Etler
ETLER: İnsan ogranizmasmın temel yapılarından biri olan proteinlerin en değerli ve zengin kaynaklarından biri de etlerdir. Et sığır, koyun, kümes hayvanı ve balıkların yenilebilen kaslarıdır. En sık kullanılan et kaynakları koyun, kuzu, sığır, keçi, kümes hayvanları, balıklar, midyedir. Etler çeşitli biçimlerde yemek olarak kullanılmaktadır. Erişkin bir insanın kilosu başına günde 1-1,5 gr. protein alması gerekmektedir. Protein kaynağı oluşunun yanı sıra, etler çeşitli maden ve vitaminler yönünden de zengindir. Et yaklaşık olarak her lOO gramı için 200-400 kalori arasında enerji sağlar. 100 g. sığır, koyun, tavuk, tavşan, domuz, keçi ve balık etinde 18-21 gram, dil, salam, sosis gibi besin maddelerinde 12-15 gram kadar protein bulunmaktadır. 100 gr. yumurtada ise 13 gr. kadar protein bulunur..