Glokom

GLOKOM: Glokom, göz içi basıncının artması sonucu pupilla dejenerasyonuyla birlikte hastanın görme işlevini körlüğe kadar bozabilecek olan bir hastalıktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 50000 kişi glokom nedeniyle kör olmuştur. 40 yaşının üstündeki kimselerin % 2’sinde değişik ağırlık derecelerinde glokoma rastlanmaktadır.


Glokomda göz içi basıncının artışı, gözün ön ve/veya arka kamarasında kamara sıvısının birikmesine bağlıdır. Anımsanacağı gibi arka kamara, irisin arka yüzüyle silier cisim arasında kalan boşluğa verilen addır. Kamara sıvısı silier cisimdeki en arka kamara boşluğuna salgılanır. Kamara sıvısı daha sonra göz bebeğinden geçip, ön kamaraya ulaşır. Bilindiği gibi ön kamara kornea ile irisin ön yüzü arasında kalan boşluğa verilen addır. İris köküyle kornea arasındaki açıya “İris-kornea” açışı ya da kısaca “Açı” denir.



Ön kamara boşluğuna ulaşmış olan kamara sıvısı, açı bölgesinde emilip toplardamar sistemine kazandırılır. Böylece kamara sıvısının fazlalık bölümü göz içinden uzaklaştırılarak göz içi basıncının normal bir düzeyde tutulması sağlanmış olur. Açı bölgesindeki kamara sıvısı emilimi Önce “Trabeküler ağ”, daha sonra “Schlemm kanalı”, daha sonra da “Silier toplardamarlar” denilen damarlar yoluyla toplardamar sistemine doğrudur. Kamara sıvısının salgılanmasından emilimine kadar geçen yol. üzerindeki tıkanıklıklar ve/veya kamara sıvısının aşırı salgılanması hallerinde kamara sıvısı birikmesi gelişir. Bu ise göz içi basıncının artmasına ve buna bağlı olarak da glokom gelişmesine neden olur.Glokom çeşitlerini sınıfladıktan sonra bunların içinden bazılarım inceliyeceğiz.


Göz Tansiyonu Ameliyatı (Glokom)



bebeklerde göz tansiyonu riski var mıdır?



A)Primer glokom


a) Açık açılı glokom,


b) Kapalı açılı glokom

B) Doğumsal glokom


a) Doğumsal primer glokom (buftalmi)


b) Diğerdoğumsalanormalliklerlebirükte bulun m glokom


C) Sekonder glokom


a) Uvea kaynaklı al) îridosiklit a2) İris atrofisi a3) Tümörler


b) Lens kaynaklı ; 1) Lens şişmesi 2) Lensin yer değiştirmesi 3) Fakolitik glokom


c) Göze gelen darbelerden kaynaklanan 1) Ön kamarada kanama 2) İris kökünün geriye itilmesi 3) Kornea yırtılması sonucu iris kökünün yara


ağzından öne doğru çıkması


d) Kortizollü ilaçların kullanılması


D) Tam glokom.


Kontrol altına alınmamış ya da tedavi edilmemiş bütün glokom tiplerinin sonucu “Tam glokom” gelişir. Göz sert, ağrılı ve görme işlevini kaybetmiştir