Tiamin (Thiamine – B1 Vitamini)
TİAMİN (THİAMİNE-B1 VİTAMİNİ): Birçok enzim sisteminde koenzim olarak bulunmaktadır. Bu enzimler başlıca glikozun parçalanmasıyla enerji oluşturulmasında görev alırlar. Ayrıca, RNA ve DNA yapısının Önemli yapı taşlarından biri olan monosakkarit ribozun oluşmasında yardımcıdır. B 1 vitamini merkezi ve periferik sinir sisteminin sağlıklı gelişimi ve işlevinde iştah ve sindirim işlevlerinin normal düzeninde yürümesinde etkilidir. Günlük gereksinimin, 1000 kcal enerji başına 0.5 mg olduğu saptanmıştır. Böylece 2500 kcal tüketen bir erişkin için günde 1.25 mg. B 1 vitamini gereksinimi karşılayacaktır. Daha yaşlılarda kalori tüketimi 2000′nin üzerinde olsa bile günlük vitamin gereksinimi 1 mg olmalıdır.B 1 vitamininden zengin besinler arasında bira mayası, tahıl kabuğu (kepek), et {özellikle karaciğer), kuru fasulye, bezelye, yerfıstığı, yerfıstığı yağı ve yumurtayı sayabiliriz. Et, günlük B 1 vitamin gereksiniminin yaklaşık 1/4′ünü karşılamaktadır. Normal pişirme yöntemleri ile bir kayıp söz konusu değildir, ancak bikarbonat eklenerek pişirilen yiyeceklerde, vitamin parçalanır. Kepekte bol B 1 vitamini olduğundan francala ununda ve kabuğu çıkarılmış, parlatılmış pirinçte pratik olarak yoktur..