Orucun Şartları
Hanefîlere göre orucun şartları şunlardır:
1-Müslüman olmak: Gayr-i Müslimlere oruç tutmak farz değildir. Onlar ilk önce iman etmekle mükelleftirler, şayet tutacak olsalar oruçları sahih olmaz.
2- Akıllı olmak: Deliler, delilik esnasında oruç tutmakla mükellef değildirler. Uyku hastalığına tutulan, bayılan veya komaya giren kimselerin durumu da mükelleflik dışındadır.
3- Ergenlik çağına ulaşmak; Çocuklara temyiz gücüne sahip de olsalar oruçfarz değildir.
4- Sıhhatli olmak: Hastalar oruç tutmakla mükellef değildirler, iyileştikten sonra yedikleri günler sayısınca kaza ederler. Fidye edemezler.
5- Mukim olmak: Yolcuların, dinen seferi sayılan müddet içerisinde oruç tutmamalarına müsade edilmiştir. Yedikleri günleri sonradan kaza ederler. Fakat oruç tutmaları daha evladır.
6- Hayız ve nifastan temiz olmak: Hayız ve nifas halindeki kadınların oruç tutmaları sahih değildir. Bu durumda iken tutamadıkları oruçlarım kaza ederler.
7- Niyet: Niyetsiz oruç sahih değildir, ibadetle adeti birbirinden ayıran şey, niyettir. Nitekim, hastalık sebebiyle perhiz yapan bir kimse, ibadet niyeti olmadığı için oruçlu sayılmaz. Herhangi bir oruca kalben niyet yeterlidir. Fakat niyetin dil ile de yapılması menduptur. Ramazanda, her gün için ayrı ayrı niyet şarttır. Oruç için sahura kalkmak da bir niyet sayılır. Niyetin vakti, güneş battıktan sonra başlar, ertesi günün yarısından öncesine kadar devam eder. Keffaret, kaza ve mutlak nezir oruçları için niyetin geceleyin yapılması ve hangi orucuna niyet edildiğinin belirtilmesi şarttır.