TÜKÜRÜK SALGISI


TÜKÜRÜK SALGISI: Günde yaklaşık olarak 1500 mi tükürük ağız içine salgüanmaktadır. Tükürüğün pH’ı yaklaşık 7′dir. Tükürük içinde su, sodyum, klorür, kalsiyum, potasyum, bikarbonat, immün globulin A (IgA), albumin, ptiyalin (tükürük amilazı) ve glikoprotein yapısında olan “Müsin” bulunmaktadır. Ptiyalin, nişastaların sindirilmesinde görev almaktadır. Müsin ise ağız içindeki besinlerin kayganlaşmasmı sağlamaktadır. Tükürük ağız içini sürekli olarak nemli tutar. Besinlerin içindeki bazı molekülleri çözerek, bunların tad alma organcıklarına ulaşmalarım sağlar. Yutma işlemini kolaylaştırdığı gibi dil ve dudakların hareketlerini serbestleş-tirerek, konuşmayı da kolaylaştırır. Dişleri ve ağız içini sürekli yıkayarak, bunların temiz kalmasını sağlar.


pH’ı 7 olan tükürük, kalsiyum ile doymuştur. Bu nedenle dişler, tükürüğe doğru kalsiyum kaybetmezler. Ancak tükürük pH’ı asit tarafa kaydığında, kalsiyum bakımından doymuşluğu azalır. Bu durumda dişler tükürüğe doğru kalsiyum kaybederler. Tükürük salgısı sinirsel kontrol altındadır. Otonom sinir sistemi tükürük salgısının denetiminden sorumludur.