Baklagiller

BAKLAGİLLER “Leguminous” bitkilerinin olgunlaşmış tohumlarına kuru baklagiller denilmektedir. Bu bitki ailesinin kökleri havadaki azotu biriktirme özelliğine sahiptir. Bu nedenle ekilmiş oldukları toprakları zenginleştirirler. İnsan yiyeceği olarak en sık kullanılan baklagiller şunlardır: Nohut, mercimek, fasulye, bakla, soya fasulyesi, bezelye ve börülce. Bu baklagiller içinde en verimli olanı soya fasulyesidir. Bu baklagiller olgunlaşmış tohumlardır, yapılat mm iki önemli öğesi protein ve karbonhidratlardır.

Tanelerin kabuklarında selüloz, iç kısımlarında nişasta bulunur. Baklagiller protein yönünden çok zengin kaynaklardır. Özellikle hayvansal kaynaklı proteinlerin bulunmadığı dönemlerde, kuru baklagillerin beslenmedeki yeri arttırılarak insanların günlük protein gereksinimi karşılana-bilinir. Ancak baklagiller protein miktarı bakımından zengin olmalarına karşın, içerdikleri protein çeşitlerinin kalitesi bakımından fakirdirler. Baklagillerin içerdikleri proteinlerin beslenmedeki biyolojik değerleri yumurtaya oranla % 40-60 kadardır. Baklagillerin belli oranda tahıllarla kanştırılmasıyla hazırlanan besin maddelerinde ise, bu oran % 70′e kadar yükselmektedir. Baklagiller kalsiyum, demir ve B vitaminleri yönünden zengindirler..