ENTEROBYAZ

ENTEROBYAZ: “Enterobius vermikularis” (Oksiuris vermikularis) bütün dünyada ve sıklıkla da çocuklarda görülebilen, genellikle kalınbağırsağın başlangıç bölümü olan “çekum” da yerleşen bir bağırsak yuvarlak solucanıdır. Bu solucanla ortaya çıkan bulaşıcı hastalığa “Ente-robyaz” denir. Solucanın dişisi hastanın anusun-dan çıkarak yakın bölgeyi yumurtalanyla bulaştırır. Bu yumurtaları sindirim ve/veya solunum yoluyla alan kimselerde bulaşma gerçekleşir. Asalağı taşıyan insanların çoğunda hastalık belirtileri yoktur. Hastalığın en özgün belirtisi, özellikle geceleri artan ve deride yırtılmalara bile yol açabilen şiddetli anus bölgesi kaşıntılarıdır. Çok görülmemekle birlikte, bazı hastaların rektumunda iltihap gelişir. Bu gibi dukımlarda akıntı, dışkının üzerinde kan bulunması, ağrı gelişir. Bazı enterobyaz vakalarında kanıreğrısı, ishal, iştahsızlık, kilo kaybı gibi buldular saptanır. Baş dönmesi, geceleri korkma, diş gıcırdatma da hastalık için oldukça özgün belirtilerdir. Bazı hastalarda deride kızarık döküntüler, kansızlık, sinirlilik, uykusuzluk, kabuslar gibi belirtilere de rastlanır. Apendikse giren E.vermikularisler apendisit belirtilerine yol açarlar.

Bu bağırsak solucanları kimi zaman hastaların idrar ve üreme organlarına da bulaşabilir. Bu gibi durumlara, özellikle kadınlarda rastlanmaktadır. Solucanın kadında vulva, vagina ve rahim iltihablarına yol açabildikleri gösterilmiştir. Anustan dışarı çıkan solucanın ya da anus çevresindeki yumurtaların görülmesiyle kesin teşhis konulabilir.

Hastalığın tedavisinde “Piperazin tuzları” etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra “Privinyum pamuat” “Pirantel Pamuat” ve “Levemisol” adlı ilaçlar da etkili bir biçimde kullanılmaktadırlar. Sağlıklı insanlara bulaşmanın önlenmesi için hastaların tedavi edilmesi, yemeğe oturmadan önce ellerin çok iyi yıkanmış olması ve tırnakların kesilmiş olması gerekir. Çocukların anuslarını kaşımamaları sağlanmalıdır.