E Vitamini

E VİTAMİNİ: Tokoferoller olarak bilinen birçok madde E vitamini aktivitesi gösterir. 1920′lerden beri tanınmaktaysa da görevleri iyi büinmemektedir. Başlıca rolü antioksidan oluşu gibi görünüyor. E vitamini oksijeni tutarak bağırsaklardaki A vitaminin oksidasyonunu önle-yebüir; böylece A vitamininin kullanılabilir duruma gelmesini sağlar. İleri düzeyde doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önler ve normal hücre zarlarının korunmasına yardımcı olur. Eritrositleri hemolize karşı korur. Hayvanların üremesi için gereklidir; belki insanlar için de bugeçerlidir. Hücrelerin yaşlanması olayında ise bazı önemli görevler üstlendiği düşünülmektedir. Günlük gereksinim düzeyi, alfa t okofer ol eşdeğeri olarak, erkekler için 10 mg , kadınlar için 8 mg ‘dır.E vitamini bitkisel yağlarda (mısır, soya, pamuk yağları) ve margarinde bulunur. Bunlarla günlük gereksinimin yaklaşık üçte ikisi karşılanır. Tahıl, baklagiller, ceviz ve fındık, koyu yeşil sebzeler de iyi birer kaynak oluştururlar. Yağların oksidasyonunu ve ekşimesini önlemek amacı ile yağ üretiminde kullanılmaktadır.