gözlenmiştir.

Bu durumda lipid düzeylerinin izlenmesi önerilmektedir.

İnterferon alfa ile tedavi edilen hastalarda, zaman zaman fatal olabilen pulmoner infiltrasyonlar, zatürre ve diğer akciğer enfeksiyonları ender olarak gözlenmiştir. Etyoloji tanımlanmamıştır. Ateş, öksürük, dispne ya da diğer solunum semptomları gelişen her hastada göğüs radyogramı çekilmelidir. Göğüs radyogramında pulmoner infiltratlar görülürse ya da pulmoner fonksiyon bozukluğu gelişirse hasta yakından izlenmeli ve gerekirse interferon alfa tedavisi kesilmelidir. Bu durum interferon alfa ile tedavi edilen kronik hepatit C hastalarında daha sık bildirilmiş olmakla birlikte, interferon alfa ile tedavi edilen onkolojik hastalarda da bildirilmiştir. İnterferon alfa uygulamasının hemen kesilmesi ve kortikosteroidlerle tedavinin, pulmoner istenmeyen olayların gerilemesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Mevcut psikiyatrik bozukluğu olan hastalar (özellikle ciddi psikiyatrik bozukluk öyküsü veya depresyon) Intron A ile tedavi edilmemelidir.

Ciddi merkezi sinir sistemi (MSS) etkileri, özellikle depresyon gözlenirse Intron A tedavisi kesilmelidir. Intron A ile tedavi edilen bazı hastalarda depresyon, konfüzyon ve diğer mental durum değişiklikleri ile kendini gösteren MSS etkileri gözlenmiştir. Nadiren intihar düşünceleri ve intihar girişimi de görülmüştür. Bu istenmeyen etkiler Intron A'nın önerilen dozları kadar yüksek dozları ile tedavi edilen hastalarda da ortaya çıkmıştır. Yüksek dozlarla tedavi edilen özellikle yaşlı bazı hastalarda daha belirgin bilinç bozukluğu ve koma da gözlenmiştir. Tüm bu etkiler geri dönüşümlü olmakla birlikte az sayıda hastada tam iyileşme üç haftaya kadar sürebilmektedir. Çok nadir olarak yüksek Intron A dozları ile nöbetler görülmüştür.

İnterferon alfa ile tedavi edilen hastalarda nadiren retina kanamaları, lekeler ve retinal arter veya ven obstrüksiyonu gözlenmiştir. Bu bulguların etyolojik açıklaması henüz net değildir. Bu olayların ilacın aylar boyu kullanımı sonrası ortaya çıktığı görülmektedir, ancak daha kısa tedavi dönemleri sonrasında da bildirilmiştir. Bazı hastalarda diabetes mellitus ya da hipertansiyon mevcuttur. Intron A tedavisi sırasında görme keskinliği ya da görme alanlarında bozukluk veya diğer oftalmolojik semptomlardan yakınan tüm hastalar göz muayenesinden geçmelidir. Retinal olayların, diyabetik ya da hipertansif retinopati ile görülenden ayırt edilmesi gerektiği için diabetes mellitus ya da hipertansiyonu olan hastalarda interferon tedavisi öncesinde bazal oküler muayene önerilmektedir.

Tiroid disfonksiyonu varlığında, eğer TSH düzeyleri ilaçla normal sınırlarda tutulabiliyorsa Intron A tedavisine başlanabilir ya da tedavi sürdürülebilir. Intron A tedavisinin kesilmesi, tedavi sırasında ortaya çıkan tiroid disfonksiyonunu geriye döndürmemiştir.

Önceden var olan psoriatik hastalık ve sarkoidozis Intron A tedavisi sırasında alevlenebilmektedir. Psoriazis ve sarkoidozisi olan hastalarda eğer potansiyel yarar potansiyel riskten üstünse Intron A kullanılmalıdır.

