Lysthenon {%2 5 ml 25 Ampul}
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Üretici Firma Fako İlaçları A.Ş.
Etken Madde:
Kategori: Kas ve İskelet Sistemi/Kas gevşetici
Fiyat 0 TL
Formülü:
Lysthenon forte %2 ampul, her bir ampulde (5 mL) 100 mg suksametonyum klorür, 22.5 mg sodyum klorür, 5 mL'ye tamamlanmak üzere enjeksiyonluk bidistile su içerir.Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Lysthenon forte ampul, iskelet kaslarının gevşemesini gerektiren kısa süreli cerrahi müdahalelerde; endotrakeal entübasyonda; kırıkların ve çıkıkların yerleştirilmesinde; elektroşok tedavisi sırasında krampların hafifletilmesinde kullanılır.Kontrendikasyonları:
Suksametonyum klorüre aşırı duyarlılık.Şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu, pulmoner ödem, hastanın veya ailenin medikal öyküsünde malin hipertermi (hiperpireksi), kolinesteraz yetersizliği, multipl travmadan sonra hiperkalemi veya hiperkalemi riski.
Nöromusküler hastalıklar veya nörolojik bozukluklar, kas rijiditesi.
Ağır yanıklar veya ağır yaralanmalar.
Penetran göz yaralanmaları.
Dar açılı glokom.
Üremi (özellikle eğer serum potasyum düzeyleri yüksek ise).
Uyarılar/Önlemler:
Suksametonyum uygulaması ile malin hipertermik kriz olarak adlandırılan ve iskelet kaslarında akut fulminan bir hipermetabolizmanın başlaması ile belirlenen durum arasında ilişki bulunmuştur. Psödokolinesterazın düşük düzeyleri veya genetik farklılığa bağlı atipik şekli, suksametonyum uygulanmasını takiben görülen uzamış solunum depresyonu veya apneye neden olabilir. Apne veya kas paralizisinin uzaması, kontrollü solunumla tedavi edilmelidir. Ağır travma sonrası iyileşme döneminde hastalara, elektrolit dengesizliği olanlara, kinidin kullananlara ve yakın zamanlarda dijital toksisitesi olması mümkün vakalara, suksametonyum büyük bir dikkatle uygulanmalıdır; çünkü bu durumlarda suksametonyum ağır kardiyak aritmilere veya kardiyak arreste neden olabilir. Hiperkalemi, parapleji veya yaygın ve ağır yanıkları olan kişiler ile santral sinir sistemine ait bir hastalığa veya hasara bağlı olarak iskelet kaslarında yaygın denervasyon bulunan veya dejeneratif veya distrofik nöromusküler hastalığı olan vakalarda hekim tarafından kullanılmasına karar verilirse, suksametonyum ile ağır hiperkalemi gelişme eğilimi bulunduğundan, bu ilaç büyük bir dikkatle uygulanmalıdır.Suksametonyumun uzun süreli uygulanması halinde, nöromusküler kavşakta karakteristik depolarizan bloğun (Faz I blok), yüzeysel olarak nondepolarizan bloğa benzer karakteristikleri olan bir bloğa (Faz II blok) dönüşme ihtimali vardır. Faz II bloğa geçiş gösteren hastalarda solunum depresyonu uzayabilir veya apne meydana gelebilir. Suksametonyum, göz ameliyatlarında ve tüm glokomlu hastalarda büyük bir dikkatle uygulanmalıdır; çünkü göz içi basıncında artmaya neden olabilir.
Suksametonyum nedeniyle meydana gelen intragastrik basınç artışı, regürjitasyon ve mide içeriğinin aspirasyonu olasılığına yol açabilir. Hipokalemi veya hipokalsemisi olan hastalarda nöromusküler blok uzayabilmektedir.
