PELVİS RENALİS VE ÜRETER


PELVİS RENALİS VE ÜRETER: Böbreklerde hazırlanan idrarın, idrar kesesine nakledilmesi gerekmektedir. Bu nakil işlemini pelvis renalis ve bunun uzantısı olan üreter gerçekleştirmektedir. Kabaca bir huniye benzettiğimiz pelvis renalis, böbrek sinusu içine yerleşmiştir. Pelvis renalisin geniş olan tabanına böbrek papillalan açılmaktadır. Böbrekler hazırladıkları idrarı bu papillalar-dan pelvis renalisin içine damlatırlar. Böylece idrar ilk önce pelvis renalisin içinde birikir. Bilindiği gibi pelvis renalis 2-3 büyük dala Böbrekler, pelvis renalis, üreterler ve mesane

ayrılmaktadır. Bu büyük dallara “Büyük kaliksler” adı verilir. Her bir büyük kaliks ise daha küçük dallara ayrılmaktadır. “Küçük kaliks”ler demlen bu pelvis renalis dallarının her bir böbrekteki sayısı 7-13 kadardır. Böbreğin papilla-ları aslında işte bu küçük kalikslere açılmaktadır. Her bir küçük kalikse 1-3 böbrek papillası açılmaktadır.


Pelvis renalis, dar olan ucuyla “Üreter” denilen bir yapı olarak devam etmektedir. Üreterler sağda ve solda her bir böbrek için birer tane olarak bulunurlar. 25-30 cm. uzunluğunda bir hortumu andıran üreterler, idrar kesesinin tabanına açılırlar. Üreterler, pelvis renalisten kaynaklandıktan sonra aşağı doğru bir süre karın boşluğu içinde ilerlerler ve leğen kemiğinin sınırladığı “Pelvis boşluğu” denilen bölgeye ulaşırlar. Üreterlerin kalınlığı 3 mm. kadardır. Ancak üreterler katettikleri yol boyunca sürekli aynı kalınlıkta değildirler, bazı bölgelerde daralırlar. En dar oldukları bölge ise idrar kesesine girip onun duvarı içinde seyrettikleri bölümlerdir. Bu darlıklara böbrek taşları takılabilir. Üreterler ritmik bir biçimde kasılıp gevşeyerek içlerindeki idrarı, idrar kesesine doğru taşırlar. Küçük kaliksler ise bilindiği gibi böbrek papiîlalarına açılmaktadırlar. Küçük kaliksler papülalar çevresinde kasıldıklarında bu yapılara süt sağma mekaniği gibi etki ederler. Böylece böbreklerde hazırlanan idrar kaliksîerin kasılmasıyla adeta pelvis renalis boşluğuna dGğru sağılır.