AIDS'e ilişkin Kaposi sarkomu olan hastalarda, hızla ilerleyen viseral hastalık mevcutsa Intron A tedavisi kullanılmamalıdır. Zidovudin dışında, Intron A ile reverse transkriptaz inhibitörlerinin kombine kullanımları hakkında yeterli güvenilirlik verisi yoktur. Zidovudin'in birlikte kullanıldığı hastalarda, zidovudin'in tek başına kullanımına kıyasla nötropeni insidansı daha yüksek olmuştur. AIDS ile ilişkili hastalığın tedavisinde kullanılan diğer ilaçların Intron A ile kombine kullanımındaki etkileri ise bilinmemektedir.

Alfa interferonlar ile tedavi sırasında farklı otoantikorların geliştiği bildirilmiştir. Otoimmün bozukluk gelişimine yatkınlığı olan hastalarda interferon tedavisi sırasında otoimmün hastalığın klinik bulguları daha sık ortaya çıkabilir.
Schering-Plough'nun izlediği klinik çalışmalarda, Intron A alan hastaların serum örneklerinde interferon nötralize edici faktörlere ilişkin deneyler gerçekleştirilmiştir. Sistemik tedavi alan kanser hastalarında gelişen nötralize edici aktivitenin klinik insidansı ortalama %3 ve kronik hepatitli hastalarda %6.2'dir ve düşük titrelere bağlı yanıt kaybı olmamaktadır. Titreler hemen tüm olgularda düşüktür ve yanıt kaybı ya da başka bir otoimmün fenomen ile düzenli bir ilişki göstermemiştir.

Kronik hepatit için haftada üç kez 6 milyon IU/m2 Intron A tedavisi alan pediyatrik hastaların %9'unda serumda anti-interferon nötralizan antikorlar saptanmıştır. Saptanan titreler düşüktür ve serumda anti-interferon nötralizan aktivitenin ortaya çıkmasının Intron A'nın güvenilirlik ya da etkinliğini etkilemediği düşünülmektedir.
Intron A enjeksiyonu ile tedavi öncesinde ve tedavi boyunca tüm hastalara standart hematolojik testler ve kan biyokimyası testleri (tam kan sayımı, trombosit sayımı, elektrolitler, karaciğer enzimleri, serum ALT dahil serum bilirubin ve albumini, serum proteini ve serum kreatinini) uygulanmalıdır. Tiroid stimülan hormon (TSH) düzeyleri, Intron A tedavisinin başlangıcından önce normal sınırlar içinde olmalıdır. Intron A tedavisi sırasında muhtemel tiroid disfonksiyonu ile uyumlu semptomlar gelişen herhangi bir hastada tiroid fonksiyonları değerlendirilmelidir.

Hepatit için tedavi edilen hastalarda önerilen test şeması 1, 2, 4, 8, 12, 16. haftalar ve daha sonra tedavi boyunca iki ayda bir şeklindedir. Intron A tedavisi sırasında ALT yükselirse (başlangıcın ≥ 2 katı), karaciğer yetersizliğine ilişkin belirti ve semptomlar gözlenmediği sürece Intron A'ya devam edilebilir. ALT yüksekliği sırasında protrombin zamanı, ALT, alkalen fosfataz, albumin ve bilirubin düzeyleri gibi karaciğer fonksiyon testleri iki haftalık aralıklarla yapılmalıdır.

Malign melanom için tedavi gören hastalarda, karaciğer fonksiyonları, trombosit ve lökosit sayıları indüksiyon fazı süresince haftada bir, idame fazı süresince ise ayda bir izlenmelidir.


Pediyatrik Uygulama
10 milyon IU/m2ye kadar olan dozlar bir yaşında ya da daha büyük kronik aktif hepatit B'li çocuklarda güvenle uygulanmıştır.

Fertilite Üzerine Etkisi
İnterferon, fertiliteyi bozabilmektedir. İnsan dışı primatlardaki interferon kullanımı çalışmalarında menstrüel siklus bozuklukları gözlenmiştir. İnsan lökosit interferonu ile tedavi edilen kadınlarda serum estradiol ve progesteron konsantrasyonlarında düşüş bildirilmiştir. Bu nedenle doğurganlık çağındaki kadınlarda, tedavi süresinde etkin bir kontrasepsiyon kullanılmadığı sürece Intron A enjeksiyonu uygulanmamalıdır. Intron A enjeksiyonu fertil erkeklerde de dikkatli kullanılmalıdır.