Sezaryen ameliyatı sırasında kas gevşemesi sağlamak amacıyla sıklıkla suksametonyum kullanılmaktadır. Az miktarda suksametonyumun plasentadan geçtiği bilinmekle beraber, normal koşullarda anneye 1 mg/kg'lık dozun uygulanmasını takiben fetal dolaşıma geçen ilaç miktarı, fetusa herhangi bir zarar vermemektedir. Ancak plasenta bariyerini geçen ilaç miktarı, maternal ve fetal dolaşımla arasındaki konsantrasyon eğimine bağlı olduğundan, tekrarlanan yüksek dozlardan sonra veya annede atipik psödokolinesteraz bulunması halinde, yenidoğanda rezidüel blok (apne ve kas gevşekliği) görülebilir. Suksametonyum klorür kullanımını takiben çocuklarda ve adolesanlarda irreversibl kardiyak arrest vakaları gözlemlenmiştir. Bu vakalarda, o zamana kadar teşhis edilmemiş nöromusküler hastalıklar bulunmaktaydı. Yan etkilerinin şiddeti nedeniyle, görünürde sağlıklı olan çocuklarda ve adolesanlarda bile, suksametonyum klorürün yalnızca hemen entübasyon yapılması veya solunum yolunun açık tutulması gereken acil vakalarda kullanılması önerilir.
Tüm diğer periferik etkili iskelet kası gevşeticileri gibi Lysthenon da yalnızca yapay solunum ve endotrakeal entübasyon konusunda deneyimli olan ve resüsitasyon için gerekli ekipmana hemen ulaşabilecek doktorlar tarafından uygulanmalıdır.
Lysthenon ancak anestezi başlangıcından sonra uygulanabilir.
Aşırı bradikardi, bronş sekresyonu ve diğer muskarin tipi etkileri önlemek amacıyla Lysthenon vermeden önce atropin uygulanması önerilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Aşağıdaki yan etkiler ortaya çıkabilir.Taşikardi veya bradikardi, aritmiler, ventriküler fibrilasyon, kan basıncında yükselme veya düşme, intraoküler, intragastrik veya intraserebral basınçta artış, bronş veya larinks spazmları, tükrük salgısı artışı, myoglobinüri, kas rijiditesi (malin hipertermi riski), ameliyat sonrası kas ağrıları ve malin hipertermi.
Muhtemel apne ile birlikte uzun süreli kas gevşemesi aşağıdaki nedenlerle ortaya çıkabilir.
"Atipik" serum kolinesterazı, herediter serum kolinesteraz eksikliği veya serum kolinesterazında geçici azalma (şiddetli karaciğer hastalığı; şiddetli anemi; uzun süreli açlıktan sonra; kaşeksi; dehidratasyon; ateşli durumlarda; fosfolin, demekaryum, neostigmin, fizostigmin, distigmin gibi kolinesterazı inhibe eden insektisidler veya ilaçların alınması veya bunlara uzun süre maruz kalınması veya bunlarla akut zehirlenme durumlarında; kolinesteraz için suksametonyum ile yarışmaya giren ilaçların (örn. iv prokain) eşzamanlı uygulanması nedeniyle), faz II blok.
İlaç etkileşimleri:
Lysthenon'un önceden uygulanması, nondepolarizan kas gevşeticilerinin etkisini güçlendirir. Nondepolarizan kas gevşeticilerinin önceden uygulanması, Lysthenon'un yan etkilerini azaltır veya önler.Kalp ve dolaşımla ilgili yan etkileri halojenli anestezikler (halotan) artırır, ancak tiopental ve atropin azaltır.
Lysthenon'un nöromusküler blok yapıcı etkisini aminoglikozid veya polipeptid grubu antibiyotikler, amfoterisin B, siklopropan, prokainamid, kinidin, thiopental, parasempatokomimetikler, kolinesteraz inhibitörleri, ajmalin, beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, fenelzin, siklofosfamid, tiofosfamid, oksitosin, simetidin, metoklopramid, ferfenazin, fenotiazin, lityum ve oral kontraseptifler artırır. Malin hipertermi ihtimalini artırabileceğinden ve Lysthenon tarafından indüklenen kas hasarını artırabileceğinden uçucu anesteziklerin birlikte uygulanmasından kaçınılmalıdır. Suksametonyum klorür dijitalisin etkisini artırabilir (aritmi riski). Eşzamanlı kan veya plazma infüzyonu Lysthenon'un etkisini azaltır.
