KRONİK PANKREATİT


KRONİK PANKREATİT: Kronik (müzmin) pankreatit ya ani bir pankreatit atağı ya da sinsi bir biçimde başlayan ve müzmin bir seyir gösteren bir pankreas iltihabı olayıdır. Kronik pankreatit başladıktan sonra, gitgide ağırlaşan bir seyir gösterir. Zaman zaman ani ataklar biçiminde alevlenmeler gösterir. Ataklar sırasında pankreas işlevleri bozuk olduğu gibi, ataklar sırasında da pankreas işlevleri bozuktur. Kronik pankreatit vakalarının yaklaşık olarak yarısında, pankreas içinde kireç çökmüş odaklara rastlanmaktadır. İltihabı süreç, pankreas dokusunun gitgide çoğalan bir nedbe dokusu ile yer değiştirmesine yol açmaktadır. Kronik pankeratit vakaları da özellikle alkolizm ile yakın ilişki göstermektedir. Hiperparatiroidizm, hiperlipemi, safra taşları, delinmiş peptik ülserler ve pankreasa gelen darbeler ve kronik pankreatiti başlatan ya da ona neden olan etkenler arasında yer almaktadırlar.


Hastalığın ilk belirtisi bozulmuş olan pankreas işlevlerinden kaynaklanıyor olabilir. Bozulmuş olan pankreas işlevi sonucu sindirim kanalında yağ ve protein emilimi bozulabilir. Bu ise kilo kaybına yol açmaktadır.Yağ emilimi bozulduğundan, yağlarda eriyen K. E, A, D Vitaminlerinin de emilimi bozulur. D vitamini azlığı vücutta kalsiyum azlığına, bu da kasların kramp biçiminde kasılmalarına yol açabilir. K vitamini eksikliği ise deride kanamalara yol açmakta, pıhtılaşmada bazı bozukluklara neden olmaktadır. Kronik pankreatitli bazı hastalarda şeker hastalığı da gelişebilmektedir. Kronik pankreatit hastaları % 4 pankreas kanserine yakalanma riskine sahiptirler.

Hastalarda tekrarlayıcı karın ağrıları vardır. Alkolü fazla miktarda kullanan hastalarda karın ağrılarının da bulunması, kronik pankreatit yönünden çok anlamlıdır. Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Alkol


kullanımının ortadan kaldırılması tedavide çok etkili bir adımdır. Hastaya pankreasın salgılaya-madığı enzimlerin ağız yoluyla dışardan verilmesi de tedavide önemli bir yer tutmaktadır . Bazı hastalara cerrahi girişim gerekebilmektedir.