Rifadin 300 Mg 16 Kapsül
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.
Üretici Firma Aventis Pharma Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Etken Madde: Rifampicin
Kategori: Diğer/Antibiyotik
Fiyat 5,12 TL
Barkod No 8699809156623
Formülü:
* Her kapsül 150 mg rifampisin, boyar madde eritrosin (E127), indigotin (E132) ve titanyum dioksit (E171) içerir.* 5ml (1 ölçü kaşığı) süspansiyon 100mg rifampisin, koruyucu nipagin M, nipasol, tatlandırıcı potasyum sorbat, sodyum sakkarinat, şeker, antioksidan potasyum metabisülfit ve ahududu esansı içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Tüberküloz:Rifampisin pulmoner tüberküloz ve diğer tüberkülozlarda kullanılır. Rifampisin en az bir diğer antitüberküloz ajanla (INH, pirazinamid, etambutol vb.) birlikte kullanılmalıdır.Lepra:Rifampisin multibasiler veya polibasiler lepranın tedavisinde, en az bir diğer lepra ilacı ile birlikte kullanılmalıdır. Metisilline dirençli Stafilokok enfeksiyonları:Rifampisin metisilline dirençli Stafilokokal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.Bu gibi durumlarda uygun bir antibiyotik ile kombine edilmelidir. Ciddi Stafilokok enfeksiyonları: Rifampisin ciddi Stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde diğer bir uygun antibiyotik ile birlikte kullanılır. Bruselloz:Rifampisin bruselloz tedavisinde kullanılabilir. Bu durunda doksisiklin ile kombine edilmelidir. Meningokok taşıyıcıları: Rifampisin N. meningitis'in asemptomatik taşıyıcılarının tedavisinde kullanılır. (Dirençli organizmaların hızla oluşma ihtimalinden dolayı rifampisin menenjit tedavisinde endike değildir.) Hamophilus İnfluenzae: Rifampisin H. İnfluenzae'nın asemptomatik taşıyıcılarının tedavisinde ve mikroorganizmaya maruz kalmış 4 yaş veya altındaki çocukların kemoprofilaksisinde kullanılır. Diğer enfeksiyonlar:Stafilokok, N. gonorrhoeae, Proteus türleri, H. İnfluenzae, E.coli, Legionella türleri gibi rifampisine duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Rezistan organizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Rezistan organizmaların oluşmasına engel olmak için rifampisin organizmanın duyarlı olduğu gibi diğer bir antibakteriyel ajan ile birlikte verilmelidir.
Kontrendikasyonları:
Rifampisinlerden herhangi birine daha önce duyarlık göstermiş kişilerde, sarılıkta, porfirilli hastalarda ve hamileliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır.Uyarılar/Önlemler:
Rifadin karaciğer yetmezliği olan hastalarda doktor kontrolü altında çok gerekliyse kullanılmalıdır. Bu hastalarda karaciğer fonksiyonları dikkatle izlenmeli ve özellikle serum SGPT ve SGOT miktarları tedaviden önce ve tedavi sırasında her iki ya da dört haftada bir kontrol edilmelidir. Eğer, hepatoselüler bozukluk olursa, rifampisin tedavisi kesilmelidir. Rifampisin karaciğer hücrelerinden bilirubin itrahını azaltabilir ve bilirubinemiyi yükseltebilir. Bilirubin ölçüm yöntemlerini bozduğu için bazı vakalarda yanlış olarak hiperbilirubinemi teşhisine yol açabilir. Bilirubin ve/veya transaminaz miktarlarının bir miktar artmış olduğunun gösteren tek bir rapor tedavinin kesilmesini gerektirmeyebilir. Testlerin tekrarlanması ve sonuçların hastanın durumuna göre değerlendirilmesi daha uygun olur. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda beslenme yetersizliği olan yaşlılarda ve 2 yaşın altında rifampisinin izoniazidle birlikte kullanımında dikkatli olunması tavsiye edilir. Rifampisin ile PAS birlikte kullanulacaksa en az 8 saat arayla verilmelidir. Tüberküloz olmayan enfeksiyonların tedavisinde tüberküloz şüphesi varsa tüberküloz oluşumunu maskelememek ve mikrobakteriyel rezistans gelişimini uyarmamak için teşhis konmadan rifampisin kullanılmamalıdır.