Addison Hastalığı

Addison Hastalığının Nedenleri: Böbreküstü bezlerinde doku yıkımına bağlı olarak hormon yapımının durmasıyla gelişir.


Addison Hastalığı Belirtileri: Kişi hastalık başlangıcında bitkinlik duyar ve ilerlemiş durumlarda yürüyecek gücü kalmaz. Zamanla zayıflar. Tansiyonu devamlı düşük olur. Addison Hastalığı’nın bu sayılanlardan daha genel belirtisi ise deri renginin koyu bir hal almasıdır. Deri özellikle yüz, el ve kol­larda koyu, bronz bir renge bürünür. Elin üs­tündeki deri koyulaşarak pembemsi avuç içiyle belirgin bir zıtlık oluştu­rur. Eğer vücutta yara izleri varsa si­yaha çalan koyu kahverengi halini alır. Dişetleri, yanaklar ve üreme organların­da koyu benekler ortaya çıkar.


Böbreküstü bölgesinin karşılaştığı darbe ve travmalar böbreküs­tü bezlerinde hastalık yapar mı?


Şiddetli travmalar ender olarak böbreküstü bezi yetmezliğine yol açar. Bu duruma daha çok erken ve zor doğan bebeklerde rastlanır.


Addison hastalığına yalnız verem mi yol açar?

Hayır. Birçok Addison hastalığı olgusu böbreküstü bezlerinde nedeni bilinmeyen doku gerilemesi sonucunda ortaya çıkmıştır.


Addison Hastalığı Bulaşıcı bir hastalık mıdır?


Hayır. Organizmanın kendi hücrelerine karşı bilinmeyen bir mekaniz­mayla antikor ürettiği bir özbağışık hastalığıdır. Bu antikorlar böbre­k üstü bezi kabuğunda doku yıkımına yol açarak Addison hastalığının gelişmesine neden olur.


.