IYARDIYAZ-GİARDİAZİS İNTESTİNALİS


IYARDIYAZ-GİARDİAZİS İNTESTİNALİS:


Giyardiyaz, “Giardia intestinalis” adlı tek hücreli, kamçılı asalağın genellikle onikiparmak bağırsağına (duodenuma) yerleşmesiyle gelişen ve tropikal ülkelerde daha sık rastlanmakla birlikte dünyanın her yöresinde ve genellikle çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Parazitin ağız yoluyla alınan kistleri onikiparmak bağırsağına gelince bunlardan çıkan hareketli şekil “trofozoid” hücre yüzeylerine yapışır. Bu yapışma sonucu hücrede herhangi bir zedelenme gelişmemekle birlikte tahriş sonucu bu bölgelerde fazla mukus salgılanır, yağ ve yağda eriyen vitaminlerin emüimi bozulur. Bazı vakalarda giardia intestinalisin safra yollarına da geçtiği saptanmıştır. Bağırsaklarda üre-yen asalakların kistleri dışkı yoluyla dışarı atılırlar. Böylece başka insanlara bulaşma tehlikesi doğar.

Hastalık çoğu kimsede herhangi bir belirtiye yol açmaz. Belirtiler genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Müzmin ve nöbet nöbet görülen ishaller, yağlı açık renk ve mukuslu dışkı çıkarma, mide ve karnın sağ bölgesinde karın ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, kansızlık, baş dönmesi, başağrısı, halsizlik, kilo kaybı ve ürtikeri andıran deri bozuklukları gelişebilir. Bazı hastalarda zaman zaman kabızlık da gelişebilir.


Dışkı ve/veya onikiparmak bağırsağından alman örneklerin incelenmesiyle kesin teşhise varılabilir. Asalakla bulaşan besin maddelerini yiyen kimselerde bulaşma gerçekleşir. Hastalığın tedavisinde “Kinakrin hidroklorit”, “Metronidazol”, “Furozolidon” adlı ilaçlardan yararlanılmaktadır. Metronidazol farelerde kansere yol açmaktadır. Ancak bu etki insanlar için kesinlik kazanmamıştır.