BOWMAN KAPSÜLÜ


BOWMAN KAPSÜLÜ: Bowman kapsülü, aslında böbrek tüplerinin merkezi glomerülü, yani kılcal damar yumağını dışardan sarmakta olan uzantısıdır. Bowman kapsülünün iki yaprağı vardır. Birincisi içte, kılcal damar oluşturan bütün damar kıvrımlarını örten bölümdür. Buna “Viseral yaprak” denilmektedir. İkincisi ise glomerül yumağını bir torba gibi dışardan saran bölümdür. Bu bölüme ise “Parietal yaprak” denilmektedir. Viseral yaprak ile parietal yaprak arasında bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluğa “İdrar boşluğu” denilmektedir. Parietal yaprak aslında viseral yaprağın bir uzantısıdır. Ancak, parietal yaprak “Skuamöz epitel” hücrelerinden yapılmış viseral yaprak ise “Podosit” denilen özel epitel hücrelerinden yapılmıştır.

Podosit denilen bu hücreler kılcal damarlar üzerine “Pedisel” denilen ayaklar gönderirler. Bu ayaklar ile kılcal damarlar Üzerine otururlar. Bilindiği gibi kılcal damarlar, “Endotel” demlen özel bir epitel hücresi ve endotelin dış yüzünü örten ve bağdokusu yapısında olan “bazal membran” denilen bir yapıdan kurulmuşlardır. P.arietal yaprağın podosit adlı hücrelerinin pedisel denilen ayakları, kılcal damarların, bazal membran denilen yapısı üzerinde ayakta dururlar.


Merkezi glomerüldeki kılcal damarlara gelen kan burada süzülür. Süzüntü önce bazal membranı aşar, daha sonra pediseller ve podosit hücreleri arasından geçip Bowman kapsülünün “İdrar boşluğu” denilen iç boşluğuna ulaşır. Bowman kapsülünün idrar boşluğu, böbrek tüplerinin boşluğu ile devam eder.