BRONŞİAL ASTMA


BRONŞİAL ASTMA: Halk arasında kısaca “Astım” olarak bilinen bu hastalık ani ataklar biçiminde geçici nefes darlığına neden olan bir hastalıktır. Nefes darlığının nedeni özellikle


bronşların belli uyarılara karşı aşırı duyarlık göstererek daralıp kısmen tıkanmalarıdır. Bronşial astmada bronşların duvarlarındaki düz kas liflerinin kasılarak bronşları daraltması, astma atağı sırasında bronşların mukozasında oluşan ödem ve fazla miktarda salgılanan mukusun oluşturduğu yoğun salgı tıkaçları bronşların daralıp kısmen tıkanmalarına neden olmaktadırlar.

Bu durumda hastalar asıl güçlüğü nefes alırken değil, nefes verirken çekmektedirler. Nefes verme işlemi sırasında hastaların Vheezing’ denilen ve özellikle bronşlarından kaynaklanan “Hiii” sesine benzer bir ses çıkardıkları görülür. Bronşial astma atağı aniden oluşan nefes darlığı, ,öksürük, mukuslu balgam ve wheezing belirtileriyle özgündür.


Bronşial astma atağı, genellikle birkaç dakika veya birkaç saat sürer. Ataklardan önce ve sonra hastalar tamamen normaldir. Bazı durumlarda hastalık birkaç gün ve hatta hafta süresince hastayı etkiler. Bu duruma “Status astmatikus” denilmektedir.