Katarakt
KATARAKT
Katarakt terimi, lensin yoğunlaşması sonucu saydamlığının bozulması olayıdır. Katarakt sonucu hastanın görmesi çeşitli derecelerde bozulur. Kataraktın en sık rastlanan etkeni yaşlılıktır. Daha az olmakla birlikte doğumsal katarakt ve travmatik katarakt da kataraktın diğer etkenleri arasında yer almaktadır. Kataraktlı bir lenste, lens ödemiş protein bozukluğu, lens liflerinin normal sürekliliğinin bozulması ve nekroz gioı değişiklikler görülmektedir. Kataraktın başlangıcında, lenste hafif bir yoğunluk gelişmiştir.’ Katarkt olgunlaştığında, lensteki su miktarı çok artar ve lens ödemi en yüksek noktasına ulaşır. Bu durumda lensin kapsülü çok gergindir. Kataraktın bu biçimine “Şişkin katarakt” denilmektedir. Daha sonra katarakth lensin suyu dışarı sızmaya ve lens kapsülü buruşuk bir durum almaya, kataraktın da yoğunluğu artmaya başlar.
Katarakt Nedir
Bu duruma “Olgunluk üstü katarakt” denilir. Lensin yoğunluğu arttıkça, oftalmaskop aygıtıyla göz dibinin görülmesi de güçleşmektedir. Yaşlılık kataraktı: Yaşlılık kataraktı en sık rastlanan katarakt çeşididir. Yetmiş yaşının üstündeki herkeste bir miktar katarakt kesinlikle bulunur. Katarakt hiçbir belirti vermeyecek kadar hafif olabilir. Eğer belirti verecekse kataraktın ilk ve tek belirtisi gitgide bulanıklaşan görmedir. Başlangıç döneminde uzak görme bulanıklaşır, yakın görme bir Ölçüde düzelir. Bunun sonucu olarak yaşlı hastalar yakını gözlük kullanmaksızm son derece iyi seçerler.
Örneğin gözlüksüz okuyabilirler. Yaşlılık kataraktlarında lens yoğunluğu, genellikle lensin ekvatorundan merkeze doğru geldiğinden, hastanın görme alanı kendisinin fark etmeyeceği bir biçimde çevreden merkeze doğru daralır.Yaşlılık kataraktı genellikle yıllar süren yavaş bir ilerleyiş hızına sahiptir. Bu nedenle yaşlıların büyük çoğunluğu ameliyatı gerektirecek kadar ağır bir katarakta hedef olmazlar. Ameliyatı gerektiren vakalarda lens çıkarılır ve hastaya kalın mercekli, kırıcılığı fazla bir gözlük verilir. Bunların sonucunda hastaların yaklaşık % 90′mda görme keskinliği kesin olarak artar. Bazı cerrahlar, katarakt ameliyatında hastanın lensini çıkardıktan sonra göz bebeği alanına camdan yapılmış bir mercek koymaktadırlar. Böylece hastaların gözlük kullanmalarına gerek kalmamaktadır.Doğumsal katarakt:
Doğumsal, kataraktlar genellikle kalıtsal etkenlere bağlıdırlar ve çift taraflı olarak görülürler. Annenin hamileliğinin ilk üç ayında “Kızamıkçık” hastalığına yakalanması halinde, doğacak olan çocukta doğumsal katarakt bulunma riski yüksektir.Doğumsal katarakta, anne ilk birkaç ay ya da yıl içinde çocuğunun iyi görmediğini fark eder. Bazı yakalardaysa anne çocuğunun gözbebeği alanı içinde beyaz renkli bir yoğunluk farkedebilir. Bilindiği gibi çocuklar doğduklarında, sinir sistemleri bir erişkininki gibi gelişmemiştir. Sinir sisteminin olgunlaşma süreci çocuğun ileriki yaşlarına kadar sürmektedir. Sinir sisteminin iyi bir biçimde gelişebilmesi için uygun uyarılar alması gerekir. Yeni doğan bir çocuğun da görme işlevi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bunun tam olarak gelişebilmesi için, daha özel bir anlatımla çocuğun retina tabakasının tam olarak gelişebilmesi için retinaya ışık uyarılarının düşmesi gerekir. Doğumsal katarakta eğer lens yoğunluğu, lensin saydamlığını ileri derece bozmuşsa, ışık uyarıları gözün retina tabakasına yeterince ulaşmazlar. Işık uvanlarim alamayan retina yeterince gelişemez. 8u da körlüğe yol açar. Eğer doğumsal kataraktan kuşkulanılan bir çocuğun göz dibi oftalmoskop aygıtıyla görülemiyorsa, bu çocuğun retinasına yeterince ışık uyarısı ulaşamıyor demektir.
