MEMELERİN GÖRME DUYUSU İlE GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

MEMELERİN GÖRME DUYUSU İLE GÖZDEN GEÇİRİLMESİ: Memenin gözden geçirilmesine başlamadan önce belden yukarısı bütünüyle çıplak olmalı ve vücudun bu bölümünü gösterebilecek büyüklükte bir ayna bulunmalıdır. Ayna karşısında bir tabure ya da sandalye üzerine oturup her iki memenin de görülüp görülemediği son kez denetlenir. Daha sonra da kendi kendine memelerin gözden geçirilmesine başlanır.


1) Önce eller bacakların üzerine konularak aynadan her iki memenin simetrik olup olmadığına bakılır. Bu arada her iki meme başının, aynı yatay çizgi üzerinde olup olmadığına da dikkat edilir.


2) Daha sonra her iki memenin eşit büyüklükte olup olmadığına bakılır. Genellikle memelerden biri ötekinden biraz daha büyüktür. Buna bağlı olarak da o memede meme başı biraz aşağıda olabilir. Bazı kadınlarda memeler, ergenlik çağından başlayarak eşit büyüklükte gelişmezler. Bu gibi durunüar bir hastalık belirtisi olarak görülmemelidir. Fakat sonradan gelişen belirgin bir büyüklük farkı ya da her iki memenin gebelik ve emzirme dönemleri dışında görünür bir biçimde büyümesi, bir hastalığı akla getirmelidir. Büyümenin nedeni basit bir kist olabileceği gibi, kötü huylu [habis) bir gelişme de olabilir. 3}Aynadan meme kenarları dikkatle izlenir ve meme kenarlarının düzgün ve memeye özgü biçimde kavisli olup olmadığına bakılır. Meme kenarlarında olağan durumun dışında bir çıkıntı ya da girintinin bulunması iyi huylu (selim) ya da kötü (habis) bir hastalık olduğunu akla getirebilir.


4) Meme derisinde içe doğru bir çekikliğin olup olmadığı incelenir. Bu çekiklik, çizgi biçiminde olabileceği gibi küçük bir çukur biçiminde de görülebilir. Meme derisinde bu tür içe çekilmelerin bulunması daha çok kötü (habis) bir olayı akla getirir. Böyle bir çekikliğin belirlenmesi durumunda, hiç zaman geçirmeden doktora başvurmak gerekir.


5) Meme derisinde “portakal kabuğu”na benzer bir görünüm (Po doranj) olup olmadığına bakılır. Bu durumda meme derisinde çok sayıda küçük çu-kurcuklar görülür. Portakal kabuğu görünümü [Po doranj) kötü (habis) bir hastalık olasılığını güçlendirir. Meme derisinin lenf damarlarının tümör hücreleriyle sarılması, kimi araştırmacıya göreyse, “Cooper bağları”nm tümör hücreleriyle kaplanması bu belirtiye neden olmaktadır. Portakal kabuğu görünümü belirlendiği durumlarda da yine hiç zaman geçirmeden doktora başvurmak gerekir.


6) Meme derisinde kızarıklık ya da ülser yarasının ohnası, iyi huylu (selim) ya da kötü (habis) bir gelişmeyi akla getirir.


7) Meme derisinde mavi mavi damarların gözüküp gözükmediğine bakılır. Bu durum derisi çok ince ya da açık renkli olan bazı kadınlarda görülebilir. Bu olağan bir durumdur ve bir hastalık belirtisi değildir. Fakat sonradan ortaya çıkan ve meme derisinin belli bir bölgesinde yoğunlaşan mavi mavi bu yeni damarlanmalar hastalık belirtisidir.


Meme derisinde ödem olup olmadığı gözden geçirilmelidir.