Gebelikte ve Emziren Annelerde Kullanımı
Intron A'nın hamilelik kategorisi C'dir. Intron A ile gebe kadınlarda yapılmış kontrollü inceleme yoktur. Eğer hekim ilacın gebe kadına sağlayacağı yararın fetüs üzerindeki potansiyel riskini haklı göstereceğine inanıyorsa kullanılmalıdır.

Not: Intron A'nın ribavirin ile birlikte kullanımında hamilelik kategorisi X'dir. Gebe kadında veya gebe kalma olasılığı bulunanlarda kullanılmamalıdır.
Bu ilacın bileşenlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirilen çocuklarda Intron A enjeksiyonuna bağlı istenmeyen reaksiyon potansiyeli nedeniyle, ilacın anne için önemi de dikkate alınarak emzirmeyi ya da ilacı kesme yönünde karar verilmelidir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Sistemik uygulama - En sık bildirilen istenmeyen etkiler ateş, yorgunluk, başağrısı ve miyaljidir. Ateş ve yorgunluk tedavinin kesilmesi ya da bırakılmasından sonraki 72 saat içinde ortadan kalkar ve doz ile ilişkilidir.
Sık rastlanan istenmeyen etkiler rigor/titreme, anoreksi ve bulantıdır.

Daha az sıklıkla rastlanan istenmeyen etkiler ise kusma, diyare, artralji, asteni, somnolans, baş dönmesi, ağız kuruluğu, alopesi, grip benzeri semptomlar (spesifik olmayan) sırt ağrısı, depresyon, intihar girişimleri, ağrı, terleme artışı, tat almada değişiklik, irritabilite, uykusuzluk, konsantrasyon azalması ve hipotansiyondur.


Nadiren bildirilen istenmeyen reaksiyonlar ise karın ağrısı, döküntüler, sinirlilik, enjeksiyon bölgesindeki rahatsızlıklar, parestezi, herpes simpleks, kaşıntı, göz ağrısı, anksiyete, halusinasyon dahil psikoz, agresif davranış, epistaksis, öksürük, farenjit, pulmoner infiltrasyon, pnömoni, bilinç bozukluğu, kilo kaybı, yüzde ödem, dispne, dispepsi, taşikardi, hipertansiyon, iştah artışı, libidoda azalma, hipoestezi, tat alma bozukluğu, dışkıda yumuşama, dişeti kanaması, bacak krampları, nöropati ve polinöropati, rabdomiyoliz (bazen şiddetli), işitme bozukluğu ve renal yetersizliktir. Hiper- ve hipotiroidi de nadiren gözlenmiştir. Bazen fatal olabilen hepatotoksisite de nadiren gözlenmiştir [bkz. ÖNLEMLER bölümü].


İnterferon alfa ile tedavi edilen hastalarda nadiren retina kanamaları, pamuksu lekeler ve retinal arter ya da ven obstrüksiyonu görülmüştür.
Intron A'nın kullanıma sunulmasını takiben çok nadir olarak nefrotik sendrom, böbrek yetersizliği, diabetes mellitus'un alevlenmesi, diabetes mellitus, hiperglisemi, pankreatit, kardiyak iskemi,hipertrigliseridemi, kardiyak iskemi ve miyokard infarktüsü olguları da bildirilmiştir.

Çok ender olarak sarkoidozis ve sarkoidozis alevlenmesi bildirilmiştir.
İstenmeyen kardiyovasküler (CVS) reaksiyonlar ve özellikle aritminin, çoğunlukla önceden var olan CVS hastalığı ve önceki bir kardiyotoksik tedavi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Daha önceden kardiyak hastalığı olmayanlarda geçici geri dönüşümlü kardiyomiyopati nadiren bildirilmiştir.
En sık günde 10 milyon IU'dan yüksek dozlarda ortaya çıkan, klinik olarak anlamlı laboratuvar anormallikleri ise granülosit ve lökosit sayılarında düşüş, hemoglobin düzeyi ve trombosit sayısında düşüşler; alkalen fosfataz, laktat dehidrojenaz (LDH), serum üre, serum üre azotu ve TSH düzeylerinde artışlardır. Serum ALT/AST (SGPT/SGOT) düzeylerinde artış, hepatitli olmayan bazı hastalar ve viral DNAp'si temizlenmiş kronik hepatit B'li bazı hastalarda da gözlenmiş olan bir anormalliktir.