İmünolojik reaksiyon daha çok aralıklı tedavi ile ortaya çıkar (haftada 2 veya 3 kezden az); hasta yakından izlenmelidir. Hastalar, tedavi rejimini bozdukları takdirde imünolojik reaksiyonların ortaya çıkabileceği hususunda uyarılmalıdır. Eğer, böbrek yetmezliği, trombositopeni veya hemolitik anemi oluşursa, rifampisin tedavisi bırakılmalı ve yeniden başlanmamalıdır. Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Rifadin genellikle iyi tolere edilir. Nadiren gastrointestinal bozuklukları (genizde yanma, bulantı, kusma, gaz, kramplar ishal vb.) gözlenmiş. Ateş, ürtiker, ciltte kızarıklık gibi olası imünolojik orijinli yan etkiler, bazı böbrek rahatsızlıkları ve trombositopeni gibi hematolojik değişiklikler genellikle aralıklı, düzensiz veya tekrarlanan tedaviler sırasında gözlenir. Diğer antibiyotiklerle olduğu gibi Rifadin'le tedavi sırasında da nadiren lökopeni görülmüştür ama antibiyotik kullanımı ile ilgili neden-sonuç ilişkisi gösterilememiştir. Özellikle diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte tedavi gören bazı hastalarda sarılık ve/veya serum transaminazlarda artış gözlenmiştir. Bazen tedavinin ilk günlerinde karaciğerin hücre düzeylerindeki atılım yolaklarında rifampisinle bilirubinin yarışması sonucu hiperbilirubinemi gözlenebilir. Not: Rifadin'le idrar, gaita, ter, gözyaşı ve balgam kırmızı renge boyanabilir. Rifampisin tedavisi sırasında hepatitis ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluk oluşabilir. Bu nedenle tedavi sırasında karaciğer fonksiyonları moniterize edilmelidir. Rifampisinin genellikle tekrarlayan dozlarda verilmesi ile oluşan ve muhtemelen imünolojik kaynaklı yan etkiler:- Flusendrom: Rifampisinin tedavisinin 3. ve 6. aylarında kemiklerde ağrı ile ortaya çıkar ve ateş, üşüme, titreme, başağrısı, başdönmesi gibi sendromlarla karakterize bir sendromdur.
- Soluk almada kısalma ve hırıltılı solunum,
- Kan basıncında azalma,
- Akut hemolitik anemi,
- Genellikle akut tübüler nekroz veya akut intertisyel nefrite bağlı akut renal yetmezlik. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Rifampisin, karaciğer enzimlerini endükleyici özelliği dolayısıyla oral antikoagülanlar, kortikosteroidler, siklosporin, dijital preparatları, kinidin, oral kontraseptifler, oral hipoglisemik ajanlar, dapson, narkotik ve analjeziklerin etkinliğini azaltabilir. Rifampisinle birlikte alındığında methadon, diazepam, verapamil, beta adrenerjik blokörler, klofibrat, progestinler, dizopramid, meksiletin, teofilin, kloramfenikol ve antikonvülsanların etkilerinde azalma olduğu bildirilmiştir; dozlarının ayarlanması gerekebilir. Oral kontraseptif kullananların rifampisin tedavisi sırasında hormonsuz doğum kontrol yöntemlerini tercih etmeleri önerilmelidir. Antasitlerle rifampisin absorpsiyonunun engellendiği gösterilmiştir. Halothan ile rifampisin birilikte kullanıldığında her iki ilacın da hepatotoksisitesi artar. Ketokonazol ile her ikisinin de serum konsantrasyonları azalır. Rifampisinin terapötik dozları serum folat ve Vit. B12'nin standart mikrobiyolojik tayinlerini engeller. Bromsulfalein ve serum bilirubin miktarlarında geçici yükselmeler görülür. Bu nedenle bu testler rifampisinin sabah dozundan önce yapılmalıdır. Ayrıca, delta amino levulinik asidsentetaz enzimi indükler. Bu nedenle rifampisin verilmesi ile porfiria şiddetlenebilir.Kullanım şekli ve dozu:
Rifadin yemeklerden yarım saat önce veya 2 saat sonra verilmelidir. Çocuklarda doz ayarlaması yapılabilmesi için süspansiyon formu tercih edilmelidir. Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Tüberküloz tedavisinde: Rifampisin diğer antitüberküloz ajanlardan en az biri ile birlikte verilmelidir. Günlük tek doz yetişkinlerde 600mg, çocuklarda 600mg'ı aşmamak koşuluyla 10-20 mg/kg vücut ağırlığıdır. Bir aylıktan küçük bebeklerde dozaj belirlenmemiştir. Lepra tedavisinde: Önerilen günlük doz 10mg/kg'dır. Metisiline dirençli Stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde: Günlük 600-1200 mg'lık doz 2-4'e bölünerek en az bir başka antibiyotikle birlikte verilir. Ciddi Stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde: Günlük 600-1200mg'lık doz 12 saatlik aralarla verilir. Septisemi ve endokardit tedavisinde rifampisin vankomisin (8 saat arayla 0.5-1.0g i.v.) ile birlikte kullanılmalıdır. Bruselloz tedavisinde: Günlük 900mg'lık doz 45 gün süreyle her öğle verilmelidir. (200mg doksisiklin akşam yemeklerinde verilmek kaydıyla) Meningokok taşıyıcılarının tedavisinde: Yetişkinlerde 2 gün süreyle günde 2 kez 600mg (12 satte bir 600mg) veya 4 gün süreyle günde 1 kez 600mg; çocuklarda 10mg/kg 2 gün süreyle 12 saatte bir veya 4 gün süreyle günde 1 kez verilmelidir. 3 ay - 1 yaş arası doz 5mg/kg'dır. Haemophilus influenzae taşıyıcılarının tedavisinde: H.influenzae tip B enfeksiyonlarında doz profilaktik olarak 4 gün süreyle günde 1 kez 20mg/kg (günde 600mg'ı aşmamak koşuluyla)'dır. Yeni doğanlarda bu doz 10mg/kg'dır. Diğer enfeksiyonlar: Rifampisine duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde günlük doz olan 600-1200mg 2-4'e bölünerek diğer uygun bir antibiyotik ile birlikte verilmelidir. Hamilelerde kullanımı: Rifampisin (yalnız başına veya diğer antitüberküloz ajanlarla birlikte) plasenta bariyerini aşarak kordon kanına geçtiği halde insan fetüsü üzerindeki etkisi henüz bilinmemektedir. Hamilelik olasılığı olan kadınlar tarafından kullanılırken, fayda-zarar oranı dikkate alınmalıdır. Dozaşımı ve tedavisi: 12 g'a kadar çıkan rifampisin aşırı doz alımlarında ölüm bildirilmemiştir. Ölümle sonuçlanan tek vaka 26 yaşındaki bir erkeğin kendi kendine 60g rifampisin almasıyla meydana gelmiştir. Aşırı doz alındıktan kısa süre sonra bulantı, kusma, letarji ortaya çıkar, ciddi karaciğer harabiyetine bağlı olarak şuur kaybı görülebilir. Alınan dozun miktarına bağlı olarak deri, idrar, ter, tükrük, göz yaşı ve feçes kırmızı-kahverengiye boyanabilir. Aşırı dozun alınmasından bir kaç saat sonra karaciğerde büyüme olur ve sarılık hızla oluşur. Karaciğer harabiyeti daha önce karaciğer fonksiyon yetmezliği olanlarda daha belirgindir. Diğer fiziksel bulgular hemen hemen normaldir. Aşırı dozların alınması direkt ve total bilirubin düzeylerinin artmasına yol açar, karaciğer enzim düzeylerinde değişiklik olur. Hemopoetik sistem, elektrolit düzeyleri veya asit-baz dengesi üzerinde direkt bir etki gözlenmez. Bulantı ve kusmadan dolayı mide yıkanması kusturmaya tercih edilmelidir. Mide boşaldıktan sonra gastrointestinal kanalda kalması muhtemel ilacın absorplanmasına yardımcı olmak için aktif kömür verilmesi yararlı olabilir. Şiddetli bulantı, kusma görüldüğünde antiemetiklere ihtiyaç olabilir. Aktif diürez ilacın atılımını hızlandırmaya yardımcı olur. Karaciğer fonksiyonlarının 24-48 saati aşan sürelerle bozulması halinde safranın boşaltılması gerekebilir; bunun için ekstrakorporeal hemodiyaliz yapılmalıdır.Süspansiyon :
