Rifazid {RİFAZİD 30 kapsül}

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
ÖNEMLİ UYARI:
Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı sağlığınıza ciddi zararlar verebilir!
Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından sitemiz sorumlu tutulamaz.

Üretici Firma Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar

Etken Madde:

Kategori: Diğer/Tüberkülostatik

Fiyat 0 TL





Formülü:

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Akciğer tüberkilozunun tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Etken maddeye duyarlılık , sarılık, gebeliğin özellikle ilk 3 ayında, yeni doğanlarda ve laktasyon dönemlerinde kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Prospeftüse bakınız.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Hepatotoksisite, baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hali, trombositopeni ve allerjik cilt belirtileri gibi yan etkiler görülebilir.

İlaç etkileşimleri:

Rifampisin, karaciğer enzimlerini endükleyici özelliği dolayısıyla oral antikoagülanlar, kortikosteroidler, siklosporin, dijital preparatları, kinidin, oral kontraseptifler, oral hipoglisemik ajanlar, dapson, narkotik ve analjeziklerin etkinliğini azaltabilir. Rifampisinle birlikte alındığında methadon, diazepam, verapamil, beta adrenerjik blokörler, klofibrat, progestinler, dizopramid, meksiletin, teofilin, kloramfenikol ve antikonvülsanların etkilerinde azalma olduğu bildirilmiştir; dozlarının ayarlanması gerekebilir. Oral kontraseptif kullananların rifampisin tedavisi sırasında hormonsuz doğum kontrol yöntemlerini tercih etmeleri önerilmelidir. Antasitlerle rifampisin absorpsiyonunun engellendiği gösterilmiştir. Halothan ile rifampisin birilikte kullanıldığında her iki ilacın da hepatotoksisitesi artar. Ketokonazol ile her ikisinin de serum konsantrasyonları azalır. Rifampisinin terapötik dozları serum folat ve Vit. B12'nin standart mikrobiyolojik tayinlerini engeller. Bromsulfalein ve serum bilirubin miktarlarında geçici yükselmeler görülür. Bu nedenle bu testler rifampisinin sabah dozundan önce yapılmalıdır. Ayrıca, delta amino levulinik asidsentetaz enzimi indükler. Bu nedenle rifampisin verilmesi ile porfiria şiddetlenebilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Yetişkinlerde günde 1 kez 2 kapsül (Yemekten 1 saat önce veya 2 saat sonra)
Anahtar Kelimeler: Rifazid {RİFAZİD 30 kapsül} prospektüsü, neler için kullanılır, etkileri, Rifazid {RİFAZİD 30 kapsül} yan etkileri, Rifazid {RİFAZİD 30 kapsül} fiyatı, ilaç bilgileri