Pediyatrik - Kronik hepatit B için tedavi edilen çocuklardaki istenmeyen olaylar, erişkinlerde bildirilenler ile aynıdır. En sık bildirilen olaylar grip-benzeri semptomlar ve gastrointestinal bozukluklardır (örn. Kusma ve karın ağrısı). Benzer biçimde, nötropeni ve trombositopeni de bildirilmiştir. Bu yaş grubunda beklenebileceği gibi irritabilite sıklıkla bildirilmektedir. Olayların hiçbiri yaşamı tehdit edecek şiddette değildir; çoğunluğu orta-şiddetli yoğunluktadır ve doz azaltımı ya da ilacın kesilmesi ile ortadan kalkmıştır.
Pediyatrik hastalarda gözlenen klinik laboratuvar anormallikler erişkinlerde gözlenenler ile aynıdır.

İlaç etkileşimleri:

Asetaminofen (parasetamol) Intron A tedavisi ile ortaya çıkabilecek ateş ve baş ağrısı semptomlarını gidermek üzere başarıyla kullanılmıştır. Önerilen asetaminofen dozajı 500 mg-1000 mg'dır ve Intron A uygulamasından 30 dakika önce verilir. Verilecek maksimum asetaminofen dozajı günde 4 kez 1 g'dır. Narkotik, hipnotik ya da sedatifler Intron A enjeksiyonu ile birlikte dikkatle uygulanmalıdır.

Intron A ve diğer ilaçlar arasındaki etkileşimler henüz tam anlamıyla değerlendirilmemiştir. Intron A potansiyel miyelosupresif ajanlarla birlikte uygulanırken dikkatli davranılmalıdır.


Intron A, zidovudin ile birlikte uygulandığında, lökosit sayısı üzerinde sinerjistik istenmeyen etki ortaya çıkabilir. Bu iki ajanı birlikte kullanan hastalar, zidovudin'in tek başına kullanılması ile beklenenden daha yüksek oranda doza bağımlı nötropeni göstermektedir.

Kullanım şekli ve dozu:

Parenteral ilaçlar, uygulanmadan önce partikül ve renk değişimi açısından kontrol edilmelidir.

Subkutan uygulanan idame doz rejimleri için hasta, hekimin de onayı ile dozu kendi kendine uygulayabilir.

Trombosit sayısı 50.000/ mm3den düşük olan hastalara, Intron A subkutan yoldan uygulanmalıdır.

Herhangi bir endikasyon için Intron A ile tedavi sırasında istenmeyen reaksiyonlar gelişirse doz ayarlanmalı (%50 düşürülmeli) ya da istenmeyen reaksiyonlar kayboluncaya kadar tedavi kesilmelidir. Yeterli doz ayarlamasını takiben tekrar intolerans gelişirse ya da hastalık ilerlerse, Intron A enjeksiyonu ile tedavi durdurulmalıdır.

1. Kronik Hepatit B - Erişkinler - Önerilen doz 16 ila 24 hafta süreyle, haftada üç kez (gün aşırı) 10 milyon IU ya da günde 5 milyon IU şeklinde subkutan ya da intramüsküler yolla uygulanan, haftada 30 ila 35 milyon IU'dir. Pediyatrik (1 ile 17 yaş arası) - Önerilen doz, toplam 16 ile 24 hafta süreli tedavi için subkutan yolla uygulanan, ilk hafta haftada 3 kez (gün aşırı) 3 milyon IU/m2 ve bunu takiben haftada 3 kez 6 milyon IU/m2(maksimum haftada 3 kez 10 milyon IU) şeklindedir.

2. Kronik Hepatit C

Monoterapi : Önerilen doz, haftada üç kez (gün aşırı) subkutan yoldan uygulanan 3 milyon IU'dir. Yanıt veren hastaların çoğunda 12 ila 16 hafta içinde ALT düzeylerinde düzelme görülür. Onaltı haftalık tedavide ALT'nin normale döndüğü hastalarda Intron A tedavisi uzamış yanıt oranını düzeltmek için 18 ila 24 aya (72 ila 96 hafta) kadar uzatılmalıdır. 12 ila 16 haftalık tedavi sonrası ALT'nin normale dönmesi ile yanıt göstermeyen hastalarda Intron A tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.