Rifadin yemeklerden yarım saat önce veya 2 saat sonra verilmelidir. Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Tüberküloz tedavisinde: Rifampisin diğer antitüberküloz ajanlardan en az biri ile birlikte verilmelidir. Günlük tek doz yetişkinlerde 600mg, çocuklarda 600mg'ı aşmamak koşuluyla 10-20 mg/kg vücut ağırlığıdır. Bir aylıktan küçük bebeklerde dozaj belirlenmemiştir. Lepra tedavisinde: Önerilen günlük doz 10mg/kg'dır. Metisiline dirençli Stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde: Günlük 600-1200 mg'lık doz 2-4'e bölünerek en az bir başka antibiyotikle birlikte verilir. Ciddi Stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde: Günlük 600-1200mg'lık doz 12 saatlik aralarla verilir. Septisemi ve endokardit tedavisinde rifampisin vankomisin (8 saat arayla 0.5-1.0g i.v.) ile birlikte kullanılmalıdır. Bruselloz tedavisinde: Günlük 900mg'lık doz 45 gün süreyle her öğle verilmelidir. (200mg doksisiklin akşam yemeklerinde verilmek kaydıyla) Meningokok taşıyıcılarının tedavisinde: Yetişkinlerde 2 gün süreyle günde 2 kez 600mg (12 saatte bir 600mg) veya 4 gün süreyle günde 1 kez 600mg; çocuklarda 10mg/kg 2 gün süreyle 12 saatte bir veya 4 gün süreyle günde 1 kez verilmelidir. 3 ay - 1 yaş arası doz 5mg/kg'dır. Haemophilus influenzae taşıyıcılarının tedavisinde: H.influenzae tip B enfeksiyonlarında doz profilaktik olarak 4 gün süreyle günde 1 kez 20mg/kg (günde 600mg'ı aşmamak koşuluyla)'dır. Yeni doğanlarda bu doz 10mg/kg'dır. Diğer enfeksiyonlar: Rifampisine duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde günlük doz olan 600-1200mg 2-4'e bölünerek diğer uygun bir antibiyotik ile birlikte verilmelidir. Hamilelerde kullanımı: Rifampisin (yanlız başına veya diğer antitüberküloz ajanlarla birlikte) plasenta bariyerini aşarak kordon kanına geçtiği halde insan fetüsü üzerindeki etkisi henüz bilinmemektedir. Hamilelik olasılığı olan kadınlar tarafından kullanılırken, fayda-zarar oranı dikkate alınmalıdır.
Doz aşımı ve tedavisi:
12 g'a kadar çıkan rifampisin aşırı doz alımlarında ölüm bildirilmemiştir. Ölümle sonuçlanan tek vaka 26 yaşındaki bir erkeğin kendi kendine 60g rifampisin almasıyla meydana gelmiştir. Aşırı doz alındıktan kısa süre sonra bulantı, kusma, letarji ortaya çıkar, ciddi karaciğer harabiyetine bağlı olarak şuur kaybı görülebilir. Alınan dozun miktarına bağlı olarak deri, idrar, ter, tükrük, göz yaşı ve feçes kırmızı-kahverengiye boyanabilir. Aşırı dozun alınmasından bir kaç saat sonra karaciğerde büyüme olur ve sarılık hızla oluşur. Karaciğer harabiyeti daha önce karaciğer fonksiyon yetmezliği olanlarda daha belirgindir. Diğer fiziksel bulgular hemen hemen normaldir. Aşırı dozların alınması direkt ve total bilirubin düzeylerinin artmasına yol açar, karaciğer enzim düzeylerinde değişiklik olur. Hemopoetik sistem, elektrolit düzeyleri veya asit-baz dengesi üzerinde direkt bir etki gözlenmez. Bulantı ve kusmadan dolayı mide yıkanması kusturmaya tercih edilmelidir. Mide boşaldıktan sonra gastrointestinal kanalda kalması muhtemel ilacın absorpanmasına yardımcı olmak için aktif kömür verilmesi yararlı olabilir. Şiddetli bulantı, kusma görüldüğünde antiemetiklere ihtiyaç olabilir. Aktif diürez ilacın atılımını hızlandırmaya yardımcı olur. Karaciğer fonksiyonlarının 24-48 saati aşan sürelerle bozulması halinde safranın boşaltılması gerekebilir; bunun için ekstrakorporeal hemodiyaliz yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Rifadin 300 Mg 16 Kapsül prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Rifadin 300 Mg 16 Kapsül yan etkileri, Rifadin 300 Mg 16 Kapsül fiyatı, ilaç bilgileri