Hipermetropi

HİPERMETROPİ: Hipermetropide göz normaldan küçüktür. Bunun sonucu olarak göze paralel gelen ışınlar retinanın gerisinde bir noktada odaklanırlar. Hipermetrop göz lensinin her iki yüzeyindeki dış bükeyliği çoğaltarak, uyum yaparak ışık dalgalarının retinaya odaklanmasını sağlar. Böylece net görünüş elde edilir. Gözün uyum gücü zayıfladığında retinanın gerisindeki odak, retinaya düşürülemediğinden göz her uzaklıktaki cisimleri net olarak göremez. Hafif hipermetrop vakalarında 6 metreden ötedeki cisimlerin görülmesi normaldir.


İlerlemiş hipermetrop! vakalarındaysa uzaktaki ve 6 metreden yakındaki cisimlerin görülebilinmesi için göz uyum gücünü kullanmak zorundadır. Yakın görme, tüm uyuma karşın bulanıktır. Uyum gücünün sürekli olarak ve fazla miktarda kullanılması sonucu kişide göz ve baş ağrısı, göz yorgunluğu ve bazen de bulantı gibi yakınmalar ortaya çıkar.Hipermetropik çocuklar kitap okuduklarında yazıları iyi görebilmek için, kitabı gözlerine iyice yaklaştırmak zorunda kalırlar. Bu miyopi ile karıştırılabilir. Unutulmamalıdır ki gözünde kırılma kusuru bulunan çocuklar okumaya ve okula karşı isteksiz kalırlar. Çünkü bazıları kitaptaki yazıları net olarak göremezken, bazıları kara tahtadaki yazıları bile seçemezler.



Bu, başarısızlıklarının belkide tek nedeni olarak ortaya çıkar. Göz kusuru giderildikten sonra okula ve okumaya karşı ilgisi düzelmiş, okuldaki başarısı artmış olan çocukların sayısı çok fazladır. Hipermetropik gözler için her iki yüzeyi dışbükey [bikonveks] olan mercekler kullanılır. İçe şaşılık, çocuklarda sıklıkla hipermetropi ile bir arada bulunmaktadır. Hafif hipermetrop çocuklarda içe şaşılık gelişmedikçe, düzeltici merceklere baş vurulmaz. Ancak hipermetropi ağırsa ve yakın görme bozuksa düzeltici mercekler kullanılması gerekir.


HİPERMETROPİ TEDAVİSİ