İMMÜN GLOBULİN
İMMÜN GLOBULİN G (IgG): IgG organizmadaki immün globulinleriiı, yani antikorların yaklaşık dörtte üçünü oluşturur. Çok güçlü bir antibakteriyel ve antijenleri çöktürücü etkiye sahiptir. Ana rahmindeki çocuğun IgG üretebilme yeteneği yoktur. Ama anneye ait bir miktar IgG, plasentayı geçip rahim içindeki çocuğa ulaşabilir. Böylece anne IgG’leri, çocuğun savunma sistemini, yani bağışıklık sistemini güçlendirmiş olurlar. IgG’lerin yan ömrü yaklaşık olarak 23 gündür.
Soru
İmmün kompleks nedir?
Cevap
Antijenle antikor arasındaki bir bağışıklık tepkimesi sonucu ortaya çıkan antijen-antikor bileşiği immün kompleks (immün bileşik) adını alır. Bu oluşum sırasında antijen fazlalığı olursa, bunlar görece küçüktür ve böbrekler yoluyla atılabilir. Antikor fazlalığı varsa, bileşik büyük bir kütle oluşturacak boyutlardadır ve genel kan dolaşımından yutucu beyaz kan hücreleri (fagositler) aracılığıyla uzaklaştırılır. Antijenlerle antikorlar yaklaşık eşit miktardaysa, orta boyda bileşikler oluşur. Bunlar ne atılır ne de uzaklaştırılır, kan dolaşımında kalır ve damar iç yüzeyinin endotel örtüsünü aşıp endotele destek olan taban zarına dolaşım aracılığıyla yapışabilecekleri bir bölgeye gelene değin dolaşımdan ayrılmazlar.
İmmün bileşikler, taban zarına yapıştıktan sonra bir dizi tepkime başlatır. Bunlar arasında en önemlileri komplemanın etkinleşmesi ve damar içindeki kanın pıhtılaşmasıdır. Sonuç olarak iltihabı süreç, yani glomerülonefrit yerleşir.