Kullanım şekli ve dozu:
Lysthenon forte ampul, intravenöz (istenirse infüzyonla) ve eğer gerekliyse intramusküler yoldan uygulanır. Dozaj vücut ağırlığına göre belirlenir.Vücut ağırlığına göre yaklaşık 0.1 mg/kg'lık bir doz, genellikle solunum üzerinde anlamlı etkiye yol açmaksızın iskelet kaslarını gevşetir. Vücut ağırlığına göre yaklaşık 0.2 ila 1.0 mg/kg'lık bir doz karın duvarı ve iskelet kaslarının total gevşemesine ve spontan solunumun yavaşlamasına veya tümüyle durmasına yol açar. Lysthenon'un intravenöz enjeksiyonu mümkün değilse, vücut ağırlığına göre 2.5 mg/kg'a kadar olan bir doz intramusküler olarak uygulanır. Bununla birlikte 150mg'ın üzerinde bir total doz uygulanmamalıdır. İntramusküler enjeksiyonlar, kas tonusundaki başlangıçtaki artışın biraz daha uzun sürmesine neden olabilirler. Çocuklarda yalnızca acil durumlarda kullanılmalıdır. Çocuklara vücut ağırlığına göre intravenöz olarak 1-2 mg/kg'lık bir doz veya intramusküler olarak 2.5 mg/kg'a kadar olan bir doz verilmelidir.
Sürekli drip infüzyonla uygulama: Hastanın yapısına veya istenen gevşemenin derecesine bağlı olarak, erişkinlerdeki dozaj, %0.1 ila 0.2'lik bir solüsyonun 0.5 mg/dakika ila 5.0 mg/dakika arasında uygulanması şeklindedir.
Geçimlilik
Lysthenon, kan, izotonik sodyum klorür solusyonu, Ringer solüsyonu, %5'lik fruktoz, %5'lik dekstroz ve %6'lık dekstran solüsyonları ile geçimlidir.
Suksametonyum asidiktir (pH 3.5) ve 8.5'den büyük pH'a sahip solüsyonlarla (örneğin barbitürat solüsyonları) karıştırılmamalıdır.
DOZ AŞIMI
Aşırı doza bağlı olarak, kısa süreli bir apne periyodu meydana gelebilir;
Lysthenon'u etkisi kısa süreli ve geçici olduğundan, böyle bir durumda, yapılacak suni solunumla apne periyodu kolaylıkla atlatılır.
Serum psödokolinesterazının atipik olduğu çok ender durumlarda suksametonyum klorürün enzimatik dekompozisyonu gecikeceğinden, solunum faaliyeti uzun bir süre durabilir. Bu vakalar sağlam donörlerden alınan taze plazma transfüzyonu ile hızla tedavi edilebilir.
Not: Bütün nöromusküler gevşetici maddelerin kullanımında olduğu gibi solunum faliyeti Lysthenon uygulanması sırasında da devam ettirilmelidir. Normal olarak solunumu etkilemeyecek kadar küçük dozlarda Lysthenon uygulanacağı zaman bile, oksijen, kullanıma hazır bulundurulmalıdır. Sadece bu tekniği kullanan hekimler kas gevşeticilerini uygulama yetkisine sahiptirler.
Anahtar Kelimeler: Lysthenon {%2 5 ml 25 Ampul} prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Lysthenon {%2 5 ml 25 Ampul} yan etkileri, Lysthenon {%2 5 ml 25 Ampul} fiyatı, ilaç bilgileri