Gebelik Hamilelik Testi
GEBELİK TESTLERİ
Gebeliği olabildiğince erken saptayabilmek, her dönemde insanları ilgilendirmiş, bu amaca yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Eski Mısırlılar bile gebeliği saptamak için bazı yöntemlere başvururlardı. Bunlardan birinde kadına süt ve karpuz karışımı verilir, kadın bunu yediğinde kusarsa gebe olduğu kabul edilirdi. Sonraki çağlarda da bilimsellikten ve güvenilirlikten uzak daha birçok gebelik testi uygulanmıştır.
Bugün kadın vücudunda yalnızca gebelik durumunda üretilen bazı maddelerin bulunduğu bilinmektedir. Kanda ve idrarda bu maddelerin saptanmasına dayalı gebelik testlerinin de güvenilirliği çok yüksektir.
GEBELİK HORMONU (HCG)
Gebelikte gerçekleşen birçok fizyolojik değişiklikle birlikte bazı hormonların salgılanması da artar. Etene (plasenta) oluşmaya başlayınca, gebeliğe özgü bir hormon olan HCG (Human Chorionic Gonadotropin/însan Koryonik Gona-dotropin) salgüanmaya başlar.
Bu hormonun görevi embriyonu bir süre desteklemektir. Bunu da san cismin (corpus luteum) canlı kalma süresini uzatarak yerine getirir. Yumurtlamaya birlikte yumurtalıkta oluşan san cisim, döllenme gerçekleşmezse bir süre sonra yok olur. Gebelik durumunda ise HCG salgüanmaya başlar. HCG döllenmeden 8-10 gün sonra kanda belirir; 60-80 gün sonra kandaki en yüksek düzeyine ulaşarak idrara da geçer. Gebeliğin 150. gününe değin bu düzeyde kaldıktan sonra gittikçe azalır ve doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Kanda ve İdrarda HCG’nin kolayca saptanmasını ve miktarının Ölçülmesini sağlayan yöntemler vardır. Bu hormonun saptanması kadının gebe olduğunun en güvenilir kanıtıdır. Bazı çok ender durumlarda kadın gebe olmamasına karşın kanında HCG saptanabilir. Ama bu bir hastalık durumudur ve hekim tarafından tedavi edilmelidir.
GEBELİK TESTLERİ
Gebelik sırasında salgılanan HCG’yi saptama yöntemlerinin bulunmasından sonra ilaç sanayisi laboratuvara gitmeden evde de uygulanabilecek testler geliştirmeye yöneldi. Böylece hiçbir yere başvurmadan, ev ortamının gizliliği içinde gebelik testi yapma olanağı doğdu. İlk kişisel gebelik testi 1971′de Hollanda’da geliştirildi ve kadınların yoğun İlgisini çekti.
Kolayca uygulanan kişisel hamilelik testleri de gene HCG hormonunun saptanmasına dayanır. Ama bu testlerde HCG hormonu kandan çok daha kolay elde edilen bir madde olan idrarda saptanır. Gerek kolaylığı ve güvenilirliği, gerekse eczanelerden salın alınarak evde tek basma uygulanabilmesi nedeniyle bu tür testler yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır.
İnsan koryonik gonadotropin hormonunu bağlama özelliği olan maddeler, bu hormonun varlığında idrarda gözle görülür bazı değişikliklere, örneğin renk değişimine yol açar. Bu bağlayıcı maddeler antikor yapısındadır ve HCG’ye özgü olduklanndan bu hormonla karşılaşınca hemen onunla birleşir. Bu birleşmenin görüntüsü ise testin özelliğine göre değişir. Örneğin Boehringer-Mannheim yönteminde HCG karşıtı antikorlar bir bant yüzeyine dizilidir; bu bant idrara batınlır ve idrarda HCG varsa antikorlarla birleşme sonucunda rengi değişir. Böylece kadının gebe olduğu anlaşılır. Bazı testlerde bandın üzerinde renk değişikliği yerine iki belirgin çizgi oluşur. Bazı testlerde » de bant yerine bir çubuk kullanılır.
UYGULAMA ZAMANI
Kişisel gebelik testlerinin pozitif (olumlu) sonuç verebilmesi için, bir litre idrardaki gonadotropin miktarının en az 50-100 uluslararası birime ulaşmış olması gerekir. Döllenme gerçekleşmişse genellikle âdet gecikmesinin ilk gününden başlayarak testin pozitif çıkmasını sağlayacak kadar HCG idrara geçer. Ama gebelik testi daha erken, yani henüz gecikme olmadan yapılırsa idrardaki HCG miktan düşük olacağından alınan sonuç yanıltıcıdır.
UYGULAMA BİÇİMİ
Testi sabah idranyla uygulamak en doğrusudur. Sabah idrarında HCG oranı yüksek olduğundan test daha doğru sonuç verecektir. Test kutusunda Özel bir kap varsa idrar onun içine, yoksa temiz ve kuru bir başka kaba boşaltılır. Daha sonra test kutusundaki açıklamalara göre idrar HCG karşıtı antikorlarla uygun işlemden geçirilir ve belirtilen süre kadar beklenir. Sonuç test kutusunun üzerindeki açıklamalara göre değerlendirilir. Gebelik olup olmadığı testin tipine göre renk değişikliğine ya da test çubuğu üzerindeki başka değişikliklere bakılarak anlaşılır.
Herhangi bir değişiklik görülmezse idrarda HCG olmadığı sonucuna varılır, ama negatif sonuç almması durumunda test birkaç gün sonra yinelenmelidir. Aynca bazı testlerde hiçbir değişiklik görülmemesi gebelik anlamına geldiğinden sonuçlan test kutusundaki açıklamaya göre değerlendirmeye dikkat edilmelidir
TESTİN GÜVENİLİRLİĞİ
Kutu üzerindeki açıklamalara tam olarak uyulması koşuluyla testin sonuçlan güvenilirdir. Yukanda da belirtildiği gibi test âdet gecikmesinin birinci gününNegatif sonuç alınmışsa ve birkaç gün sonra hâlâ âdet kanaması görülmezse test yinelenmelidir. Sonucun gene negatif çıkması durumunda idrar örneği bu kez bir laboratuvarda, daha duyarlı gebelik testleriyle incelenmelidir.
Gebelik olmadığı kesinleştiği halde âdet görmeme (amenore) durumu varsa zaman geçirmeden bir uzman hekime görünmek gerekir. Gebelik testinin yalancı pozitif sonuç vermesine ise çok ender rastlanır. Örneğin bir düşük ya da kürtajdan kısa süre sonra uygulanan test, idrarda hâlâ bir miktar HCG bulunduğu için pozitif sonuç verebilir.