EMZİRME (LAKTASYON)

EMZİRME (LAKTASYON): Gebelik boyunca, hormonal etkilerle gelişen meme bezleri doğumdan sonra ilk 2-3 gün içinde süt yapmaya ve salgılamaya başlar. Bu olay tıpta laktasyon adını alır. Memenin doğumdan sonra ilk olarak salgıladığı süt “kolostrum” adını alır ve koyu kıvamlı ve sarımtırak renklidir, besleyici özelliği fazladır. Yaklaşık olarak 4-6 gün sonra kolostrum giderek kıvamını kaybeder ve renki beyazlaşır. Bir kadının günde salgıladığı süt ortalama olarak 600-800 gramdır.


Süt yapımında çeşitli hormonların yanında, bebeğin emmesi de rol oynar. Süt salgısı başladıktan sonra bebeğin emmesi sürdüğü kadar, süt yapımı da sürer. Başka bir deyimle, bebeğin emmesi süt yapımım artırıcı etki gösterir. Anne sütü bebek için en uygun besin olup, % 87 oranında su içerir. Anne sütünde, vitaminler, mineraller ve bebek için gerekli tüm maddelerin yanında, en önemlisi çocuğu hastalıklardan koruyucu bağışıklık maddeleri (antikorlar) de vardır. Meme veren annenin normaldan daha fazla besin alması gerekir. Sulu besinler sütü artırabilir. Annenin kullandığı bazı ilaçlar sütle geçebildiğin-den, bebeğe zararlı olabilir. Bu nedenle süt veren bir kadının doktora sormadan ilaç kullanmaması gerekir.

Süt veren kadınlar genellikle, süt verdikleri süre içinde adet görmezler (laktasyon amenoresi). Fakat bü süre içinde gebe kalma olasılığı her zaman vardır. Halk arasında “süt korur” deyimi her zaman geçerli değildir. Emzirme sona erince, kadınların yarısı hemen, kalan yarısıysa bir ay İçinde adet görürler.


Son yıllarda yapılan araştırmalarla süt vermenin ilk altı ayda faydalı olduğu, bundan sonraysa bir yararının olmadığı ve bu nedenle altı aydan sonra emzirmenin gereksiz olduğu belirtilmektedir.