SOLUNUM KASLARI


SOLUNUM KASLARI: Solunum olayını gerçekleştiren kaslar şunlardır:

l)Diyafragma kası

2) Kaburgalar arası dış kaslar

3) Kaburgalar arası iç kaslar

4) Skalen kasları

5} Sternokleidomastoid kaslar.


Diyafragma kasıgöğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran bir kastır. Bu kas, göğüs kafesinin alt açıklığının kenarlarına, bu açıklığı örtecek bir biçimde tutunmuştur.Diyafragma kası,çukur yüzü karın boşluğuna bakan bir kubbe biçimindedir. “Nervus frenikus” denilen bir sinir lifi aracılığı ile oynatıcı [motor] uyarılar aldığında kasılır. Nefes alma sırasında diyafragmakasımn kurmuş olduğu kubbenin tepe noktası, aşağı karın boşluğuna doğru hareket eder. Böylece kubbe düzleşmiş olur. Bu göğüs kafesi içindeki hacmin artmasına neden olur. Yani körük açılır. Diyafragmanıntepe noktasının bu biçimde aşağı doğru hareketi 1.5 – 7 cm. kadar olabilmektedir. Ne denli derin nefes alınırsa, hareket o denli büyük olur.


Kaburgalar arası dış kaslar komşu iki kaburgaya tutunmuşlardır. Bu kaslar üst kaburganın alt kenarına, alt kaburganın da üst kenarına tutunmuşlardır. Kaslar iki kaburga arasında dikey değil, eğik birbiçimde uzanırlar.Bu kasların üst kaburgaya tutunma noktaları, alt kaburgaya tutunma noktalarına göre bir miktar arkaya düşmektedir. Dikey doğrultuda olmayan tutunma nedeniyle kaburgalar arası dış kaslar kasıldıklarında, göğüs kafesi öne doğru çıkmakta ve göğüs boşluğunun ön-arka çapı büyümektedir. Böylece

diyafragma ve kaburgalar arası dış kasların kasılmaları sonucu göğüs kafesinin iç hacmi büyümekte, yukarda anlattığımız fiziksel kurallara bağlı olarak da göğüs kafesinin iç basıncı düşmekte ve bunlara bağlı olarak soluk alma olayı başlamaktadır.


Kaburgalar arası iç kaslar da kaburgalar arası dış kaslar gibi iki komşu kaburgaya tutunmuşlardır. Ne varki bu kasların eğikliği arkadan öne değil, önden arkaya doğrudur. Böylece bu kasların kasılmasıyla göğüs kafesinin büzülmesi denetlenmiş olur. Dolayısıyla kaburgalar arası iç kaslar, soluk verme işleminde görev almış olurlar.


Skalen ve sternokleidomastoid kasları solunuma yardımcı kaslardır. Bu kaslar adeta göğüs kafesini boyun bölgesine asarlar. Skalen kasları üst uçlarıyla boyun omurlarının üçüncüden yedinciye kadar olanlarına tutunurlarken, alt uçlarıyla da birinci ve ikinci kaburgalara tutunurlar. Sternokleidomastoid kasları da üst uçlarıyla şakak ve oksipital kemiklerine tutunurlarken, alt uçlarıyla da göğüs kemiği ve kaval kemiğine tutunurlar. Derin solunum sırasında bu kasların kasılmasıyla, göğüs kafesi yukarıya çekilir.