Yani lensin saydamlığı ciddi bir biçimde azalmış demektir.Eğer katarakt çift taraflıysa ve oftalmoskopla göz dibi görülemiyorsa çocukta görme işlevinin normal gelişimini sağlayabilmek amacıyla çocuk 6 aylık olduğunda, bir gözün lensinin cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Ameliyat başarılı olursa diğer gözün lensi 2-3 yıl sonra çıkartılır. Eğer ilk ameliyat’ başarılı değilse, öteki gözün lensi 1-2 yıl sonra çıkartılır. Bu süre içinde gözler biraz büyür.Doğumsal kataraktların çoğu görmeyi ciddi bir biçimde bozmazlar ve çoğunlukla da ilerleyici bir özellikte değildirler. Yavaş ilerleyen doğumsal kataraktlarda çocuk 10-15 yaşma geldiğinde, katarakt ameliyatına alınır. Doğumsal kataraktların “Yo 70′inde cerrahi girişimler görme keskinliğini önemli ölçüde çoğaltmaktadır. Kızamıkçık hastalığı sonucu gelişen doğumsal katarakt vakalarının tedavi şansları daha düşüktür.
Travmatik katarakt: Travmatik katarakt çoğunlukla lensi zedeleyen göze batmış taş, metal ya da ağaç kıymığı, saçma gibi yabancı maddelere bağlı olarak gelişir. Küt darbeler, cam üfleyicilerinde olduğu gibi fazla sıcağa hedef olma, X ışınları, radyoaktif maddeler de gözde travmaya [darbe) bağlı (travmatik) katarakta neden olmaktadır. Görüldüğü gibi yukarıda saydığımız etkenlerin pek çoğundan korunmak yalnız basit önlemleri gerektirir. Sanayi işçilerinin uygun koruyucu iş gözlükleri kullanmaları pek çok kazayı önleyebilir.Yabancı cismin lense girmesiyle birlikte lens hemen beyazlaşır. Çünkü lensin kapsülü yırtılmış ve kamara sıvısı ve/veya vitre sıvısı lensin içine girmiştir. Bu durumda hasta görmesinin aniden bozulduğundan yakınır. Göz kızarır ve lens yoğun olarak görülür. Göz içi kanamaları gelişmiş olabilir. Yabancı cismin zaman kaybetmeksizin çıkartılması gerekir.
Göz merceği, dölüt evresinde ve doğumdan sonra art arda gelişen üç ana bölümden oluşur:
1) Dölütsel çekirdek. Dölüt evresinde gelişir ve doğumda merceğin hemen hemen tümünü oluşturur.
2) Erişkin çekirdek. Doğumdan sonra oluşmaya başlar ve bazı aygıtlarla 10 yaşından başlayarak görülebilir.
3) Erişkin çekirdeği ön kapsülden ayıran epitel katmanı.