Ribavirin ile kombine tedavi : Kronik Hepatit C hastalarında ribavirin ile kombine tedavinin uygulandığı durumlarda dozaj önerileri, uyarılar/önlemler ve kontrendikasyonlar için ribavirinin onaylanmış prospektüs bilgilerine başvurulmalıdır.
Intron A tedavisini takiben relaps gösteren hastalar, daha önce yanıt verdikleri doz rejiminin aynısı ile tekrar tedavi edilebilir.

3. Laringeal Papillomatozis - Intron A enjeksiyonunun önerilen dozu, tümör kitlesinin cerrahi (lazer) yolla çıkarılmasından sonra başlanmak üzere, haftada üç kez (gün aşırı) subkutan yolla uygulanan 3 milyon IU/m2dir. Hastanın ilaca toleransına göre doz ayarlanabilmektedir. Tedaviye yanıt, altı aydan uzun bir süre gerektirebilir.

4. Tüylü Hücreli Lösemi - Intron A enjeksiyonunun önerilen dozu, haftada üç kez (gün aşırı) subkutan ya da intramüsküler yolla uygulanan 2 milyon IU/m2dir. Hastanın ilaca toleransına göre doz ayarlanabilir.

Splenektomi yapılmamış olan hastalar splenektomili hastalara benzer yanıtlar vermektedirler ve transfüzyon gereksinimlerinde de benzer düşüşler görülmektedir.

Bir ya da daha fazla hematolojik değişkendeki normale dönüş, genellikle tedavinin ilk iki ayı içinde başlamaktadır. Üç hematolojik değişkenin (granülosit sayısı, trombosit sayısı ve hemoglobin düzeyi) tümündeki düzelme altı ay ya da daha uzun bir süre gerektirebilmektedir. Tedavinin başlangıcından önce periferik kan hemoglobini, trombosit, granülosit, tüylü hücre ve kemik iliği tüylü hücrelerinin düzeyini belirlemek için gerekli testler uygulanmalıdır. Tedaviye yanıt ortaya çıkıp çıkmadığını belirlemek için tedavi sırasında bu parametreler periyodik olarak izlenmelidir. Eğer yanıt ortaya çıkarsa, herhangi bir düzelme gözlenene ve laboratuvar parametreleri yaklaşık üç ay stabil kalana kadar tedavi sürdürülmelidir. 6 ay içinde tedaviye yanıt ortaya çıkmazsa tedavi kesilmelidir. Hastalıkta hızlı bir ilerleme olmadığı ya da ciddi intolerans ortaya çıkmadığı sürece bu rejim sürdürülmelidir.

Intron A ile tedaviye ara verilmişse, tekrar Intron A ile tedavi uygulandığında hastaların %90'ından fazlasında yanıt alındığı gözden uzak tutulmamalıdır.

5. Kronik Myeloid Lösemi
Monoterapi - Intron A enjeksiyonunun önerilen dozu, subkutan yoldan uygulanan günlük 4 ila 5 milyon IU'dir. Lökosit sayısının kontrolünü sürdürebilmek için 0.5 milyon IU/m2 ile 10 milyon IU/m2/gün arasında değişen dozlara gereksinim duyulabilmektedir. Lökosit sayısı bir kez kontrol altına alındığında, hematolojik remisyonu sürdürebilmek için tolere edilen maksimum doz (4 ila 10 milyon IU/m2/gün) uygulanmalıdır. En azından kısmi bir hematolojik remisyon ya da klinik açıdan anlamlı sitoredüksiyon sağlanamazsa 8 ila 12 haftalık tedaviden sonra Intron A kesilmelidir.

