Sırt Ağrısı
Genel Bilgi
Öncelikle “sırt” terimiyle tanımlanan bölgenin sınırları iyi bilinmelidir. Omurga boyun, sırt ve bel olarak üç bölgeye ayrılır. Sırt bölgesi, kaburgalar tarafından önemli ölçüde hareketsiz tutulduğundan serttir. Sırt ağrısı terimi ise daha çok bel bölgesi için kullanılır. Bel boyun gibi, omurganın oldukça hareketli bir bölgesidir. Omurganın hareketli bölgeleri aşınma ve yaralanmalara daha açık olduğundan sırt ağrısı olarak adlandırılan ağrılar en çok bu bölgelerde ortaya çıkar.
Her zaman film çektirmek gerekli midir?
Evet. Çünkü sırt ağrıları basit bir romatizmaya ya da zorlanmaya bağlı olabileceği gibi, bir türlü geçmeyen ağn başka hastalıklara da bağlı olabilir. Röntgen filmi omurlar, eklemler ya da disklerde ortaya çıkabilen bu hastalıktan gösterebilir.
Kaplıca tedavileri yararlı, mıdır?
Omurganın ağnya neden olan bazı rahatsızlıklarında kaplıca tedavisinden yararlanılır. Buna karşılık, bu tedavi yöntemi bazı belirtilerin daha da kötüleşmesine yol açar, ya da hiç yarar sağlamaz. Nemli ısının ağnlann artmasına neden olduğu durumlarda kuru ısı uygularım? ;ı gerekir.
SIRT OMURLARININ ÖZELLİKLERİ (TORASİK OMURLAR – DORSAL OMURLAR) : Göğüs kafesi hizasında bulunan bu omurların sayısı 12′dir. Bu omurlar hem birbirleriyle hem de kaburga kemikleriyle eklemleşmişlerdir. Sırt omurlarının gövdeleri boyun omurlarınınkinden daha büyüktür. Çünkü bu omurlar daha fazla vücut ağırlığı taşımak durumundadırlar.Bu omurların gövdelerinin her iki yanında, arkaya yakın bir bölgede üstte ve altta birer tane olmak üzere dört tane eklem yüzeyi bulunur. Bunların üstte bulunanlarına “Kaburga üst çukuru”, alttakilere ise “Kaburga alt çukuru” denir. Bu eklem yüzeyleri aslında tam olmayıp yarımdırlar. Bir sırt omurunun “Üst kaburga çukuru” ve bir üstteki omurun “Alt kaburga çukuru”yla bu iki omur arasında bulunan omurlar arası diskin dış-yan kenarı, bir araya gelip kendi düzeylerindeki kaburganın “Kaburga başı” için bir “Tam eklem” yüzeyi oluştururlar. Sırt omurlarının enine çıkıntılarının ön yüzlerinde birer küçük eklem yüzeyi bulunur. Bu eklem yüzeyi bu seviyedeki kaburganın “Kaburga tümsekçiği” ile eklemleşir. Omurun enine çıkıntısının ön yüzündeki bu eklem yüzeyine “Fovea kostalis transversalis”denir. 11 ve 12 numaralı sırt omurlarına “Fovea kostalis trasversalis” denir. 11 ve 12 numaralı sırt omurlarının “Fovea kostalis transversalis’leri yoktur. Aynı zamanda bu son iki omurun gövdelerinde sağ ve solda olmak üzere iki “Tam eklem” yüzeyi vardır. Onuncu sırt omurunun alt kaburga çukurları bulunmaz.