Bu oluşumlardan birinin matlaşması görmenin engellenmesi için yeterlidir. Kataraktın türü, matlaşmanın hangi yapıda ve ne zaman ortaya çıktığına bakarak saptanabilir
Katarakt Ameliyatı 1
DOĞUMSAL KATARAKT
Genellikle gebelik sırasında annenin geçirdiği hastalıklara (örneğin kızamıkçık) bağlı olarak dölüt evresinde gelişir.Bazıları merceğin merkezinde matlaşmayla sınırlıdır ve zamanla ilerlemez (ilerleyici olmayan katarakt); bazıları ise tüm merceğe yayılıp zamanla tam bir matlaşmaya yol açabilir (ilerleyici katarakt).
İlerleyici olmayan katarakt. Bunlardan ön kutup kataraktı merceğin ön yüzünde yüzeysel katmanlarla sınırlı bir matlaşmadan oluşur. Ana baba çocuğun gözünde “beyaz bir nokta” olduğunu fark eder; bu biçim gerçekten de gözbebeğinin ortasında sınırları belirgin beyaz bir noktayla kendini gösterir. Genellikle dölüt evresinde ortaya çıkmış olan bir göz iltihabının sonucudur.İlerleyici katarakt. Doğuştan var olan ve giderek kötüleşen biçimlerdir.Bölgesel katarakt. Doğumsal kataraktın en sık görülen biçimidir. Çocuk iyi görmez, ama genellikle bu durum ancak okul çağında fark edilir. Matlaşma merceğin merkezini etkilediğinden, ışık güçlü olduğunda görüş daha da azalır; çocuk harfleri iyi göremediğinden yakınır. Merceğin çevresiyse saydamdır; bu nedenle çok ışık olduğunda gözbebeği daralır ve göz, yalnızca matlaşma bulunan merkez bölge aracılığı}la görür. Oysa az ışık olduğunda gözbebeği genişler ve göz, merceğin saydam çevre bölümüyle görür.Bu tür kataraktın ayırt edici özelliği, merceğin merkezindeki matlaşmadır. Merkez bölgenin çevresinde saydam bir alan vardır. Bu bölgede ışınsal yerleşimli küçük matlaşmalar görülür. bunlar bir olgudan Öbürüne değişir \z bölgesel katarakta çok değişik görünümler kazandırır.
Göze dik bir ışık tutulduğunda beyazımsı bir yansıma görülür. Eğik ışıkta ise irisin hemen altında kabuksu katmanlar ortaya çıkar bunlar saydamdır ve matlaşma daha derindir.Gözbebeği tam olarak genişlediğinde matlaşmanın tüm yüzeye yayılma-dığı, yalnızca merkezi kapladığı görülür. Genellikle her iki gözü de etkileyen bölgesel kataraktın dölüt evresindeki hormonal bozukluklar ve raşitizmle ilgili olduğu sanılmaktadır. Bazı uzmanlara göre de gebeliğin üçüncü ayı dolayında annenin kızamıkçık gibi hastalıklara yakalanmasına bağlı olabilir.
Bu durum modern cerrahi yöntemlerle kolaylıkla tedavi edilebilir. Ama erken tanı önemlidir; ameliyatın yaşamın ilk yılında yapılması gerekir. Yoksa sinirsel merkezlere ya da ağtabakaya yayılan işlevsizleşme körlüğe yol açabilir. Ana baba, çocuğun görsel uyaranlara tepki göstermediğinden kuşkulandıkları anda hekime başvurmalıdırlar.Tedavi. Matlaşmanın şiddetine ve yayılımına bağlıdır. Görme üzerindeki sınırlama normal bir yaşam sürmeye engel değilse, ameliyat ertelenip katarakta bağlı uyum eksikliğini gideren gözlükler verilebilir.Katarakt yaygınlaşmış, saydam bölüm ince bir çizgi halinde kenarda kalmışsa, tek tedavi yöntemi cerrahi girişimdir
EDİNSEL KATARAKTLAR
Doğuştan gelmeyip sonradan oluşan edinsel kataraktlara çok daha sık rastlanır. Sağlıklı bir gözde yaşlanmaya, darbelere, göze özgü ya da genel hastalıklara bağlı olarak katarakt oluşabilir.
