Oksamen-l 20 Mg 1 Flakon

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Mustafa Nevzat İlaç Sanayi A.Ş.

Etken Madde: Tenoksikam

Kategori: Sistemik Antiinfektifler, Antibiyotikler/Non-steroid Antienflamatuar, Analjezik, Antipretik

Fiyat 2,67 TL

Barkod No 8699541792400





Formülü:

Her liyofilize flakonda etken madde olarak;
Tenoksikam 20 mg

Yardımcı madde olarak;
Mannitol 57.33 mg
Sodyum hidroksit 3.26 mg
Trometamol 3 mg
Sodyum metabisülfit 2 mg
Sodyum E.D.T.A. 0.2 mg içermektedir. Preparat steril apirojendir. Her sulandırıcı ampul 2 ml enjeksiyonluk distile su içermektedir.

Farmakolojik özellikleri:

Oksikam grubundan bir tienotiazin türevi olan tenoksikam non-steroid antienflamatuar bir ajandır. Antienflamatuar, analjezik ve antipiretik etkisi yanında trombosit agregasyonunu da önlemektedir. Tenoksikam, araşidonik asit metabolizmasında siklooksijenaz enzimin i ve dolayısıyla prostagland in oluşumunu inhibe ederek antienflamatuar etkisini gösterir; lipooksijenaz enzimi üzerine tedavi edici düzeyde etkili değildir. Fagositoz ve histamin salınımı dahil çeşitli lökosit fonksiyonlarını önleyerek ve enflamasyon bölgesindeki aktif oksijen radikallerini ortadan kaldırarak antienflamatuar aktiviteye katkıda bulunur.

Tenoksikamın parenteral uygulamalardan sonraki farmakokinetik verilerinin oral uygulamalardan sonra elde edilen verilerden farklı olmadığı saptanmıştır; yalnız parenteral uygulamadan sonraki ilk iki saat içinde daha yüksek plazma konsantrasyonu oluşmuştur. Tenoksikamın tamamen emilmesi, %100 lük biyoyararlılığı, yaklaşık %99 luk kan proteinlerine bağlanma oranı, sinovyal sıvı içine yeterli penetrasyonu, düşük sistemik kleransı ve uzun eliminasyon yarılanma süresi (70 saat) ilacın günde tek doz kullanımını sağlar. Uygulanan dozun 2/3 ü idrarla ve 1/3 ü feçesle atılır.

Endikasyonları:

OKSAMEN-L enjektabl romatoid artrit, osteoartrit, artroz, ankilozan spondilit; tendinit, bursit omuz artriti (omuz-el sendromu), kalça periartriti, burkulma ve incinmeler gibi eklem dışı hastalıklar; epikondilit, siyatik lumbago, akut gut ve travmatik olgular gibi iskelet ve kas sisteminin ağrılı, enflamatuar ve dejeneratif hastalıklarının akut hecmelerinde endikedir.

Kontrendikasyonları:

OKSAMEN-L enjektabl, tenoksikama karşı aşırı duyarlı hastalar ile mide, duodenum ülseri, gastrointestinal kanama ve kronik gastrit öyküsü veren olgularda kullanılmamalıdır.
OKSAMEN-L enjektabl, ileri derecede böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Tüm non-steroid antienflamatuar ilaçlar için gerekli uyarı ve önlemler OKSAMEN-L enjektabl için de geçerlidir. Aspirin ve diğer non-steroid antienflamatuar ajanların astım, rinit, ürtiker ve anjioödem oluşturduğu hastalara OKSAMEN-L enjektabl verilmemelidir. Antikoagülan ilaç ve oral antidiabetik alan hastalar yakınan izlenmeli eğer izlenme olasılığı yoksa birlikle uygulanmamalıdır.

Yaşlılar, böbrek hastalığı geçirmiş olanlar, diabetik nefropati, ciddi karaciğer yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği, hipovolemi, diüretik ve nefrotoksik ilaç kullanımı gibi böbrek yetmezliği riskini artıracak olgularda BUN, serum kreatinin, kilo alma ve periferal ödem oluşma durumları dikkatle izlenmelidir. Tenoksikamın 18 yaşın altındaki hastalar, hamileler ve emziren annelerde kullanma emniyeti kanıtlanmamıştır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Tenoksikam ile yapılan bir yıl gibi uzun süreli klinik çalışmalarda önerilen günlük dozu alan hastaların ilacı iyi tolere ettiği saptanmıştır.

Tenoksikam ile görülebilecek yan etkiler aşağıda düzelenmiştir:
Gastrointestinal sistem (%1l.4): mide yanması, mide ağrısı, bulantı, diyare ve konstilpasyon vb.
Santral sinir sistemi (%2 6): baş ağrısı, baş dönmesi.
Deri ve yumuşak doku (%2.5): döküntü, kaşıntı, eritem ve ürtiker. Fotodermatoz, Stevens-Johnson sendromu, Lyel sendromu gibi deri lezyonları çok enderdir.
Üriner sistem (%1-2): BUN ve serum kreatinin yükselmeleri.
Karaciğer ve safra yolları (%1-2): SGOT, SGPT gama GT ve bilirubin yükselmeleri.

Hematopoetik sistem ile ilgili yan etkiler, hemoglobin azalması ve granülositopeni olup, çok ender görülmektedir.
Tedavi süresince pasikiyatrik (%1.7) ve metabolik (%1) yan etkiler da izlenebilir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Tenoksikam terapötik dozlarda antasitler, simetidin, oral antikoagülanlar ve oral antikoagülanlar ile fermakokinetik bir etkileşme yapmaz; ancak kumarin gibi antikoagülan ilaçların etkisini artırabilir. Probenesid tenoksikamin eliminasyon hızını artırır. Kard iyotonik ve antihipertansif ilaçlarla bir etkileşme söz konusu olmamakla beraber potasyum tutucu diüretiklerle birlikte kullanılmamalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

OKSAMEN-L enjektabl için önerilen günlük doz 20 mg tek dozdur.
Akut gut artritinde ilk 2 gün, günde 40 mg ve izleyen 5 gün, günde 20 mg lık uygulama önerilmektedir.

Doz Aşımı
Tenoksikamın doz aşımında destekleyici semptomatik tedavi uygulanmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Oksamen-l 20 Mg 1 Flakon prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Oksamen-l 20 Mg 1 Flakon yan etkileri, Oksamen-l 20 Mg 1 Flakon fiyatı, ilaç bilgileri