9) Meme derisinde ve özellikle meme başı çevresinde kızarıklık olup olmadığına bakılır. Bu gibi kızarıklıklara, egzema teşhisiyle egzema tedavisi uygulanır. Tedaviye karşın, en fazla bir ay içinde iyi olmayan meme derisindeki egzema teşhisine kuşkuyla bakmak gerekir. Çünkü memedeki “paget” hastalığı kendisini, meme derisi egzemasına benzer bir görünümle ortaya koyanPaget hastalığı bir “süt kanalı içi kanseri”dir (intraduktal karsinomaj.


10) Meme başı dikkatle incelenmelidir. Meme başının içeri çekik olup olmadığına bakılır. Bazı kadınlarda meme başı doğuştan içe çekiktir. Bunun kadın için hiçbir sakıncası1 yoktur. Yalnızca emzirme sırasında çocuğa biraz güçlük çıkarır. Doğuştan içe çekik olan meme başı, eğer areola bölgesinden yavaşça sıkılacak olursa dışarı çıkar. Eğer meme başının içeri çekilmesi sonradan gelişmişse, areoladan iki parmak arasında sıkılmakla da dışarı çıkmıyorsa kötü (habis) bir gelişmeyi akla getirmelidir. Tümör hücrelerinin süt kanallarını kaplamaları, meme başının içeri çekilmesine neden olur.


11) Meme başı areolanın ortasında bulunur. Meme başının areolanın bir kenarına çekilmesi ya da yukarı dışa [koltuk altına doğru) bakması kötü (habis) bir gelişmenin belirtisi olabilir.


12) Meme başından bir akıntının gelip gelmediği incelenir. Böyle bir akıntı sutyeni kirletmiş olabilir. Bu nedenle meme başında akıntı olmasa bile sutyenin iç yüzüne bakmakta yarar vardır. Bazı durumlarda meme başı akıntısı kendiliğinden değil, meme başının yavaşça sıkılmasıyla gelir. Akıntı serum, süt koyuluğunda, kanlı ya da karışık olabilir. Bu tip akıntılar ve özellikle kanlı akıntılar kötü (habis) gelişmeleri akla getirebilir. Gebelik ve emzirme dışında memeden süte benzer


bir sıvının gelmesi “Galaktore” adını alır. Genellikle bu bir hormon bozukluğudur ve prolaktin adı verilen hipofiz hormonunun arttığı durumlarda görülür. Emzirme ve gebelik dönemleri dışında meme başı akıntılarının herhangi bir hastalığa bağlı olup olmadığının araştırılmasında yarar vardır.


13) Her iki el bele kenetlenerek bel güçlü bir biçimde sıkılır. Bu sıkma işlemi sırasında her iki memenin hareketleri aynadan izlenir. Bu sırada meme hareketlerinin birbirine eşit olup olmadığına bakılır. Meme derisinde çukur ya da çizgi biçiminde bir çekilmenin oluşup oluşmadığına dikkat edilir. Meme başlarında da bir çekilmenin gelişip gelişmediği incelenir. Meme kenarlarının düzgünlüğünün ve eğimliliğinin, memeler arasındaki simetrinin korunup korunmadığına bakılır. Bu arada her iki meme başının aynı yatay çizgi üzerinde bulunup bulunmadığını da incelemek gerekir. Olağanın dışındaki belirtiler, hastahğı akla getirir ve bu durumda bir doktora baş vurmak gerekir.


14) Daha sonra her iki kol yukarı kaldırılarak memeler bir üstte anlatılan biçimde yeniden gözden geçirilir.


15) Son olarak da ayna karşısında vücut belden kırılıp öne eğilir. Bu durumda memeler yeniden aynadan incelenir. Burada dikkat edilecek nokta, her iki memenin de aşağı doğru aynı boyda uzamış olup olmadıklarıdır. Eğer bir meme daha yukarıda ise bu kötü (habis) bir gelişmenin belirtisi olabilir. Bu inceleme yapılırken her iki omuzun da aynı düzeyde olmasına özen gösterilmelidir.