Yaşlılık dönemi kataraktları. İleri yaşlarda merceğin bulanıklaşması biçiminde görülür. Bu hastalığın nasıl oluştuğu henüz tam olarak açıklanmamıştır.Değişik görünümleri olabilir, ama genellikle üç temel tipe ayrılır:
• Kabuksal. Kapsülün (merceğin dış bölümü) matlaşmasına bağlıdır, gözbe-beğinde gelişen açık, donuk renk çıplak gözle bile fark edilir. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar; hasta, bir sis katmanından ya da buzlu camdan bakıyormuş gibi bulanık görmekten yakınır. Gözlük takarak görüş geçici olarak düzeltilebilir (kataraktın başlangıç evresinde mercek şişer ve odak uzaklığının azalmasıyla miyopluk ortaya çıkar), ama sisli görme sürer. Bazen güçlü ışıkta ya da güneşli havada görme düzelir; bunun nedeni ışıkta irisin kasılıp gözbebeğini daraltması, böylece merceğin çevre bölümüne göre daha saydam kalan merkez bölümü aracılığıyla görmenin gerçekleşmesidir. Bu bozukluklar hemen her zaman yavaş başlar, bir-iki yıl böyle gider ve sonra hızla ilerler.
• Çekirdeksel. Daha enderdir ve genellikle 60 yaşından sonra başlar. Merceğin erişkin çekirdeğinde matlaşmayla ayırt edilir. Belirtiler yavaş ama ilerleyici bir gidiş gösterir ve kabuksal kataraktta olduğu gibi bir süre sonra hızla ağırlaşmaz. Hasta, görüşünün sürekli azalıp bulanıklaştığından yakınır. Merceğin merkez bölümünde matlaşma olduğundan bulutlu havalarda ya da evde az ışıkta daha iyi görür. Gözbebeği genişlediğinde de, merceğin mat olmayan Çevresel bölümlerini kullanarak daha iyi görür. Bu, kabuksal katarakttakinin tersi bir durumdur. biçimidir. Kapsülün, merceğin arka yüzeyindeki alt bölümünün bulanıklaşmasıyla ayırt edilir.Tek tedavi yöntemi, merceğin alınmasını içeren cerrahi girişimdir, Damlalar ya da göz banyoları sonuç vermez. Katarakt iki taraflı (her iki gözde de) olduğunda, kısa aralıklarla önce bir göz, sonra öbürü ameliyat edilir. Katarakt tek gözde olduğunda bile, ameliyat sonrasında iki gözün birlikte kullanılması olanaksızlaşacaktır. Çünkü merceği alınan göz yalnızca yakınsama (ışık demetlerini kırarak birbirine yakınlaştırma) gücü yüksek bir gözlük yardımıyla görebilir. Bu durumda gözlük camı, daha önce göz merceğinin bulunduğu noktadan 2 cm kadar önde olacaktır. Bu da (bazı optik geometri teoremlerinin gösterdiği gibi), ağtabaka üstünde daha büyük bir görüntü oluşmasına yol açar. Gözlük kullanımı sonucunda, merceği alınmış gözün ağtabakası üstünde sağlıklı gözdekinden daha büyük bir görüntü oluşur. Sonuçta kişi iki şekil görür. Bu durum kontakt lens kullanımıyla önlenebilir, ama yaşlı kişiler her zaman kontakt lens kullanamaz. Ameliyat karan vermeden bu konunun dikkate alınması gerekir.
Öte yandan, yaşlılıkta katarakt genellikle iki taraflıdır ve bir gözde ortaya çıktıktan sonra öbür gözde de oluşur. Her iki göz de ameliyat edildiğinde hasta gözlük kullanarak iki gözüyle birden görebilecektir.
