ÇİNKO (Zn)
ÇİNKO (Zn): Vücutta yaklaşık 2-3 gram çinko bulunur. Demir gibi çinko da vücudun gereksinimi kadar emilir. En önemli işlevleri şunlardır: Normal büyüme ve cinsel olgunlaşmada etkilidir; karbondioksidin dokulardan akciğerlere taşınmasında rol alan bir enzimin bileşimine girmektedir; insülin molekülünün yapısında yer alır ve insülin sentezinde görev alır; proteinsentezini düzenler ve normal tad duygusunun oluşmasını sağlar.Erişkin gereksinimi 15 mg , çocuklar için ise 10 mg olarak saptanmıştır. Zengin protein kaynağı olan hayvansal ve bitkisel besinlerde bol bulunur. Et, yumurta, karaciğer, deniz ürünleri, baklagiller, fındık, ceviz gibi kabuklu kuru yemişler, yerfıstığı yağı, süt ve tahıl önemli kaynaklardır. Protein açısından yeterli beslenen bir kişi yeterli çinko almış olur. Bu nedenle bazı vejetaryenlerde (sebze yiyiciler] çinJco düzeyleri beklenenin de altında olmaktadır.