Orucun Çeşitleri

Farz oruçlar, muayyen ve gayr-i muayyen olmak üzere iki kısma ayrılır. Muayyen olan oruç: Ramazan orucudur. Kaza ve keffaret oruçları ise gayr-i muayyen oruçlardır.


Ramazan Orucu: Ramazan orucu, oruç tutmaya gücü yeten her mükellefe farz-ı ayındır. Hicretten yaklaşık birbuçuk sene sonra, Şa'ban Ayında farz kılınmıştır. Orucun farz oluşu:


Kur'an, Sünnet ve icma-i Ümmet ile sabittir. "Ey iman edenler! Sizden öncekilere oruç farz kılındığı gibi,size de farz kılındı. Umulur ki (günahlardan) korunursunuz." (Bakara-183) Orucun farz olduğuna Sünnet'ten de birçok delil vardır. "İslam beş temel üzerine kurulmuştur:


Allah'tan başka ilah bulunmadığına ve Muhammed (s.a.v)'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şahitlik etmek; namaz kılmak; zekat vermek; Ramazan orucunu tutmak, Beytullah'ı ziyaret etmek." (Buhari, Kitabü'l- iman,2) Bir diğer Hadis-i Şerifte ise: "... ( Allahü Teala buyurur ki;) oruçlu kimse benim (rızam) için yemesini, içmesini, cinsi arzusunu bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya bana edilen (gösteriş karışmayan) bir ibadettir. Onun (sayısız) mükafatını da doğrudan doğruya ben vereceğim. Halbuki başka ibadetlerin hepsi on misliyle ödenmektedir." (Buhari, Kitabü 's Savm,2)