NİASİNAMİD (NİKOTSİAMİD-B3 VEYA PP VİTAMİNİ)
NİASİNAMİD (NİKOTSİAMÎD-B3 VEYA PP VİTAMİNİ): B 3 vitamini de denilen niasinamidin bir adı da PP vitaminidir; pellegra hastalığını önlediği için {pellegra prevantive PP) olarak da adlandırılır. Niasinamid, nikotinikasidin amidi-dir. Niasin ya da nikotinikasit ise pridin 3 karboksilik asittir ve bunun da vitamin etkisi vardır. Bu iki madde vücutta birbirlerine çevrilebilmektedir.Niasinamid dokularda biyolojik oksidasyon enzimlerinin koenzimlerinden olan “niasinamid adenin dinükleotid” (NAD) ve “niasinamid adenin dinükleotid fosfat” (NADP) biçiminde bulunur. Niyasin, tiamin ve riboflavin bulunmayacak olursa metabolik olaylar eksik kalan enzimler düzeyinde duracaktır. Gerçekten bu vitaminler enzimlerin yapısına girerek glikoz enerji metabolizmasının devrelerinde görev almaktadırlar. Deri sağlığı, sindirim kanalı ve merkezi sinir sistemi normal işlevi için gerekli bir vitamindir. 1000 kcal basma 6.6 mg yeterli olmaktadır. Yiyecekler içinde niyasin ve triptofan olarak almabilinir. Her 6 gram proteinde 60 mg triptofan bulunduğu, bunun da 1 mg niyasine eşit olduğu saptanmıştır.Karışık nitelikli besinlerin alındığı normal beslenmede protein dışı kaynaklardan 13 mg niyasin alınmaktadır. Proteinlerle de 720 mg triptofan ya da 12 mg niyasin alındığı goz önünde tutulursa, yeterli ve dengeli beslenmede 25 mg niyasin alınmaktadır; bu düzey bir kişinin gereksiniminin yaklaşık 2 katıdır. Fazla niyasin depo edilemez idrarla atılır.Diyetteki triptofanın yaklaşık % 1-2’sinin antran-silikasit üzerinden nikotinikaside çevrildiği gösterilmiştir. Bu bulgu besinlerdeki hayvansal proteinlerden 10-20 mg kadar nikotinikasit oluştuğunu gösteriyor. Günlük gereksinim 15—20 mg dolayımda olduğuna göre, 8 mg’nın altındaki nikotinikasit alımı 2-3 ay içinde pellagra hastalığının klinik belirtilerinin gelişmesine neden olabilir. Et grubu besinlerde (başlıca sakatat ve kümes hayvanları gibi) niyasin boldur; yeşil yapraklı sebzelerde ve tahılda sınırlıdır. Et dışında, süt, süt ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve deniz ürünleri triptofan yönünden zengindir. Besinler pişirildiğinde niyasin, tiamin ve askorbikaside oranla daha dayanıklıdır.