PANKREAS SALGISI: Pankreastan her güıi yaklaşık olarak 1500 mi pankreas salgısı s algılanmaktadır. Pankreas salgısının pH’ı yaklaşık olarak 8′dir, yani alkalidir. Salgının içinde su, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klor, sülfat, fosfat, albumin, globulin ve sindirim enzimleri bulunmaktadır. Pankreastan salgılanan sindirim enzimleri şunlardır:
1) Tripsin
2) Kimotripsin
3) Elastaz
4) Karboksipeptidaz
5) Lipaz
6) Esteraz
7) Amilaz
8] Ribonükleaz
9)Deoksiribonükleaz
10) Fosfolipaz.
Pankreas salgısı, organın “Dış salgı bölümünün” işlevidir. Midenin fundus ve/veya antmm bölümünün besinlerle gerilmesi, vagus sinirinin uyarılması, duodenum ve jejunumdan salgılanan “Sekretin” adlı hormonlar, pankreasın salgılama işlevini uyarırlar. Duodenuma geçmiş olan besinlerin asitliği ise sekretin salgısı için en etkin uyarıcıdır.
Duodenum ve jejunumdan salgılanan “Kolesisto-kinin-Pankreozimin” (CCK-PZ] adlı hormon ise pankreastan, özellikle sindirim enzimlerinden zengin bir salgının salgalanmasına yol açmaktadır. Buna karşılık sekretin, bikarbonat ve sıvıdan zengin bir pankreas salgısına yol açmaktadır, Vagus sinirinin uyarılması da CCK-PZ uyarısına benzer bir etkiye sahiptir. Pankreastan salgılanan tripsin, kimotripsin, elastaz ve karboksipeptidaz proteinler ve polipep-tidler üzerinde sindirici etkiye sahiptirler. Ribo-nükleaz RNA üzerinde deoksiribonükleaz ise DNA üzerinde sindirici etkiye sahiptir. Pankreastan salgılanan amilaz nişasta üzerine etkilidir. Lipaz trigliserid yapısındaki, esteraz ise kolesterol yapısındaki yağlar üzerinde sindirici etkiye sahiptir. Fosfolipaz ise “Lesitin” üzerinde etkilidir.