KOLON


KOLON: Kalınbağırsağın “Kolon” denilen bölümü “Çıkan kolon”, “Transvers kolon”, “İnen kolon” ve “Sigmoid kolon” olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. Çıkan kolon 15 cm uzunluğundadır. Başlangıcı çekumla ağızlaşmıştır. Çıkan kolonun karın içindeki gidişinin karın ön duvarındaki izdüşümü sırasıyla şu bölgelerden geçmektedir; En altta başlangıç bölümü olan “Sağ iliak bölge” daha sonra “Sağ lumbal (bel) bölge . Sağ lumbal bölgede, karaciğerin alt yüzünün hemen altında bulunan bir yerden çıkan kolon sola doğru bir dirsek yapmaktadır. Bu dirseğe “Fleksura kolika dekstra” denir.

Kolonun ikinci parçası olan “Transvers kolon” [yatay kolon) yaklaşık olarak 50 cm uzunluğundadır. Sağ lumbal bölge “Fleksura kolika dekstra”dan başlar ve açıkhğı yukarıya bakan bir eğiklik yaparak sol hipokondriak bölgeye ulaşır. Transvers kolon, sol hipokondriak bölgede aşağıya yönelik bir dirsek yapmaktadır. Bu dirseğe “Fleksura kolika sinistra” denir. Transvers kolonun sağ ucunun arka yüzü peritonla örtülü değildir. Bu bölge, pankreas başı ve duodenumun inen parçasıyla komşudur. Bir bağla onlara bağlanmıştır.


Kolonun üçüncü parçasına “înen kolon” denir. Bu bölüm 25 cm uzunluğundadır. înen kolon “Fleksura kolika sinistra”dan başlar, sol hipokondriak, sol- lumbal ve sol iliak bölgelerini geçerek aşağıda küçük pelvise gelir. Burada kolonun son bölümü olan “Sigmiod kolon”la birleşir. Fleksura kolika sinistra “Freniko kolik bağ” denilen bir bağ aracılığıyla diyafragmaya adeta asılmıştır. Kolonun son bölümünü oluşturan “Sigmoid kolon” 40 cm boyundadır ve küçük pelvisin içine yerleşmiştir. Üst ucu inen kolonla, alt ucu da rektuma birleşmektedir. Sigmoid kolon üç bölümden kurulmuştur. îlk bölümü küçük pelvis içinde yukarıdan aşağı iner. İkinci bölümü dirsek yaparak pelvis boşluğunu kabaca enlemesine kateder. Bu gidişi sırasında, erkeklerde rektumla mesane, kadınlar da ise rahim (uterus) arasındadır. Üçüncü bölümü ise yeniden kıvrılarak orta hatta, rektuma doğru yönelir ve onunla birleşir. Sigmoid kolonun tümü peritonla örtülmüştür.