Sitarabin ile kombine tedavi - Intron A ve sitarabin kombine olarak kullanıldığında tedaviye subkutan olarak günde 5 MIU/m2 Intron A dozu ile başlanır. İki hafta sonra subkutan olarak uygulanan günlük 20 mg/m2 sitarabin dozu her ay için birbirini takiben 10 gün boyunca verilir (günlük maksimum doz 40 mg). 8-12 hafta sonra en azından kısmi hematolojik iyileşme ya da klinik olarak anlamlı sitoredüksiyon elde edilmemişse tedavi kesilir.

Çalışmalarda hastalığın kronik fazında bulunan hastalarda Intron A tedavisine yanıt olasılığının daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Tedaviye, tanı konduktan sonra olabildiğince erken başlanmalı ve tam bir hematolojik yanıt elde edilene kadar ya da en az 18 ay süreyle tedavi sürdürülmelidir. Yanıt veren hastalar genellikle tedavinin ilk iki ya da üç ayı hematolojik yanıt göstermektedirler; bu yanıt 3.0 ila 4.0x109/l düzeyinde lökosit sayısı ile tanımlanmaktadır. Sitogenetik yanıt elde etmek için tam hematolojik yanıtı olan tüm hastalar tedaviyi sürdürmelidir; bazı hastalarda bu yanıt iki yıllık tedaviden önce gözlenmeyebilmektedir.

Tanı sırasında lökosit sayısı 50x109/l'den yüksek olan hastalar için hekim tedaviye standart dozda hidroksiüre ile başlayıp daha sonra lökosit sayısı 50x109/1 'den daha düşük bir düzeye indiğinde bunu Intron A ile değiştirme seçeneğini de kullanabilir.

Yeni tanı konmuş Ph-pozitif kronik faz KML'li hastalar da Intron A ve hidroksiüre kombinasyonu ile tedavi edilmişlerdir. Intron A tedavisine, subkutan yolla uygulanan günlük 6 milyon ila 10 milyon IU arasında değişen dozlarda başlanmıştır; başlangıçtaki lökosit sayısı > 10x109/l olduğunda tedaviye günde iki kez 1.0 ila 1.5 g'lık dozlarda hidroksiüre eklenmiş ve lökosit sayısı 10x109/l'nin altına düşünceye değin bu tedaviye devam edilmiştir. Bunun ardından hidroksiüre kesilmiş ve nötrofilleri (bandlı hücreler ve segmentli polimorfonükleer hücreler) 1.0 ila 5.0x109/l arasında ve trombositleri > 75x109/l düzeyinde tutmak için Intron A dozu azaltılmış ya da artırılmıştır.

6. Multipl Miyelom - İdame tedavisi - İndüksiyon kemoterapisini takiben plato fazında olan hastalarda, Intron A haftada 3 kez 3 ila 5 milyon IU/m2 dozunda, monoterapi olarak, subkutan yoldan uygulanabilir.

Relapsı takiben ya da refrakter hastalıkta tedavi - Kemoterapiyi takiben relaps gösteren ya da kemoterapiye refrakter hastalığı olan hastalarda haftada 3 kez 3 ila 5 milyon IU/m2 dozunda Intron A, monoterapi olarak uygulanabilir.

7. Non-Hodgkin Lenfoma - Kemoterapi ile birlikte, haftada üç kez (gün aşırı) 5 milyon IU dozunda Intron A subkutan enjeksiyon şeklinde uygulanabilir.

8. Edinsel İmmün Yetersizlik Sendromu (AIDS) İle İlişkili Kaposi Sarkomu - Optimal doz henüz bilinmemektedir. Subkutan ya da intramüsküler yolla uygulanan haftada 3 ila 5 kez 30 milyon IU/m2 dozunun etkinliği gösterilmiştir. Daha düşük dozlar da (örn. 10 ila 12 milyon IU/m2/gün) etkinlik kaybı olmaksızın kullanılmıştır.

Hastalık stabilize olduğunda ya da tedaviye yanıt ortaya çıktığında, tümör varlığına ilişkin başka kanıt kalmayana ya da ciddi fırsatçı enfeksiyon veya istenmeyen etki nedeniyle ilacı kesmeye gerek kalmayıncaya değin tedaviye devam edilmelidir. Intron A tedavisi, poliklinik hastası rejimi şeklinde uygulanmıştır.

