Süt
SÜT: Süt ve sütlü maddeler, beslenmede çok Önemli bir yer tutmaktadır. Süt; su, yağ, protein, vitaminler ve madenlerden oluşmuştur. Yapısında % 3,4 kadar protein, bir bu kadar yağ, % 5 karbonhidrat ve % 87,5 kadar da su bulunmaktadır. Süt proteinleri “laktalbumin”, ‘kazein”, “laktaglobulin”dir. Diğer İki protein ısı etkisiyle katılaşırken kazein katılaşmaz. Hayvan sütündeki proteinlerin % 85′i kazeindir. Sütte en çok bulunan maden kalsiyum ve fosfordur.
En az bulunan ise demirdir. B vitaminlerinin tümü değişik oranlarda sütte bulunmaktadır. Pastörize edilmiş olan sütler buzdolabında iki üç gün süreyle saklanabilir. Pastörize edilmemiş sütlerin en az beş dakika süreyle kaynatılmaları daha sonra ise buzdolabında saklanmaları gerekir. Sütte mikroorganizmaların bulunup bulunmadığı kolay bir yöntemle anlaşılabilir. Bunun için süte birkaç damla “metilen mavisi” damlatılır. Eğer bu mavi renk hızla kaybolursa sütte bol miktarda mikroorganizma bulunuyor demektir. Mavi renk ne kadar geç kaybolursa süt mikroorganizmalar yönünden o kadar fakirdir. Süttozu, sıcak havalı odalara püskürtülmüş olan sütten elde edilmektedir. Bu ortamda sütün suyu buharlaşıp ortamdan uzaklaşmaktadır. Böylece geriye toz kalmaktadır. Süttozundaki su oranı 4-5 kadardır..