Besin Maddelerine Karşı Aleji
BESİN MADDELERİNE KARŞI ALLERJİ:
Bazı kişiler, belli bir veya birkaç besin maddesine karşı allerjiktirler. Bu tür allerjüerin halk arasında en çok tanınanı, keçi eti ve süt allerjisi-dir. Örneğin, kaynamamış süt içtiğinde birtakım ani yakınmaların başladığını ama sütü kaynatıp da içtiğinde bu yakınmaların olmadığını söyleyen kimselere rastlayabiliriz.
Allerji yaratan besin maddesi alındıktan sonra oluşan yakınmaları şöyle özetleyebiliriz: Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bağırsaklarda gaz birikmesi ve bu gazın çıkartılması, anüste kaşıntı, ağız içi ve dilde ağrılı bir kızarıklık, baş ağrısı, tedirginlik, astma bronsialis, burun akıntısı, egzema, ürtiker, bacak .ağrısı. Bu belirtilerin tümünün aynı kişide ortaya çıkması gibi bir koşul yoktur. Allerji çok hafif belirtilerle kendini gösterebileceği gibi, ağır bir tabloyla da hatta bir anafilaksis tablosuyla karşılaşılabilir. Besin maddeleriyle oluşan allerji olaylarına karşı alınabilecek en etkin önlem, kişinin bu maddeleri almamasıdır. Bazı besin maddeleriyse, pişirildiklerinde taşıdıkları allerjen maddeler bozulacağından artık allerji yaratıcı olmaktan çıkarlar.