Zidovudin (AZT) İle Birlikte Uygulama - Klinik çalışmalarda, Kaposi sarkomu olan AIDS'li hastalar, AZT ile birlikte Intron A almışlardır. Hastaların çoğunda, aşağıdaki rejim iyi tolere edilmiştir: günde 5 ila 10 milyon IU/m2 dozunda Intron A; her dört saatte bir 100 mg AZT. Başlıca doz kısıtlayıcı toksisite nötropenidir.

Intron A dozu günde 3 ila 5 milyon IU/m2 şeklinde başlatılabilir. İki ila 4 haftalık tedaviden sonra hastanın toleransına bağlı olarak Intron A dozu günde 5 milyon IU/m2den günde 10 milyon IU/m2ye, AZT dozu ise her dört saatte bir 200 mg'a çıkarılabilir.

Hasta yanıtı ve ilaca gösterilen toleransa göre doz bireyselleştirilmelidir.

9. Renal Hücreli Karsinom - Monoterapi olarak: Optimal doz ve şema henüz belirlenmemiştir. Intron A, haftada üç kez, haftada beş gün ya da günlük olarak 3 ila 30 milyon IU/m2 arasında değişen dozlarda intravenöz ya da subkutan yolla uygulanmıştır. En yüksek yanıt oranları, Intron A haftada üç kez 3 ila 10 milyon IU/m2 dozlarda subkutan yoldan uygulandığında elde edilmiştir.

İnterlökin 2 gibi diğer terapötik ajanlarla kombinasyon halinde: Optimal doz belirlenmemiştir. Intron A, interlökin-2 ile kombinasyon şeklinde 3 ila 20 milyon IU/m2 arasında değişen dozlarda subkutan yolla uygulanmıştır. En yüksek toplam yanıt oranlarını bildiren çalışmalarda, Intron A haftada 3 kez 6 milyon IU/m2 dozunda subkutan yolla uygulanmıştır; doz, tedavi süresince gerektiği ölçüde ayarlanmıştır.


10. Metastatik Karsinoid Tümörler (Pankreatik Endokrin Tümörler) - Metastatik karsinoid tümörleri olan ve karsinoid sendromu olan hastalarda Intron A'nın terapötik aktivitesi, her gün ya da iki günde bir subkutan yoldan uygulanan 3 ila 4 milyon IU/m2 ve ardından haftada 3 kez 2 milyon IU/m2 ile başlayarak toksisiteye göre iki haftalık aralıklarla 3, 5, 7 ve 10 milyon IU/m2ye çıkan dozlarda Intron A uygulamasını takiben gösterilmiştir. Objektif tümör regresyonu ortaya çıkmamış olmasına karşın hastaların %20'sinde 24 saatlik üriner 5-hidroksiindol asetik asit (5-HIAA) düzeylerinde %50 düşüş görülmüştür. Altı ay süreyle Intron A alan hastalarda (ilk üç gün subkutan yoldan 2 milyon IU/m2/gün, ardından haftada üç kez subkutan yoldan 5 milyon IU/m2 artırılarak) uzun süreli tedavide yaklaşık %50 yanıt oranı görülmüştür.

Malign karsinoid tümörlü hastalarda otoantikorlar mevcutsa Intron A tedavisi sırasında otoimmün hastalıklar gelişebilir. Bu nedenle hastalar tedavi sırasında otoimmünite semptom ve belirtileri açısından izlenmelidir.

11. Malign Melanom - İndüksiyon tedavisi olarak, Intron A tedavisi intravenöz yoldan dört hafta süreyle haftada beş gün 20 milyon IU/m2/gün dozunda başlatılarak 48 hafta süreyle haftada 3 kez (gün aşırı) subkutan yoldan uygulanan 10 milyon IU/m2 dozunda sürdürülmektedir.

Eğer Intron A ile tedavi sırasında ciddi istenmeyen reaksiyonlar gelişirse ve özellikle granülositler 500/ mm3ün altına düşerse ya da ALT/AST normal üst sınırın 5 kat üstüne çıkarsa, istenmeyen reaksiyon ortadan kalkıncaya değin tedavi geçici olarak durdurulmalıdır. Intron A tedavisine, önceki dozun %50'si oranında tekrar başlanmalıdır. Doz ayarlandıktan sonra da intolerans sürerse ya da granülositler 250/mm3ün altına düşerse veya ALT/AST normal üst sınırın 10 katından daha fazla yükselirse Intron A tedavisi kesilmelidir.