Yaşlılık kataraktları çoğu zaman iki taraflı olduğundan, matlaşmanın ilk ortaya çıktığı gözü hemen ameliyat etmek uygun olur. Böylece hasta, ıkı ameliyat arasında geçen sürede hiç değilse bir gözünü kullanabilir.
Travmaya bağlı kataraktlar. Göz merceğini doğrudan ilgilendiren bir yara, gözküresinde basit bir bere ya da şakaktan alınan bir darbe, merceğin matlaşmasına yol açabilir. Yara çok küçükse sınırlı bir matlaşma ortaya çıkar ve görmeyi engellemez. Ama yara yaygınsa, merceğin lifleri arasına saydam sıvı (saydamtabakanın arka yüzü ile iris ve göz merceği arasındaki saydam yapı) girer ve bunların şişmesiyle mercek tam matlaşır, iris öne doğru itilir. Bu olgularda mikropik ve iltihabı komplikasyonlardan korkulur. Bazen, örneğin şakağa gelen bir darbeden sonra, kapısül düzeyinde hiçbir yapısal bozukluk (örselenme belirtisi) bulunmamasına karşın katarakt oluşabilir. Ancak biyomikroskopik incelemeyle görülebilen bu kataraktların biçimi gülü andırır.
Darbenin yol açtığı kataraklann tek tedavisi cerrahi girişimdir. Ama yaşlılık kataraktlarından farklı olarak bunlar, enfeksiyon gelişme tehlikesine karşı, hemen ameliyat edilmelidir.
Cerrahi tedavi. Bütün çabalara karşın, günümüze değin mercekteki matlaşmayı geriletecek bir tıbbi tedavi yöntemi bulunamamıştır. O yüzden bu olgularda tek tedavi yöntemi cerrahi girişimdir.
Eski Mısır, Yunan ve Roma’da kataraktın ameliyat edildiği bilinmektedir. Ama Arapların ameliyat yöntemleriyle ilgili daha kesin bilgiler vardır. Araplar, saydamtabaka (kornea) ya da gözaltından ince bir iğne sokarak mat-laşmış merceği camsı cismin içine indiriyordu. Aynı teknik ortaçağda Avrupa’da da kullanıldı. Matlaşmış merceği çıkarmayı ilk kez 1741′de Fransız göz hekimi Daviel başardı. Üçgen bir bıçakla limbus (gözakı ile saydamtabaka arasındaki geçiş bölgesi) düzeyinde bir keşi yaparak bunu makaslarla genişletti. Bu noktada, saydamtabakayı bir cımbızla kaldırıp gözbebeği deliğinden soktuğu küçük bir bıçakla matlaşmış merceği çıkarıyordu. Büyük bir cerrahi ilerleme olan bu teknik, mikrobik komplikasyonlar nedeniyle yaygınlaşamadı. Antibiyotiklerin bulunmasından sonra bu yöntem de öteki bütün cerrahi girişimler gibi rahatlıkla uygulanmaya başladı. Cerrahi girişime karar vermeden önce hasta dikkatle muayene edilmeli ve ameliyata engel bir durum bulunmadığından emin olunmalıdır. Her şeyden önce gözün derin zarlarında ve görme sinirinde değişiklikler olmadığını kesinleştirmek gerekir.Katarakt nedeniyle gözdibini inceleme olanağı bulunmadığından, uzman ışık, renk ve ışıklı projeksiyonları algılamasını inceleyerek ağtabakanın iyi durumda olup olmadığına bakar. Gözünde olgunlaşmış bir katarakttan başka bozukluk olmayan kişinin, 5 m uzaklıktan bir mumun ışığını algılaması gerekir. Gözbebeğinin ışığa tepkisi “tam” olmalı, yani normal bir gözde olduğu gibi bir ışık demeti yollandığında gözbebeği kasılmalıdır; ayrıca kataraktlı göz, Tenkli bir cam filtreden geçerek gelen ışığın renklerini seçebilmelidir.
