TENYAZ


TENYAZ: Tenyaz’/Tenya sajinata” ve “Tenya solyum” adlı bağırsak solucanlarının insanın inceb ağırşaklarında parazitlenmesiyle gelişen incebağırsak bozuklukları ve bazı genel belirtilerle seyreden kimi zaman da önemli komplikas-yonlar yaratabilen bulaşıcı bir hastalıktır. insanın incebağırsağında yaşayan tenya sajinatı-nm gebe halkaları anüsten çıkarak dış ortamda parçalanır ve böylece asalağın yumurtaları doğada serbest duruma geçer. Bu yumurtalar çeşitli yollarla otlara bulaşır. Bu otlarla beslenen sığırlar yumurtaları yutarlar. Daha sonra bu sığırların çizgili kaslarında solucanın kurtçuk biçimleri belirir. Bu kurtçukları taşıyan sığır etlerini pişirmeden ya da az pişirerek yiyen insanlar, sindirim sistemi yoluyla asalağa bulaşırlar.Kurtçuklar daha sonra erişkin solucan biçimini alarak, bulaşmış oldukları kişinin ince bağırsağına yerleşirler. Hastalarda iştah bozuklukları, bulantı, kusma, ishal ya da kabızlık ve özellikle aç karnına gelen ağrılar belirir. Bazı hastalarda kansızlık, bağırsak tıkanması gibi belirtiler de gelişebilir. Hastanın dışkısında solucan halkalarının ya da yumurtalarının görülmesiyle kesin teşhis konur. Tenya sajinata bulaşmasının tedavisinde “Diklo-rofen”, “Niklosamid” adlı ilaçlar etkili olur. Hastalığa karşı alınacak korunma önlemi çok basittir: Sığır etleri iyice pişirilmeden yenilmemelidir.

Tenya solyum adlı bağırsak solucanının evrimi de tenya sajinataya benzer. Aradaki tek fark tenya solyumun domuz etiyle bulaşmasıdır. Bu etken de diğerlerinde olduğu gibi aynı belirtilere yol açar. Korunma için domuz etinin yeterince pişirilmesi gerekir. .


Tenya sajinatadan farklı olarak tenya soliumun yumurtalarını yutan insanın kas, beyin ve benzeri dokularında şeritirı larvası yerleşip gelişebilir ve ağır bozukluklara yol açar. Bu hastalığa sistiser-koz denilir.