Optimal (minimum) doz bilinmemesine karşın tam klinik yarar için, toksisiteye karşı doz modifikasyonu yapılarak hastalar önerilen dozlarla tedavi edilmelidir.


Çok Dozlu Enjeksiyon Kaleminin Kullanışı
Intron-A Pen 18 MIU çok-dozlu kalem deri altına uygulanmak üzere önceden doldurulmuş, çok-dozlu bir kartuş içerir. 18 MIU Intron-A Pen özel olarak 6 doz 3 MIU Intron-A vermek üzere dizayn edilmiştir. Gerektiğinde 1.5, 3, 4.5 ve 6 MIU gibi farklı dozların verilmesi için de kullanılabilir. Bu kalemin bir kerede verebileceği maksimum doz 6 MIU dur.

Intron-A Pen 30 MIU çok-dozlu kalemler deri altına uygulanmak üzere önceden doldurulmuş, çok-dozlu bir kartuş içerir. 30 MIU Intron-A Pen özel olarak 6 doz 5 MIU Intron-A vermek üzere dizayn edilmiştir. Gerektiğinde 2.5, 5, 7.5 ve 10 MIU gibi farklı dozların verilmesi için de kullanılabilir. Bu kalemin bir kerede verebileceği maksimum doz 10 MIU dur.


Intron A Pen kullanımı sırasında aşağıdaki önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir.


Intron A Pen sadece ambalaj içinde verilen 'Novofine' iğneler ile kullanılmalıdır. Başka iğne kullanılması kalemin doğru çalışmaması ve/veya Intron A dozunun yanlış verilmesi ile sonuçlanabilir.


Kullanılmış iğne ve kalemlerin çöpe atılması sırasında dikkatli olmalı, üzerinde iğne olan kalemler çöpe atılmamalıdır.


Intron A Pen her zaman bu talimatlara uyularak kullanılmalı, kalemin zarar görmesine izin verilmemelidir.


Kalemler çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

Her Intron A Pen enjeksiyon kalemi tek bir hastanın kullanımı içindir.


Çok-dozlu enjeksiyon kalemi uygulama sırasında 15 ile 25 °C arasındaki oda sıcaklığında olmalıdır. Her kullanımdan yaklaşık 30 dakika önce kalem buzdolabından çıkarılmalı ve çözeltinin oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır.


Her kalem maksimum iki haftalık bir süre içinde kullanılmalı ve daha sonra atılmalıdır. Her doz için yeni bir iğne kullanılmalıdır. Kullanılan her iğne emniyetli bir şekilde atılmalı ve kalem tekrar buzdolabına konulmalıdır. Kalemin yanlışlıkla 15 ile 25°C arasındaki oda sıcaklığında tutulması halinde iki haftalık süre içerisinde oda sıcaklığına maksimum toplam 48 saat (2 gün) maruz kalmasına izin verilebilir.


Kullanmadan önce Intron A Çözeltisinin berrak olması gerekir. Berrak ve homojen olmayan çözeltiler kullanılmamalı, doktor veya eczacının görüşü alınmalıdır.

Son kullanma süresi kontrol edilmeli ve bu tarihten sonra kullanılmamalıdır.

Doz Aşımı

Intron A enjeksiyonu ile doz aşımı bildirilmemiştir, ancak farmakolojik aktiviteye sahip herhangi bir bileşik ile olduğu gibi vital belirtilerin sık izlenmesi ve hastanın gözlenmesi endikedir.
Anahtar Kelimeler: Intron - A Pen {18 MIU 1 adet çok dozlu enjeksiyon kalemi ambalaj} prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Intron - A Pen {18 MIU 1 adet çok dozlu enjeksiyon kalemi ambalaj} yan etkileri, Intron - A Pen {18 MIU 1 adet çok dozlu enjeksiyon kalemi ambalaj} fiyatı, ilaç bilgileri