Büyük hastanelerde elektroretino-grafik inceleme de uygulanır. Bu inceleme ağtabakanın elektriksel etkinliğinin, yani göze ışıklı bir uyaran geldiğinde elektrik yapısmda oluşan değişikliklerin kaydedilmesine dayanır. Kaydedilen dalganın özelliklerine göre uzman, ağtabakanın işlevlerine ilişkin bilgiler elde ederek ameliyat önermenin uygun olup olmadığına karar verebilir. Ameliyat, şu durumlarda önerilmez: * Konjuktivada iltihaplanma (konjunktij vit, trahom), gözkapağı iltihabı (blefa-rit) ve gözyaşı kesesinde iltihap (dakri-1 yosistit). Bunlar, ameliyat sonrası geli-1 şebilecek mikrobik kohıplikasyonlann önlenmesi için ameliyattan önce tedavij edilmelidirler.Ameliyat edilecek hastanın gene durumunu değerlendirmek de önemli] dir, çünkü kalp, böbrek ve akciğerle il-] gili ağır hastalıklar ameliyatı tehlikel kılabilir.Afakik (yani merceği olmayan) kişi 11 diyoptri hipermetroptur, yani] uzağı görmek için 11 diyoptrilik, yakını görmek için de 14 diyoptrilik mercek taşıyacaktır. Hasta tek gözünden ameliyat olduysa, iki gözünü birlikte kullanamaz: İki göz arasındaki belirgin görme farkı nedeniyle biri büyük, öbürü küçük olan üst üste binmiş iki şekil görecektir. Gene de hastalık tek gözde olsa bile ameliyat Önerilir, çünkü yaşlılığa bağlı perde çoğu zaman iki taraflıdır; yani bir gözü etkilemişse, bir süre sonra öbürünü de etkileyecek demektir.
Çok genç bir kişide kataraktlı gözün işlevsiz olduğunu ve erken müdahale edilmezse, ameliyattan sonra da çalışamayacağını unutmamak gerekir. Bu nedenli travmaya bağlı katarakt olgularında Tek taraflı ve travmaya bağlı kataraktların ameliyat edilip edilmemesi sorunu, kontakt lens kullanımıyla bir ölçüde çözülmüştür. Kontakt lensler gözün optik merkezine (ışınların göze girdiği nokta) yapışmış olduğu için sıradan merceklere göre görüntüleri büyütücü ya da küçültücü etkileri çok azdır. Bu nedenle her iki gözde çok değişik düzeltmelerin uygulandığı olgularda da (tek taraflı afaki gibi) diplopiye (çift görme) neden olmazlar.
DOĞUMSAL KATARAKTLARIN CERRAHİ TEDAVİSİ
Çocukluk dönemi kataraktlarında ambliopia ex non usu (kullanmamaya bağlı göz tembelliği) tehlikesini önlemek için zamanında cerrahi girişim gereklidir.
Çocukta mercek arkası alan bulunmadığından, camsı cisim (corpus vitre-us) merceğin arka kapsülüne bitişiktir. Merceği kapsülüyle birlikte çıkarmak olanaksızdır, çünkü camsı cisim de onu izleyecektir. Bu nedenle çocuklarda önce mercek Ön kapsülü kesilip ayrılır, daha sonra mercek kütlesi emilerek dı-şan alınır (aspirasyon).Genel anestezi yapıldıktan sonra, gözkapaklannı açık tutmaya yarayan bir alet (blefarostat) yerleştirilir; çok ince bir bisturi ile limbus (gözakı ile saydam-tabaka arasındaki geçiş bölgesi) aracılığıyla ön odacığa girilir ve merceğin ön kapsülünde yuvarlak bir keşi yapılır.
Sonu flüt ağızlığı biçiminde, ince, yuvarlanmış bir iğnen’ tüp (iğneli kanül) yardımıyla mercek kütleleri emilir. Yaranın dikilmesiyle ameliyat tamamlanır. Bu teknik, mercekte henüz sert bir çekirdek oluşmadığından gençlerdeki darbeye bağlı kataraktlarda da uygulanabilir.
