Opon 500 Mg 20 Tablet

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Gripin İlaç A.Ş.

Etken Madde: Acetylsalicylic acid

Kategori: Sistemik Antiinfektifler, Antibiyotikler/Antipiretik, Analjezik, Antienflamatuar

Fiyat 0 TL

Barkod No 8699612010020





Formülü:

Her tablet 500 mg asetilsalisilik asit içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Adale, romatizma, baş ve diş ağrısı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrılarda soğuk algınlığı, grip ve hafif enfeksiyonlarda görülen ağrı ve ateş durumlarında, romatizmal hastalıklarda endikedir.

Kontrendikasyonları:

Asetilsalisilik asit ve nonsteriodal antienflamatuarlara karşı duyarlılığı olan kişilerde, aktif peptik ülserde, hemofili gibi hemorajik rahatsızlığı olanlarda, gastroentestinal kanama geçirmiş kişilerde, gebeliğin son 3 ayında ve glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliğinde kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

REYE SENDROMU RİSKİ NEDENİYLE ÇOCUK VE GENÇLERİN SU ÇİÇEĞİ GRİP GİBİ ATEŞLİ HASTALIKLARINDA DOKTOR TARAFINDAN GEREKLİ GÖRÜLMEDİKÇE KULLANILMAMALIDIR. Asetilsalisilik asit kanama zamanını uzatabileceğinden pıhtılaşma problem olanlar ve cerrahi müdahale geçirecek olanlarda kullanılmamalıdır. Hekim tarafından tavsiye edilmedikçe hamileler ve süt veren anneler tarafından kullanılmamalıdır. Astma, nasal alerjisi olanlarda ve hemorajiye neden olabileceğinden gastrointestinal şikayetleri olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar ve karaciğer harabiyeti bulunanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Doza bağlı olarak bulantı, kusma, baş dönmesi, kulak çınlaması, midede yanma, dispepsi, epigastrik şikayetler, gastrointestinal kanama, anoreksi ve hepatotoksisite ile karşılaşılır. Karaciğer fonksiyon test değerleri (SGOT,SGPT v.s.) artabilir. Uzun süre kullanımda lökopeni, trombositopeni, kronik demir eksikliği anemisine neden olabilir. Kronik ürtiker şikayetleri olan kişilerde angioödem, ürtiker ve anaflaktoid reaksiyonlar gösterebilir. Nasal polip, astma ve rinit vakalarında bronkospazm ve rinitin şiddetlenmesi şeklinde entolerans bildirilmiştir.

İlaç etkileşimleri:

Asetilsalisilik asit plazma protrombin konsantrasyonunu azaltarak heparin, kumarin gibi antikoagulanların etkilerini arttırır. Tiroid fonksiyon testlerini değiştirebilir. Alkol ve kortikosteroidlerle kullanılması gastrointestinal kanama ihtimalini arttırır. Diyabetli hastalarda kullanıldığında hipoglisemik ilaçların etkilerini güçlendirdiğinden insulin veya oral antidiabetik grubu ilaçların dozunun ayarlanması gerekir. Küçük dozlarda probenesid, sulfinpirazon gibi ilaçların ürikozurik etkilerini, spiranolakton, frosemid benzeri ilaçların diüretik etkilerini azaltır. Metotraksatla beraber kullanımda metotraksatın plazma düzeyini azaltır. Valpronik asit ihtiva eden ilaçlarla beraber kullanıldığında valpronik asidin plazma düzeyi artacağından istanmeyen etkiler ve kanama komplikasyonu riski artabilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmemiş ise erişkinlerde günde 3 defa 1-2 tablet yemeklerden sonra çiğnenmeden bir miktar sıvı ile yutulur. Romatizmal hastalıklarda doktor tavsiyesine göre günde 4 defa 2 tablet kullanılabilir. Antipiretik analjezik olarak 9-15 yaş grubunda günde 2 veya 3 defa 1 tablet, 7-9 yaş grubunda günde 3 defa ½ tablet verilebilir. 7 Yaşından küçük çocuklarda kullanılamaz.

Doz aşımı ve tedavisi : Uzun süre ve yüksek doz kullanıldığında baş dönmesi, kulak çınlaması, bulantı, kusma, hiperventilasyon gibi salisilat intoksikasyonu belirtileri görülebilir. Çok yüksek dozlarda mekezi sinir sistemi depresyonuna bağlı olarak koma, kardiovasküler kollaps ve solunum yetmezliği görülebilir. Tedavide mideden emilmemiş ilacı uzaklaştırmak amacıyla kusturma ve gastrik lavaj uygulanmalıdır. İlaç alımından 2 saat sonra uygulanan aktif kömür barsaktan salisilat emilimini engeller. Tedavi semptomatiktir ve asit-baz dengesi, sıvı- elektrolit dengesi ve serum salisilat düzeyinin izlenmesi gerekebilir. Ciddi intoksikasyonlarda zorlu alkali diürez yapılmalıdır. Bazı ağır durumlarda hemodializ tavsiye edilir.
Anahtar Kelimeler: Opon 500 Mg 20 Tablet prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Opon 500 Mg 20 Tablet yan etkileri, Opon 500 Mg 20 Tablet fiyatı, ilaç bilgileri