Böbrek Nakilleri

BÖBREK NAKİLLERİ: Her İki böbreği de yetersiz olan hastalara böbrek nakli işleminin yapılması gerekir. Ancak, çok yaşlı ya da kanserli hastalara böbrek nakli yapılamaz. Alıcı kişiye nakledilen böbrek ya izogref ya da allogref olacaktır. Allogref böbrek ya hastanın bir yakınından, ya da bir ölüden alınır. Bir canlının ölümünden vani solunum ve kan dolaşım mm durmasından sonra bu canlının organ ve dokuları bir süre daha canhlığını korur. O halde ölüden alman böbrek henüz öımemiştir. Kişi ölür ölmez hemen böbreği çıkartılır ve bazı yapay yöntemlerle alıcı kişiye takılana kadar 6^49 saat canlı olarak korunur. Ölüden alman böbreğin, verici kişinin ölümünden sorumlu olmaması gerekmektedir. Açıkçası ölüden alınan böbreğin sağlam olması gerekmektedir.

Günümüzde gerçekleştirilen böbrek nakillerinin yarısından çoğunda kullanılan böbreklerin kaynağını. Ölü kişilerden alınan, yani kadavralardan alınmış böbrekler oluşturmaktadır. Canlı kişilerden alınan ve hastaya nakledilen böbreklerin tutma şansı daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni, verici kişinin genellikle alıcı kişinin yakın akrabası olması ve bu iki kişi arasındaki dokusal yabancılığın oldukça az olmasıdır. Her iki böbreği de sağlam olan kişi bir böbreğini başka bir insana verebilir. Bu durumda, vericide kalan Öteki böbrek, çıkartılan böbreğin görevini de üstlenip verici kişinin tamamen normal bir yaşam sürmesini sağlar. Ancak, bir böbreği alınan kişide artık yedek bir böbrek yoktur. Öyleki, geride kalan bu tek böbreğin hastalanması durumunda sağlam kişinin oldukça ciddi sorunlarla karşılaşma riski artmış olmaktadır. Bu riske karşın, pek çok insanın, yakınlarının hayatım kurtarmak amacıyla böbreklerinden birini onlara verdiklerini sık sık görmekteyiz.


Alıcı kişinin işe yaramayan böbreği-böbrekleri çıkartılır, yerine yeni böbrek oturtulur. Alıcıdan çıkarılan böbreğin damarları bağlanır. Yeni takılan böbreğin damarları alıcının iliak damarlarına ağızlaştırılır. Nakledilen böbreğin üreteri de alıcı kişinin üreteriyle ağızlaştırılır. Böylece nakledilen böbrekte hazırlanan idrar, üreterden geçip idrar kesesine birikir. Vücuda nakledilen böbrek reddedilmeye başlandığında, böbrek yetmezliği belirtileri yeniden ortaya çıkar.