KATARAKTININ CERRAHİ TEDAVİSİ
Yaşlılık kataraktının çıkarılması için uygulanan iki yöntem, bütünsel ya da kapsül içi yöntem ile kısmi ya da kapsül dışı yöntemdir.Kapsül içi yöntem Bu yöntemde mercek kapsülüyle, yani ön ve arka kristalloiti ile birlikte çıkarılır. Anestezi genel ya da yerel olabilir. Yerel anestezi için şunlar gereklidir:
• Gözyuvan arkasına enjeksiyon. Göz dışı kasların kısmi uyuşmasını sağlar, gözün tonusunu (yani iç basıncım) azaltır, hafif bir egzoftalmi (gözküresinin dışa doğru çıkması) yaratır ve böylece girişimi kolaylaştırıp ameliyat sonrası ağrıların başlamasını geciktirir. Enjeksiyon, iğnenin alt gözkapağından göz çukurunun dış alt açısına karşılık gelen yerden sokulup göz çukurunun tepesine, yani yukarı ve içe doğru yönlendiril-mesiyle uygulanır.
Katarakt Ameliyatı 2
• Gözkapağı kasının hareketsizleştirilmesi. Gözkapağı kasının hareket etmesini engelleyen bir enjeksiyonla sağlanır. Böylece hasta gözünü kırpa-maz ve kapatamaz. Br hareketler ameliyat sırasında çok tehlikelidir.
Hastaya anestezi uygulanır. Blefarostat ya da iki ipek iplik kullanılarak gözkapaklanmn açık tutulması sağlanır. GÖzküresı hareketsizleşir, saydamtabaka kenarından ön odacığa sokulan jilet ya da elmas bıçakla bir keşi uygulanır. Kornea bıçaklan yardımıyla saydamtabaka kesik kenar boyunca gözakından ayrılır ve yaklaşık olarak saydamtabakada yarım daire biçiminde yaysı bir açıklık oluşur. Keşi sırasında gözküresi, cımbızla hareketsiz ve aşağıya dönük tutulur. Keşi tamamlanınca, kapanması ve camsı cismin dışarı çıkması için merkezine bir ipek dikiş konur.Daha sonra saydamtabaka hafifçe kaldırılır ve iris cımbızı denen bir cımbızla ön odacığa girilip iris kavranır; ardından özel bir açılı makasla uçtan küçük bir bölüm kesilir.
îris kesildikten sonra dişsiz özel bir cımbızla ön odacığa girilir ve gözbebeği boşluğu aracılığıyla merceğin kapsülü kavranır; dışa doğru git-gel hareketleri ile merceği kirpiksi cisme bağlı tutan küçük lifler parçalanır.
Hep dışa doğru yumuşak hareketlerle limbusun alt bölümüne uygulanan ufak bir çengelin yardımıyla saydamtabakadaki yarıktan mercek çıkarılır. Bu işlem için dondurma yöntemi de kullanılabilir. Bu yöntemde alet ucu merceğe dokundurulup, mercek dondurulmuş olarak çıkarılır. Mercek çıkarıldıktan sonra ince İpek ipliklerle yara dikilir.Bu teknikle olgun olmayan kataraktlar çıkarılabilir ve^in odacıkta mercek artığı bırakma tehlikesi yoktur. Ama bu, ameliyat kazalarına daha açık bir tekniktir.Kapsül dışı yöntem. Ön kapsülden sonra merceğin alınmasını içerir, kapsülün arka bölümü ise yerinde bırakılır.Ama kimi zaman ameliyattan birkaç ay sonra bu bölümde matlaşma olabilir. 0 zaman tüm kapsül cerrahi olarak alınır. Bunun için ön odacığa çok ince bir iğne ya da bıçakçıkla girilir ve özel cerrahi beceri gerektiren hareketlerle kapsül parçalanır.