ŞARBON-KARA ÇIBAN-ÇOBAN ÇIBANI-ANTRAKS

ŞARBON-KARA ÇIBAN-ÇOBAN ÇIBANI-ANTRAKS: Şarbon “Basilus antrasis” adlı bakterinin yol açtığı, genellikle evcil ya da yabani hayvanlarda görülen ve insanlara bu hayvanların çıkartılarıyla ya da doğrudan hasta hayvanlara yaklaşmayla bulaşan bir hastalıktır. İnsanlarda saptanan bulgular deride gelişen nekrozlu, ülserli yaralar ve derideki püstüllerdir. Hastanın derisinde ağrısız, kaşıntılı kızarık bir kabartı gelişir. Bu kabartı daha sonra serum yoğunluğunda kanlı bir sıvıyla dolar ve daha sonra da ülser-leşir. Bu ülser bölgesi daha sonra kara bir yaraya dönüşür. Bazı durumlarda hastalık vücutta yaygın bir dağılım gösterir “Şarbon sepsis”. Bu gibi vakalarda ateş yükselmesi, ağır halsizlikle öldürücü bir tablo gelişir. Şarbonlu hayvanların pişmemiş etlerinden yapılmış besin maddelerini yiyenlerde şarbon bağırsakları tutar: “Bağırsak şarbonu”. Hastanın genel durumu bozulur. Bulantı, kusma, kanlı ishal, ateş, karın ağrısı ve peritonit gelişir. Hasta 2-3 günde ölebilir. Şarbon hastalığı akciğerleri tuttuğunda “Akciğer şarbonu” nefes darlığı, ateş yükselmesi, kanlı balgam, morarma, genel durumun ağır bir biçimde bozulması gibi belirtiler gelişir. Bu belirtilerden 2-3 gün sonra hastanın yaşamı son bulur. Şarbon tedavisinde seçilecek olan antibiyotik “Penisilin “dir. Bunun dışında “Klora mfenikol”, “Tetrasiklin”, “Eritromisin” ve “Streptomisin” de kullanılabilir.